En Sıcak Konular

Vatikan'ın gizli arşivi açılıyor

28 Şubat 2012 11:25 tsi
Vatikan'ın gizli arşivi açılıyor Vatikan 'ın gizli arşiv'i yüzyıllardır komplo teorilerine ve kitaplara ilham kaynağı oluyor. Bu belgeler ilk ve muhtemelen de son kez halka açılıyor.Bakalım neler var arşivlerde. Ermeni iddialarını içeren evraklar çok tartışılacak gibi.

Katolik Kilisesi, kurulduğundan beri büyük bir özenle belgelerini saklıyor. Bu belgeler 1621 yılında, bugün saklandığı Papalık Sarayı'ndaki özel bölüme taşınmıştı. Bu taşınmanın 400'üncü yıl dönümü nedeniyle, Vatikan özel bir sergi düzenleme kararı aldı. Eylül ayı sonuna kadar Capitoline Müzesi'nde sürecek sergide 100'den fazla belge açılacak.

En eskisi 8'inci yüzyıla ait olan belgelerin tam listesi henüz yayınlanmadı ancak sergilenecek belgeler hakkında pek çok bilgi basına sızdı. Bu belgeler arasında Türkiye'yi en çok ilgilendiren Ermeni iddiaları ile ilgili olanlar olacak.

ERMENİ İDDİALARI NA DAİR EVRAKLAR
Geçtiğimiz aylarda Vatikan Gizli Arşiv leri Müdürü Sergio Pagano, Ermeni iddiaları ile ilgili belgelerin de sergi kapsamında yer alacağını duyurmuştu. "Türk askerlerinin yaptığı işkencelerin belgeler de yer alacak" diye konuşan Pagano, "Eğer inancım olmasaydı, gördüğüm tek şey karanlık olurdu” demişti.

GALİLEO 'NUN İMZASI
Açıklanacak belgelerden göze çarpanlardan arasında, Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğünü kanıtladığı için Engizisyon tarafından sorgulanıp, ölüme mahkum edilen ünlü bilimadamı Galileo Galilei hakkında tutulan evraklar var. Evraklar arasında, yargılanma sonrasında iddialarını geri alan Galileo 'nun imzasının bulunduğu bir evrak da yer alıyor.

HIRİSTİYANLIĞA GEÇEN ÇİN PRENSESİ
En ilginç belgelerden biri de 1650 yılında ipek üzerine yazılan bir mektup. O dönemki Papa'ya gönderilen mektup, Hıristiyan olarak Helena adını alan Çin İmparatoriçesi Wang'a ait.

HOLOKOST'A GÖZ YUMAN PAPA
Yakın tarihe ait evraklar içinde, 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudi soykırımına ses çıkarmamkla eleştirilen Papa 12. Pius'a ait evraklar bulunuyor.

İngiltere Kraliçesi 1. Elizabeth tarafından öldürülen İskoçlar'ın Katolik Kraliçesi Mary'den Papa'ya yazılan bir mektup ile İngiliz Parlamentosu'nun Kral 8. Henry ile Aragon Kraliçesi Catherine arasındaki evliliği onaylamamasına yöneelik talep de sergilenecek gizli evrak arasında yer alıyor.

75 KiLOMETRELİK RAF
Vatikan'ın gizli arşivi, yeraltına inşa edilen ve özel havalandırma şartları bulunan bir bölmede saklanıyor. Arşivi barındıran rafların toplam uzunluğu 75 kilometreyi buluyor.

Habertürk



Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,220 µs