En Sıcak Konular

Bay 'Ali' kim?

29 Şubat 2012 09:55 tsi
Bay 'Ali' kim? Çeçen cinayetlerinin şifreleri çözülüyor.

Zeytinburnu'nda 16 Eylül 2011'de 3 Çeçen'in öldürülmesinin ardından 9 Ekim'de aynı ilçede eski Çeçenistan Şeyhülislamı Şemseddin Batukaev'e suikast girişimi son anda engellenen  Bakhram Batukaev'in ifadeleri, sır cinayetlerin aydınlatılmasına ışık tutuyor.

Bakırköy Cumhuriyet Süleyman Tutal tarafından hazırlanan iddianamede, eski Şeyhülislam Batukaev'in korumalarının şüphelenip üstünü aramasıyla susturuculu suikast silahıyla yakalanan Bakhram Batukaev hakkında önce müebbet hapis cezası istendi. Savcı kasten adam öldürme eyleminin sonuçlanamaması nedeniyle cezanın 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına indirilmesini talep etti.

SUİKAST AĞI DEŞİFRE OLDU
İddianamede, sanığın ifadeleri doğrultusunda Çeçen cinayetlerinin arka planındaki yapılanma da deşifre edildi. Soruşturmada İstanbul'daki Çeçen cinayetlerinde emir, hazırlık ve Türkiye ayağında yardım görevini üstlenen Çeçenler de anlatıldı. Yapılanmada açık isimleri belirlenemeyen kişilerin kod adları 'Bay Ali', 'Magamed', 'Mişa' ve 'İslam' olarak sıralandı.

Sanık Batukaev, ifadesinde Çeçenistan'da 'Magamed' adlı şahsın kendisini 'Bay Ali'ye götürdüğünü, bu şahsın 'İstediğimizi yaparsan adam gibi yaşarsın, yapmazsan ailene zarar verilecek' diye tehdit ettiğini, bu nedenle suikast işini kabul etmek zorunda kaldığını anlattı. İddianamede suikast süreci şöyle anlatılıyor:
'Bay Ali 2 bin dolar verip talimatları ilettikten sonra şüpheli Batukaev 'Mişa' ile buluştu. Mişa ile Batukaev feribotla Trabzon'a geçip Türkiye'deki süreci yöneten İslam adlı kişiyle buluştu. Mişa burada içinde 2 suikast silahı olan çantayı da İslam'a verip aynı gün Türkiye'den ayrıldı. Batukaev, İslam'ın aldığı otobüs biletiyle karayoluyla İstanbul'a gitti. Harem'de inen Batukaev'i yine İslam karşıladı ve Zeytinburnu'ndaki bir otele yerleştirdi. Birkaç gün sonra İslam, tekrar otele gelerek Batukaev'e  Şeyhülislam Şemseddin Batukaev'in oturduğu sitenin dış kapı anahtarını verdi. Batukaev burada görüştüğü eski Şeyhülislam'a 'Çeçenistan'a dönmek istiyorsan yardım ederim. Çeçenistan'daki hakim seni affetti' dedi. Eski Şeyhülislam bu isteğe daha sonra yanıt vereceğini söyleyince suikasta karar verildi.
Batukaev suikastı gerçekleştirmeye gittiğinde, bir süre önce 3 Çeçen komutanın öldürülmesi nedeniyle elleri tetikte olan eski Şeyhülislam'ın korumaları tarafından yakalandı ve dövülüp polise teslim edildi.

POLİS İZ PEŞİNDE
Polis şimdi son olarak 3 Çeçen komutanın da öldürüldüğü cinayetlerin aydınlatılması için önce Türkiye'deki İslam'a ardından da Çeçenistan'daki 'Mişa' ve 'Bay Ali'ye ulaşmaya çalışıyor.

ÖLÜM EMRİ VAR
İddianamede suikastın amacı şöyle özetlendi: 'Şüpheli Bakhram Batukaev, Türkiye'ye iltica etmeden önce Çeçenistan şeriat mahkemesi başkanı olduğu dönemde verdiği kararlardan dolayı öldürülmesine karar verilen Şeyhülislam Batukaev'e suikast düzenlemeye gelmiş ancak eylemi gerçekleştiremeden önce yakalanmıştır.'

Gülden Kılıç / Akşam



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,821 µs