En Sıcak Konular

Almanya'da aşırı sağcı şiddette artış

27 Şubat 2012 16:07 tsi
1 milyonu Türk kökenli 4 milyon göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde 2011 yılında Neonazi ve aşırı sağcı şiddet suçlarının yüzde 23 oranında arttığı bildirildi.

Yeşiller Partisi Milletvekili Verena Schäffer'in KRV Meclisi'ne verdiği önerge sonucu KRV İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı suç istatistiklerine göre eyalette 2011'de toplam 3 bin 15 aşırı sağ motifli suç işlendi. İçişleri Bakanı Jäger ise, hükümetin bu artışı çok ciddiye aldığını ve 'Sekiz Maddelik Eylem Planı'nı yürürlüğe koyduğunu bildirdi.

İstatistikler sadece KRV'de değil, Almanya çapında da aşırı sağ şiddet suçlarının arttığını gösteriyor. Ancak tüm Almanya ortalaması alındığında aşırı sağ suçlardaki artış oranı yüzde 3'le KRV eyaleti ortalamasının oldukça altında kalıyor. Eyalet hükümetinin verdiği istatistiklere göre KRV'de, aşırı sağ motif taşıyan toplam 3 bin 15 suç işlendi. Eyalette aşırı sağ suçların en çok işlendiği şehirler ise Aachen, Dortmund, Wuppertal, Siegen ve Hamm oldu. Söz konusu şehirlerde şiddete hazır Neonazi grupların yüksek hareket kabiliyeti ile eyleme hazır durumda olduklarını bildirildi. 2011 yılında KRV eyaletinde toplam 156 aşırı sağcı, eylem şüphesiyle göz altına alındı.

18 milyona yakın nüfusuyla ülkenin en büyük eyaleti olan KRV'de 2010 yılında toplam 155 aşırı sağ motifli suç işlenirken 2011 yılında bu oranın 190 suça yükselmesi yetkilileri endişelendirdi. Neonazi grupların işlediği sanılan suç oranı 2008 yılında ise 186'ydı.

İçişleri Bakanı Jäger bu gidişata karşı boş durmadıklarını hatırlatarak, aşarı sağa karşı 'Sekiz Maddelik Program' (Acht-Punkte-Programm) adını taşıyan eylrm planı geliştirdiklerini dile getirdi. Bakanın geçtiğimiz yıl Aralık ayında tanıttığı aksiyon planı tüm Neonazi suçların kayda geçirilmesi ve silah yasasının sertleştirilmesi gibi konuları içeriyor. Söz konusu plan, aşarı sağ hareketlerin daha sıkı şekilde kontrol edilmesini öngörüyor.

Yeşiller Milletvekili Verena Schäffer'in verdiği soru önergesiyle açıklanan istatistiklere göre eyalet güvenlik birimleri 2011 yılında toplam 300 "Antisemitist Suç" soruşturması yürüttü. Eyalet İçişleri Bakanlığı 2011 yılında eyalet çapında toplam 3 bin 15 aşırı sağ suç girişimi olduğunu, bunların 293'nün mülke zarar suçu, 318'inin halkı kışkırtma ve 169'unun ise yaralama suçları olduğunu açıkladı.

(CİHAN)

Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,676 µs