En Sıcak Konular

28 Şubat'ın ekonomiye maliyeti!

27 Şubat 2012 11:58 tsi
Demokrasiyi yaralayan, milyonlarca insanı mağdur eden 28 Şubat postmodern darbesi, ekonomiye de büyük darbe vurdu. 28 Şubat'ın ekonomiye maliyeti şöyle:

'Yeşil sermaye' yakıştırmasıyla Anadolu sermayesinin büyümesi önlenirken, bakkalından kebapçısına varıncaya kadar çok sayıda esnaf fişlendi.

28 Şubat süreci siyasi yapıyı olumsuz yönde etkilediği için 2001 ekonomik krizine de zemin oluşturdu. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, antidemokratik muhtıranın yatırım, ihracat, büyüme gibi kalemleri olumsuz yönde etkilediğini; faturanın 300 milyar doları bulduğunu söyledi.

Anadolu sermayesinin büyümesinin engellendiğini vurgulayan Koca, "28 Şubat'ı yapanlar işin ekonomik boyutunu, sosyal olayları düşünmeden bir antidemokratik bir muhtıra verdiler.

O zamanki değerler ve saptamalar çerçevesinde tahmini 300 milyar dolar civarında bir fatura ortaya çıktı. O gün antidemokratik uygulamalar olmasaydı Türkiye'nin bugünkü borç stoku da olmazdı. Türkiye ekonomisi daha borçsuz olarak 2023 hedeflerine daha erken ulaşabilirdi." dedi.

Anadolu Aslanları olarak adlandırılan işletmelerin 28 Şubat sebebiyle küresel şirketler haline gelemediğine dikkat çeken ASKON Başkanı, insanların fişlenmesi ve sermayenin renklere göre ayrılmasının ekonominin yanı sıra sosyal boyutlu yansımalara da yol açtığını vurguladı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de, Türkiye'nin milli gelirinin Avrupa Birliği ülkelerinin milli gelirinin dörtte biri kadar olmasının 28 Şubat ve benzeri demokrasi dışı müdahalelerin sebep olduğuna işaret etti.

Meral, atılım hamlesine girilen her 10 yılda bir yapılan askerî müdahalelerle Türkiye'nin dengesinin bozulduğunu kaydetti. Darbenin yaptığı tahribatı toparlamanın yıllar aldığını vurgulayan Meral, şöyle konuştu:

"Türkiye bir atılım hamlesine girdiği anda iktidardakileri beğenmeyenler siyasete, hükümete, siyasi partilere müdahale ederek Türkiye'nin dengelerini altüst ediyorlar. Türkiye'nin AB'den geri olmasının en önemli sebebi budur. Bundan sonra önümüzde önemli bir şans var. Tekrar gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmamız lazım. Demokrasimize sahip çıkmamız, sıkı sıkıya sarılmamız lazım. Hedeflenen on ekonomi arasına ancak böyle girebiliriz."

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç ise 28 Şubat ile Türkiye ekonomisine darbe vurulduğunu kaydetti. Bazı kesimlerin kendi menfaatleri için halkı uçuruma sürüklediğini vurgulayan Özgenç, sermayenin ikiye ayrıldığını kaydetti.

Yeşil sermaye yakıştırmasının yanı sıra esnaf kesiminin de fişlendiğini aktaran Özgenç, "Türkiye, bugün dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında olamamışsa bunun en büyük sebebi de 28 Şubat postmodern darbesidir. O büyük yıkımı üzerimizden attık, ancak kalıntıları hâlâ görülmekte." dedi.

Özgenç, 28 Şubat sürecinde TOBB, Türk-İş, TİSK, DİSK ve TESK'in demokrasi dışı hareketin içerisinde yer aldığı için 'beşli çete' olarak hatırlandığını belirterek, bu kuruluşların şimdiki yöneticilerinin halktan özür dilemesini istedi.

Özgenç, "Bazı sivil toplum kuruluşları antidemokratik oluşumların dolaylı veya açıktan içerisinde bulundu. Bunlardan bazıları işi pişkinliğe verip kendilerini beşli çete olarak tanımladılar. Hâlâ daha yapılanın yanlış olduğuna dair resmi açıklama yapmadılar. O dönem adına bugün bu kuruluşların yöneticileri halktan özür dilemeli." ifadelerini kullandı.


Zaman


Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs