En Sıcak Konular

Westerwelle: Savaşları önlemek diplomasinin hedefidir

26 Şubat 2012 15:50 tsi
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, hedeflerinin, İran'a karşı bir savaş yürütülmeden bu ülkenin nükleer silahlanmasını önlemek olduğunu söyledi.

Westerwelle, "Der Tagesspiegel" gazetesinde yayımlanan röportajında, İsrail'in İran'a saldıracağı yönündeki spekülasyonların İran'ı ikna etme çabalarına fayda sağlamadığını belirterek, "Hedefimiz, İran'ın nükleer silahlanma seçeneğini önleyerek, savaşı engellemek. Savaşları önlemek diplomasinin hedefidir" dedi.

İran'a yönelik yaptırımların etkili olmaya başladığını, ancak bu yaptırımların ne kadar fazla ülke tarafından desteklenirse o kadar fazla ve hızlı bir şekilde etkili olacağını ifade eden Westerwelle, "İsrailli meslektaşım Avigdor Lieberman'ın, İran'a yönelik olası bir askeri müdahaleyle ilgili kamuoyundaki tartışmaların zararlı olduğu şeklindeki görüşüne katılıyorum. Bu, ittifakın İran'ın nükleer programına karşı tutumunu zayıflatır. Birçok ülke, Batı'nın sadece askeri bir müdahale hazırlığı içinde olduğunu düşünürse yaptırımlara iştirak etmez" diye konuştu.

Westerwelle ayrıca, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye karşı hazırlanan karar tasarısını veto etmesini de eleştirerek, Rusya'nın bu tutumuyla tarihte yanlış tarafta yer aldığını kaydetti.

Suriye'deki rejimin dağılacağı yönünde işaretlerin olduğunu belirten Westerwelle, "Esad'ın, siyasi çözüm yolunun önünü açmasını istiyoruz. Suriye için üç hedefimiz var: Şiddetin sona ermesi, insani yardım ve siyasi değişim. AB içinde Pazartesi günü yeni ve daha sıkı yaptırımlar kararlaştıracağız. BM Güvenlik Konseyi için hazırlanan karar tasarısının başarısız kalmasından sonra da hala BM'den ümitliyiz" diye konuştu.

Yeni yaptırımların ne olacağı şeklindeki bir soruya karşılık da Westerwelle, Suriye'nin mali sektörüne ve hava trafiğine kısıtlamalar getireceklerini söyledi.

Suriye'deki muhalefeti birlik olma konusunda cesaretlendirdiklerini ifade eden Westerwelle, bu ülkedeki muhalefetten, Tunus'ta olduğu gibi demokratik ve çoğulcu bir toplum için mücadele etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

aa

Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,599 µs