En Sıcak Konular

Kissinger'a göre Türkiye...

27 Şubat 2012 15:26 tsi
Kissinger'a göre Türkiye... Stratfor'un wikileaks tarafından dağıtılan iç yazışmalarında Türk dış politikasına dair ilginç analizler bulunuyor.

BBC'nin Wikileaks- Stratfor dosyasından aktardığı bir e-posta yazışmalarına göre Türkiye'nin İsrail'e sırt çevirmeyi planladığı ve İran'a saldırı olursa kazançlı çıkacağını öne sürürülüyor.

Şirketin kurucusu ve CEO'su George Friedman'ın imzasını taşıyan bu posta, bazı Stratfor analistlerine "sadece iç kullanım için - zinhar yayımlanmayacak, şirket dışında tartışılmayacak" uyarısıyla yollanmış.

Türkiye'nin gücü

Friedman burada adını yalnızca Kissinger olarak verdiği ve eski Amerikan Dışişleri Bakanı Kissinger olduğu sanılan bir kaynağın görüşlerini aktarıyor.

Burada iddia edildiğine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kissinger ile görüşmesinde ona, "bir noktada İsrail'le köprüleri atıp, İslam dünyasına yaklaşacağını" söylemiş.

"Erdoğan, İslam dünyasının lideri olma niyetinde" diyen Kissinger, ABD'nin dikkatini çevirmesi gereken asıl krizin ise, AB'de değil, İran ve belki de Rusya'daki krizler olduğunu söylemiş.

Yazışmanın devamında, Stratfor çalışanlarından Kamran Bokhari "İsrail gerçekten İran'a saldırır mı?" diye soruyor ve İran'a saldırılmasının Türkiye'yi zor durumda bırakacağını, Türkiye'nin bu savaşa karşı çıkmak zorunda kalacağını ve ABD ile ilişkilerin bozulabileceğini söylüyor.

Buna karşılık George Friedman, "Türkiye, İsrail ve ABD ile arasını bozabilir. Bu, Erdoğan'ın beklediği bir fırsat. İran daha görünür olur ama daha güçlü olmaz. Saldırıdan bir yıl sonra, temelde var olan zayıflıkları hala geçerli olur ve Türkiye'ye bağımlılığı artar. Bence bunun sonucu, Türkiye'nin gücünün artması olur." diye yazıyor.

Friedman ayrıca, ABD'nin, İran'a saldırı konusunda İsrail'den önce davranabileceği tahmininde bulunuyor.

Bunun üzerine bir başka Stratfor çalışanı, Jennifer Richmond, "Türkiye bu ikisinden uzaklaşırsa, Rusya'ya yaklaşır mı?" diye soruyor.

Ona yanıt olarak analistlerden Reva Bhalla, "Türkiye'nin arası Rusya ile zaten epey iyi. Ama bu, daha da yaklaşacak anlamına gelmiyor. Türkiye, Rusya'ya iyi davranacak ama kendi başına oynayabileceğini de göstermek istiyor." demiş.

Bir başka analist, Goodrich de "Medvedev'in bu bahar Türkiye'ye iki gezi planlamasına şaşmamak lazım. Rusya durumdan faydalanmaya çalışacak." yorumunu yapmış.

TÜRKİYE-İRAN DENGE OYUNU

Stratfor'ın bir başka yazışmasında ise Venezuela'nın kamu petrol şirketi ile İran'ın kurduğu ortaklığın, operasyon merkezini Caracas'tan Ankara'ya taşımasına dikkat çekilmiş ve İran'ın, yaptırımları delen pekçok operasyonu, Venezuela'dan sessizce Türkiye'ye kaydırdığı belirtilmiş.

Bu değişiklik için "Bu da Türkiye'nin İran'la oynadığı denge oyununun bir parçası" yorumu yapılmış.



Bu haber 2,041 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs