En Sıcak Konular

Yemen'de Salih devri resmen sona erdi

27 Şubat 2012 14:29 tsi
Yemen'de 33 yıllık Ali Abdullah Salih iktidarı resmen bitti. Başkanlık sarayında yapılan devir teslim töreninde Salih, 21 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Abdurabbu Mansur Hadi'ye makamını devretti.

Salih'e en yakın kişilerin iddialarına göre ise Yemen'in eski lideri iki gün içerisinde Etiyopya'ya sığınacak. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Salih'in yargılanmasına yönelik muhalif gruplar, başkent Sana'da binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenliyor.

Salih ve ailesi Yemen'in istikrarı için büyük bir soru işareti

Salih yönetimine karşı aylarca süren halk ayaklanmaları, yaşanan birçok çatışma, sivil kayıplar ve Salih'e yönelik bombalı suikast girişiminin ardından geçtiğimiz yıl sonunda uluslararası baskılar ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arabuluculuğu ile uzlaşma sağlandı.

KİK barış planının Salih, ailesi ve birçok devlet görevlisine getirdiği dokunulmazlık zırhı büyük bir tartışma konusu olurken, yapılan tek adaylı seçimlerin ardından, 2014 yılına kadar sürecek ''geçiş döneminin'' Salih ve ordunun başındaki aile fertlerinin gölgesinde nasıl devam edeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Salih'in tedavi için ABD'ye gitmesi ve yapılan devir teslim töreni için Yemen'e geri dönmesi muhalif grupları rahatsız ederken, Salih'in daha önce yaptığı, ''Ülkemde muhalif bir siyasi parti lideri olarak yaşamaya devam edeceğim'' sözleri yeni dönemde sağlanacak istikrar için tehdit olarak algılanıyor.

Bugün yapılan devir teslim törenini Salih'in Yemen'e dönmek için bahane ettiğini savunan muhalifler, Ulusal Geçiş Konseyi(UGK) hükümetinden Salih'in yargılanmasına yönelik kanunlar çıkarılmasını talep etmeye başladı.

Bugün yapılan muhalif yürüyüşler, Salih Yemen'de olduğu sürece istikrarın sağlanmasının güç olacağını bir kez daha gösterirken, UGK hükümetinden Salih'in başka bir ülkeye sürgün edilmesine yönelik zorlayıcı tedbirler alması isteniyor.
Özellikle geçiş sürecinde atılması beklenen en büyük adım olan Yemen ordusunun revize edilmesinin önündeki engelin, Salih'in cumhuriyet muhafızları komutanlığını yürüten oğlu Ahmed Ali Salih olduğu ifade ediliyor.

Ayrıca ordudaki parçalanmanın ve kutuplaşmanın en büyük sebebi olan aşiret yapısı ve bazı ailelere bırakılan askeri birlikler, UGK hükümeti ve Hadi'nin önündeki en büyük problemler olarak gösteriliyor.

Kaynak: AA

Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,133 µs