'kara delik' | " /> iyibilgi özel" /> 'kara delik' | "/> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Savunma sistemimizdeki 'kara delik'

29 Şubat 2012 09:23 tsi
Savunma sistemimizdeki 'kara delik' Silahi üreten, silahı 'öldürebilir' mi? Aynı soru ile karşı karşıyayız: Yüzük kimin parmağında iyibilgi özel

Türkiye garip bir ülke.

Milli güvenlik ile ilgili çok önemli haberler, nasıl oluyorsa gündeme hiç çık(a)mıyor.

Mesela...

Wikileaks'in yayımlamaya başladığı Stratfor'a ait 26 Şubat 2009 tarihli iç yazışma, Türkiye'nin milli güvenliği  açısından çok önemli bilgiler içeriyor.

Yazışma, 2008 tarihinde Rusya ile Gürcistan arasında çıkan kısa süreli savaş ile ilgili.

Stratfor analistine göre Gürcistan, Rusya ile bir savaşı çok önceden göze almış ve silah arayışına çıkmış. Bunun için de Meksikalı silah şirketleri ile irtibata geçilmiş.

Gürcistan'ın Meksikalı silah şirketlerinden asıl istediği, insansız hava uçakları (İHA) satın almakmış. Gürcistan, elinde bulunan İsrail yapımı İHA'lardan kurtulup, yerlerine başkalarını koymak istiyormuş. Çünkü İsrail ile Rusya, bir çeşit takas anlaşması yapmış. İsrail, Rusya'ya Gürcistan'daki İHA'ların "data link kodlarını" vermiş, Rusya da İsrail'e İran'ın Tor-M1 füze sistemlerinin kodlarını...

Bu belgeye göre Gürcistan, Rusya ile İsrail arasındaki anlaşmadan nasıl haberdar olmuş, orası belli değil. Ancak bir an önce elindeki İsrail yapımı İHA'lardan kurtulmak istemiş, keza çıkacak bir çatışmada Rusya'nın İHA'ları etkisiz hale getireceğini biliyormuş.

Malum soruyu sormanın vakti geldi:

Türkiye'deki İsrail yapımı İHA'lar ne kadar güvenilir? Mavi Marmara sonrası PKK'nın İskenderun saldırısını hatırlayın. O dönemde Prof. Dr. Sedat Laçiner ne demişti? Ya Uludere'de yaşanan "kaza"?

Peki bu kod paylaşımı, sadece İHA'lar için mi geçerli? Dışarıdan alınan savaş uçakları, gemiler, füze sistemleri, dinleme aygıtları...Kaçının böyle sadece üreticinin haberdar olduğu "açma kapama" kodu var?

Belgede dikkat çeken bir diğer ayrıntı, Rusya'nın S-300 füzeleriyle ilgili. Rusya, 1999'da Yunanistan'a S-300 füzeleri satmış, bu füzeler Girit adasına yerleştirilmişti. O dönem Yunanistan'la ciddi bir gerginlik içerisinde olan Türkiye, bu satışa tepki göstermişti. Belgedeki iddiaya göre bu tarihten itibaren Türkiye, S-300'lerle ilgili derinlikli araştırmalar yürütmeye başladı ve elde ettiği bilgileri, Rusya'nın bu füzeleri İran'a da satması durumunda işe yarayacağını düşünerek İsrail'le paylaşmış.

28 Şubat sonrası derinleşen İsrail ile Türkiye arasındaki askeri işbirliğinin en önemli kanıtlarından biri...

Dikkat edilirse, bölgedeki tüm aktörler askeri teknoloji konusunda hep çeperde kalıyor. Merkezde olan tek bir ülke var: İsrail!

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,537 µs