En Sıcak Konular

İHA'lar sivilleşiyor!

26 Şubat 2012 14:29 tsi
İHA'lar sivilleşiyor! İnsansız Hava Araçları askeri amaçlar dışında da kullanılacak...

Dünya Radyokomünikasyon Konferansı'nda (WRC), İnsansız Hava Araçlarına (İHA) tahsis edilen frekans bandının genişletilmesi kararı alındı. Bu uygulamayla İHA'nın askeri amaçlar dışında lojistik ve tarımsal faaliyetler gibi sivil alanlarda kullanımının hızla artacağı belirtiliyor.

23 Ocak-17 Şubat 2012 tarihleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen teknoloji zirvesine, Uluslararası Telekomünikasyon Birliğine (ITU) üye 165 ülke ile uluslararası kuruluş ve sektör temsilcilerinden oluşan 3041 delege katıldı.

Konferansta Türkiye'yi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) koordinatörlüğünde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Radyo Televizyon Üst Kurulu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve firma temsilcilerinden oluşan geniş bir heyet temsil etti.

Hava, deniz, amatör, yayın, uzay araştırma ve uydu servisleri için frekans planlamasına ilişkin gündem maddeleriyle ilgili müzakerelerin yapıldığı Konferans'ta birçok konuda uzlaşma sağlanarak önemli kararlar alındı.

"MOBİL GENİŞ BANT UYGULAMALARI YENİ İMKANLAR SUNACAK"
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Konferans'ta alınan kararların önümüzdeki yıllarda dünyada ekonomik ve sosyal gelişmeye ciddi anlamda katkı sağlayacağını belirterek, mobil geniş bant uygulamalarının birçok alanda yeni imkanlar sunacağını ve gündelik hayatı kolaylaştıracağını vurguladı.

Konferansta uzlaşmaya varılan önemli gündem maddelerinden bazıları şöyle:

-IMT mobil genişbant hizmetlerine ilave bant tahsis edilecek. İlave bant tahsisleriyle birlikte mobil tıp, uzaktan eğitim, uzaktan çalışma, çoklu medya programları gibi çok çeşitli uygulamaların yaygınlaşması bekleniyor.

-İnsansız Hava Araçlarına (İHA) tahsis edilecek frekans bantları genişletilecek. Bu kararın hayata geçirilmesinin ardından, daha çok askeri amaçlarla kullanılan İHA'nın önümüzdeki yıllarda lojistik ve tarımsal faaliyetler gibi sivil amaçlar doğrultusunda da kullanımının hızla yaygınlaşacağı ifade ediliyor.

-Yer keşif uydu hizmetlerine ilave frekans bandı tahsisi yapılacak. Böylece halen yeryüzünden elde edilen gözlem verileri daha yüksek çözünürlükte ve doğrulukta olacağı için bilimsel çalışmalara katkı sağlanacak.

-694-790 MHz bandı mobil hizmetlere tahsis edilecek. Bu bandın tahsisiyle özellikle kırsal bölgelerdeki 2N ve 3N kapsamaları önemli ölçüde artırılarak cep telefonuyla görüşme ve internete bağlanma noktasında yaşanan sorunların çözülmesi amaçlanıyor.

aa

Bu haber 929 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,931 µs