En Sıcak Konular

Peygamberin kabir örtüsü kayıp

25 Haziran 2007 09:08 tsi
Peygamberin kabir örtüsü kayıp 

Topkapı Sarayı Müzesi'nde bir ay önce sayım başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu'nda görevli iki müfettiş nezaretinde sürdürülen sayımlarda, Hz. Muhammed'in kabir kapısının örtüsüne ise rastlanmadı.

Ömer Erbil'in haberi

Topkapı Sarayı Müzesi'nde inceleme ve sayım işlemi başlatıldı. Yaklaşık 1 aydır devam eden sayımlar 2 yıl sürecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu'nda görevli iki müfettiş nezaretinde sürdürülen sayımlarda, kayıp olan, ancak depolarda olabileceği söylenen Hz. Muhammed'in kabir kapısının örtüsü bulunamadı.

Tüm müzelerde sayım işlemi başlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı, yaklaşık 50 müzenin sayımını bitirdi. Topkapı Sarayı Müzesi de bu sayıma tabi tutuldu. İki müfettiş, konusunun uzmanlarından oluşan komisyonlar vasıtasıyla tüm eserleri tek tek sayıyor. Envanter bilgileriyle eserler karşılaştırılıyor. Komisyonların en büyük sıkıntısı ise eserlerin envanter bilgilerinin eksik ya da yetersiz oluşu. Müfettişler komisyonların hazırladığı raporları kayda geçirerek bir anlamda sarayın yeniden envanter kaydını oluşturuyor.

İlk olarak Hazine, Saatler, İşlemeler ve Güzel Yazmalar bölümlerinde başlatılan sayım işlemleri sürüyor. En çok müze kütüphanesinde yapılacak sayım merak ediliyor. Çünkü daha önce çok sayıda kitabın kaybolduğu kamuoyuna yansımıştı.

Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde Arapça, Türkçe ve Farsça yazma 13 bin 71 cilt eser bulunuyor. Bazı ciltlerde birden fazla eser çıkabiliyor. Bu nedenle elyazması eser sayısının 20 bine çıkabileceği bildiriliyor.

Harap olan eserler ortaya çıkacak

Müzede toplam 79 bin 17 eser bulunuyor. Eserlerin çoğu sergileme alanlarının kısıtlı olması nedeniyle depolarda saklanıyor. Ancak ihmal birçok eserin harap olmasına neden oldu. Sayım sırasında harap olan eserler tespit edilecek. Daha sonra atölyelerde eserlerin onarımlarına başlanacak. Yetkililer, şu ana kadar yapılan sayımlarda sadece 24/146 envanter numarasına kayıtlı ravza-i mutahharanın (Peygamber kabrinin kapı örtüsü) bulunamadığını, başka eksik çıkmadığını belirtiyorlar. Ancak kütüphane sayımında önemli eksiklerin çıkmasından endişe ediliyor.

milliyet


 



Bu haber 296 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,930 µs