En Sıcak Konular

CHP'de olaylı kurultay

27 Şubat 2012 09:33 tsi
CHP’nin 16. Olağanüstü Tüzük Kurultayı olaylı başladı.

İmzaların yetersiz olduğunu iddia eden Milletvekili İsa Gök, yaka paça salondan atıldı. Önder Sav’ın başını çektiği muhalifler “salt çoğunluk sağlanmadı” gerekçesiyle mahkemeye başvuracaklarını söyledi. CHP’nin “Büyük Demokrasi Şöleni” adı altında gerçekleştirdiği 16. Olağanüstü Tüzük Kurultayı’nın ilk günü, “imza” gerginliğine sahne oldu. Muhalifler, salt çoğunluk şartının sağlanamadığını, hazırun cetveline sahte imza atıldığını iddia etti.Muhaliflerin sözcüsü konumundaki Ankara eski İl Başkanı Ali Yıldızlı, hazırun cetveli örneğini almak isteyince,Genel Merkez delegeleri tepki gösterdi, polis devreye girdi. İkinci imza krizi ise Mersin Milletvekili İsa Gök’ün itirazıyla yaşandı.

ÇOĞUNLUK VAR AÇIYORUM

Anadolu Ateşi’nin gösterisinin ardından kürsüye çıkan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayı açarken, İsaGök tüzükteki imza şartının yerine getirilmediğini iddia ederek, divana itiraz etmek istedi. Kürsüye çıkışına izin verilmeyenGök, salon dışına çıkartıldı. Partililer,Gök’e pet şişe attılar, yuhaladılar. Kılıçdaroğlu, Gök dışarı çıkarılırken, “Değerli yol arkadaşlarım, hoş geldiniz. Çoğunluğumuz var genel kurulu açıyorum.Hayırlı olsun diyorum” diyerek çalışmaları başlattı. Kılıçdaroğlu, daha sonra Adnan Keskin’in Divan Başkanı olmasına ilişkin önergeyi oylattı. Keskin oy birliği ile divan başkanlığına seçildi.

GÖK YENİDEN SALONA GİRDİ

Keskin’in konuşmaya başladığı sırada Gök, salona yeniden girerek kürsü önüne geldi. Gök imzaların 583’te kaldığını, sahte imzalar olduğunu iddia ederek, divana itiraz için kürsüye gitmek istedi ancak yine izin verilmedi. Gök imzaların gerçek olup olmadığını tespit için salona noter çağırdı.Gök kürsü önünde itirazlarını sürdürürken, Divan çalışmaya devam etti. Divan, “zaman sıkışıklığı yaşanmaması” için Kılıçdaroğlu’nun kurultay konuşmasından önce tüzük komisyonunu oluşturulması yönünde önergeyi oylattı. Önerge kabulünün ardından tüzük komisyonu oluşturuldu. Gök bu kez usul tartışması başlatmak istedi.

Gök’e söz vermeyen Keskin, Kılıçdaroğlu’nu kürsüye davet etti. Kılıçdaroğlu, konuşmasının başındamuhaliflere tepki göstererek, “Hiç kimsenin kurultayın huzurunu bozmaya hakkı ve yetkisi yoktur. Tüzük istediler işte tüzük, seçim diyorsanız onu da yaparız” dedi. Kılıçdaroğlu konuşurken “Sayın genel başkanım” diye bağıran Gök, koruma engellemesine rağmen kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu’nun yanına ve divana yaklaştırılmayan Gök, arbede ile salondan çıkartıldı. Kürsüdeki basınmensupları korumalar ve parti görevlileri tarafından kürsüden atılarak indirildi. Salon dışına çıkarılırken, bazı partililer Gök’e vurdu. Bu sırada korumalar Kılıçdaroğlu’nun önünde çember oluşturdu. Kılıçdaroğlu, kürsü önünün kapatılmasına “Hiç kimsenin beni CHP’lilerden korumasına gerek yok” tepkisini gösterdi.

Bu hukuksuzluğun bedelini ödeyecekler

Kurultay girişinde yaşanan arbede sonrası salondan çıkarılan İsa Gök,“Kendi isteğinizle mi dışarı çıktınız’’ sorusuna, ‘’Zorla çıkarıldım’’ yanıtını verdi. ‘’Kurultayın açılması için gereken 625 sayısına ulaşılamadı, 583 imza ile kurultayın açılması kanuna aykırı’’ diyen Gök, sahte imzaların olduğunu savundu. Gök “Bu kurultayı beceremediler. Kurultayı kanuna aykırı hale getirdiler, iptale mahkum ettiler. Hiç kimse benim partime bu rezilliği yaşatamaz, Genel Başkan dahil. Derdim, partim hata yapmasın’’ dedi. Kendisinin partiye hizmet etmeye çalıştığını anlatan Gök, ‘’Yanlış yapıldı, yanlışı uyarmaya çalışıyorum ancak tekmeyle, kavgayla, küfürle ceket yırtarak dışarı çıkarıyorlar. Hani demokrasi’’ diye sordu. Gök, “Partiyi hukuksuzluk deryası içerisinde bırakıyorlar. Halk onun için CHP’yi ciddilye almıyor. Genel Merkez yaptığı bu hukuksuzluğun bedelini mutlaka ödeyecek” diye konuştu.

KURULTAY NOTLARI

* Arena Kapalı Spor Salonu'nda polis şüpheli paket ve bomba araması yaptı. Aramalara 200 polis katıldı. Polis göze çarpan her türlü paket ve çantayı gözden geçirdi. Salonun çevresinde 2 bin polis görev yaptı.

* "Büyük Demokrasi Şöleni" temasıyla yapılan CHP kurultayında salon, mavi, kırmızı ve beyaz renklerle süslendi. Sahneye Mustafa Kemal Atatürk ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri ile Türk bayrağı asıldı.

* Yunus Emre'nin, "Biz kimseye kin tutmayız, kamu alem birdir bize" sözünün yanı sıra "Mustafa Kemal'den Denizlere, Denizlerden bizlere", "Memleket ne zaman düşerse dara yürekli bir Kemal çıkar ortaya", "Bunun adı Kemal, halkın iktidarını kuracağız", "Burada sadece demokrasinin sesi duyulur", yazılı pankartlar asıldı.

* Salonda açılış Anadolu Ateşi'nin gösterisi ile başladı. Anadolu Ateşi gösteriye semahla başlarken, salondan büyük alkış aldı.

* Kurultay salonuna evinden gelen Kılıçdaroğlu'na, eşi Sevim Kılıçdaroğlu eşlik etti. Kılıçdaroğlu'nun "Başbakan Kemal" sloganları ile salona girişinde izdiham yaşanırken, çok sayıda genel başkan yardımcısının koruma görevi yapması dikkat çekti.

* Kravatsız mavi gömlek giyen Kılıçdaroğlu, salonda delegelerin arasına, eşi ile yan yana oturdu.

* Kurultaya delegeye boykot çağrısı yapan eski Genel Sekreter Önder Sav ve ekibi katılmadı. Kendisini telefonla kurultaya davet eden Kılıçdaroğlu'na, Parti Meclisi seçimli kurultay öneren CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal kurultayı evinden izledi.

* 12 darbe mağdurları ile faili meçhul yakınları ve şehit aileleri, gaziler de kurultaya katıldı.

SİLİVRİ'DEN MESAJ

* Sağlık gerekçesiyle cezaevinden tahliye olan Ergenekon davasının sanığı Doğan Yurdakul ile tutuklu sanıklar CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay, salona mesaj gönderdi. Yurdakul, "Sağlık sorunlarım nedeniyle kurultaya gelemediğim izin üzgünüm. Devrimci duygularla selamlıyorum" dedi.

* Divan Başkanı Adnan Keskin, ikinci kurultaya da katılım çağrısı yaparak, “Pazartesi günkü kurultayda, salt çoğunluk oluşmazsa bir kurultay daha toplanması gerekir. Partimiz açısından tartışmalı bir durum oluşmaması için olağanüstü mazereti bulunmadığı takdirde delegelerimiz kurultaya katılsınlar" dedi.

* Zaman sıkıntısı yaşanmaması için konuşmalara sınırlama getirildi. Tüzük değişikliğinin tümü üzerindeki konuşmalar 10 dakika, madde üzerindeki konuşmalar ise, 5 dakika ile sınırlandırıldı.

* İlk gün kurultayına damga vuran imza tartışması ile ilgili Genel Merkez ve muhaliflerden, farklı iddialar havada uçuştu. Muhalifler sırasıyla 380, 583 imza toplandığını iddia etti.

Divan Başkanı Keskin önce 946 sayısını açıkladı ardından iki kişinin imza göndererek sayının 948'e ulaştığını iddia etti. Keskin daha sonra 5 kişinin daha imza gönderdiğini ilan etti.

bugün



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,254 µs