En Sıcak Konular

Çin, Suriye'deki referandumu olumlu karşıladı

28 Şubat 2012 20:38 tsi
Şam yönetimine Rusya ve İran ile birlikte desteğini sürdüren Pekin yönetimi, Suriye'deki anayasa referandumunu olumlu karşıladığını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hong Lei, Pekin'deki olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularına cevaplerken, referandumun Suriye'deki reform sürecinin hızlandırılmasına, siyasi diyalogun başlatılmasına ve Suriye halkının reform ve kendi çıkarlarını koruma yönündeki mantıklı taleplerinin karşılanmasına yardımcı olacağını umduklarını söyledi. "Suriye'deki çeşitli tarafları gerginliği bir an önce yumuşatmak için ortak çaba harcamaya çağırıyoruz.'' diyen Hong, Suriye sorunu konusunda ayrıca, "Çin, Suriye ve Arap halklarının temel ve uzun vadeli çıkarlarını korumaktan hareket ederek, objektif, adil ve sorumlu tavırla Suriye ve Orta Doğu bölgesindeki barış ve istikrarı korumada ısrar ediyor. Çin her zaman Suriye halkının tercihlerine saygı gösteriyor ve dış kuvvetlerin Suriye'ye müdahale etmesine ve Suriye halkına kendi çözümünü dayatmasına karşı çıkmaktadır." dedi.

Sözcü Hong ayrıca, kısa süre önce Tunus'ta düzenlenen Suriye'nin Dostları Konferansı'nda, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Rusya ve Çin'in tutumlarını Suriye halkının iradelerine aykırı olarak nitelemesini kabul etmediklerini de dile getirdi.

Öte yandan İran da anayasa oylaması nedeniyle Suriye'yi kutladı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Abdullah, yeni anayasanın büyük bir çoğunlukla kabul edildiğini belirterek, "Bu, Suriye hükümeti ve halkının istikrar ve güvenlik arzuları ile reform yoluyla ulusal bütünlük yönündeki kararlılığını göstermiştir." şeklinde konuştu.

Bu arada Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, yeni anayasayı imzalarken, söz konusu anayasa gereği kendisinin görev süresi 2014 yılında sona erecek.

(CİHAN)

Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs