En Sıcak Konular

Kimyasal Ali'ye idam

25 Haziran 2007 10:30 tsi
Kimyasal Ali'ye idam   
 
Irak’ta Yüksek Mahkeme, Enfal davasını dün karara bağladı: Saddam’ın "Kimyasal Ali" lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid, 1988’de ülkenin kuzeyinde yürütülen askeri operasyonlarda 180 bin Kürt’ü soykırıma uğrattığı ve savaş suçu işl

Üç idam, iki müebbet

Eski savunma bakanı ile genelkurmay başkan yardımcısına da darağacı yolu görünürken, iki eski yetkili ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Dönemin Musul valisi ise delil yetersizliğinden beraat etti.

Kürtlere yönelik Enfal operasyonuyla ilgili davada, Saddam Hüseyin’in kuzeni "Kimyasal Ali" lakaplı Hasan Ali El Mecid ile eski Savunma Bakanı Sultan Haşim El Tayi ve eski Irak ordusu operasyonlar başkan yardımcısı Hüseyin Raşid Muhammed ölüm cezasına çarptırıldılar.

ABD işgalinin ardından eski rejim hakkındaki suçlamalara bakmak üzere kurulan Yüksek Mahkeme’nin Yargıcı Muhammed Ureybi el Halife, El Mecid hakkındaki kararı en sona bıraktı. Önceki idam kararlarının ardından darağacına gönderileceği kesinleşen Baas Partisi Kuzey Büro Karargahı Şefi El Mecid’in son duruşmada titrediği, fakat sessizce kararı dinlediği gözlendi.

Yargıç El Halife, sanığın "soykırım, insanlığa karşı suç ve Enfal Operasyonu’nda kimyasal silah kullanılmasını emrettiği için savaş suçu işlediğini" açıkladıktan sonra şöyle konuştu:

"Kuzey Irak’ta tüm sivil ve askeri yetki sizdeydi. Askeri birliklere Kürt sivilleri öldürme ve onları zor koşullarda bırakma emri verdiniz. Kimyasal silah ve top atışıyla onları büyük ve sistemli bir saldırıya maruz bıraktınız. Soykırıma kalkıştınız. Aleyhinize yeterince delil var."

Önceki duruşmalarda tüm suçlamaları reddeden ve zaman zaman öfkelenen El Mecid, karar okunurken bu kez sakindi. Salondan ayrılırken "Allah’a şükür" demekle yetinen El Mecid’in avukatları, "temyize gideceklerini, fakat itirazlarının faydasız olduğunu da bildiklerini" söylediler.

KUZEYDE KUTLAMA VAR

1991’deki Körfez Savaşı’nı bitiren ateşkes görüşmelerini yürüten eski savunma bakanı Sultan Haşim el Tayi, sivillere yönelik geniş çaplı saldırıyı emrettiği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılan ikinci sanık oldu. El Tayi, "Sizi Allah’a havale ediyorum. Ben masumum" dedi.

Eski Irak ordusu operasyonlar başkan yardımcısı Hüseyin Raşid Muhammed de idama mahkum edildi. Saddam dönemi askeri istihbarat şefi Sabır el Duri ile aynı kurumun eski doğu bölgesi şefi Ferhan Mutlak Salih ömür boyu hapis cezasına çarptırıldılar. Dönemin Musul valisi Tahir Tevfik el Ani ise, delil yetersizliğinden beraat etti.

Davayı televizyondan kesintisiz izlemek amacıyla jenaratörler kuran Kürtler, kararın ardından kutlama yaptılar. 5 bin Kürt’ün kimyasal gazla öldürüldüğü belirtilen 1988’deki Halepçe katliamı, davada ele alınmasa da, kararın ardından yüzlerce Kürt, Halepçe mezarlığındaki sembolik anıta yürüdü.

ÖNCEKİ İDAMLAR

Saddam Hüseyin: Duceyl’deki Şii katliamı nedeniyle hakkında idam kararı çıktı. Geçen yıl 30 Aralık’ta asıldı. İnfaza kadar, Enfal davasında da sanıktı.

Barzan İbrahim: Saddam’ın üvey kardeşi ve eski istihbarat şefi. 15 Ocak’ta idam edildi. İnfaz sırasında başı koptu.

Avad Hamid el Bender: Irak Devrim Mahkemesi başkanı. Görev süresince birçok kişiyi idam sehpasına gönderen El Bender, Barzan İbrahim ile birlikte ocak ayında asıldı.
 
hürriyet



Bu haber 250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs