En Sıcak Konular

CHP kurultayında gerginlik

26 Şubat 2012 15:42 tsi
CHP kurultayında gerginlik Kılıçdaroğlu'nun kürsüde olduğu sırada salonda yeter sayı gerginliği yaşandı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin tüzük kurultayına muhaliflerin protestoları damgasını vurdu. Mersin milletvekili İsa Gök, "Delege yeter sayısı yok" diyerek önerge vermek istedi, kurultay salonu karıştı. Muhalif isimlerin yeterli delege olmadan başlattılar iddasına cevap parti yöneticilerinden geldi.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise merakla beklenen konuşmasında muhaliflere seslendi. Kılıçdaroğlu, Başbakan'a da yüklendi.
 
Neler Yaşandı?
 
Cumhuriyet Halk Partisi'nde, tartışmalı bir süreçten sonra kurultay çalışmaları başladı. Arena Spor Salonu'ndaki kurultay, sabah saatlerinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun salona gelmesiyle çalışmalarına başladı.
 
Divan Başkanlığına Adnan Keskin'in seçildiği Kurultay'da, gerekli toplantı sayısı gerginliği yaşandı.
 
“Yeterli Sayı Yok” Gerilimi
 
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, yeter sayı olmadığı gerekçesiyle hazırladığı dilekçeyi Divan Kurulu'na sundu. Muhalif isimlerden Ali Yıldızlı da, kurultayda yeter sayı sağlamak için sahte imza toplandığını öne sürdü.
 
İsa Gök, yeterli delege olmadığına dair dilekçesi ile birlikte kurultay salonuna girmeye çalıştı. Ancak girmesi ile çıkması bir oldu. İkinci denemesinde Divan kürsüsüne kadar yaklaştı ve elindeki dilekçeyi vermek istedi.
 
Gök, kürsü önündeki nöbetini Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının başlayacağı ana kadar sürdürdü. Kılıçdaroğlu'nun konuşması İsa Gök'ün dilekçe vermesi ile yarım kaldı. Çıkan kargaşada hem güvenlik güçleri hem de gazeteciler zor anlar yaşadı.
 
Gök, uzun süren bekleyişinin ardından dilekçesini verdi ancak sonuç değişmedi. Kılıçdaroğlu'nun tepkisi ise sert oldu. CHP lideri, "Bu kurultayda hiçkimsenin huzur bozmaya hakkı yoktur yetkisi yoktur" dedi.
 
“Sahte İmza” İddiası
 
Bu arada Muhalif isimlerden Ali Yıldızlı da, kurultayda yeter sayı sağlamak için sahte imza toplandığını öne sürdü.
 
İddialara Cevap
 
Muhalif isimlerin yeterli delege olmadan başlattılar iddasına cevap parti yöneticilerinden geldi.
 
"Bu İddialara Gülünüp Geçilir"
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "948 tane arkadaşlarımızın imzası var, hukuksal olarak en ufak bir sorun yok. 530 ile kongreyi açmak zaten mümkün değil. Böyle bir iddaya gülünüp geçilir.Yasal olarak neye başvuracaklar onu da bilmiyorum" dedi.
 
"İsa Gök'ün Yaptığı Provokasyon"
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ise "İddia sahibi kendini noter yerine mi koyuyor? Divan'a teslim edildiği anda 946 imza vardı. Şu an imza sayısı bine varmıştır. Onun için bunların hiçbir değeri yok. Bu iddiaların hiçbir değeri yok. İsa Bey'in yaptığı provokasyon" diye konuştu.
 
Kılıçdaroğlu’ndan Hodri Meydan
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , gergin başlayan konuşmasında parti içi muhalefete seslendi ve seçimli kurultay yapılabileceğini de belirtti.
 
Kılıçdaroğlu, “Tüzük dediler, işte tüzük. 'Seçim' diyorsanız onu da yapacağız” dedi.
 
“En Demokratik Tüzük” Sözü
 
Demokratik bir tüzük sözü veren Kılıçdaroğlu, “Kendi tüzüğümüzü özgürlükçü ve demokratik bir tüzük yapacağız. Demokrasiyi kendi içimizde yapacağız ki ülke için demokrasi isteyelim. Onun için bugün bizim tarihimizinde Türkiye Cumhuriyeti siyasal tarihinde de demokrasi tarihinde de önemli bir gündür. CHP'nin delegeleri iddia ediyorum gelmiş geçmiş bugüne kadar en demokratik tüzüğü huzurunuza getirecekler” şeklinde konuştu.
 
Kılıçdaroğlu, Başbakan’a da Yüklendi
 
CHP Lideri, konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
 
“ ‘Eski gömleği çıkardım, demokrasi gömleğimi giydim' dedi. Bazı aydınlar da inandılar. Demokrasi bir devletin giysisi kıyafeti değil, demokrasi bir devletin ruhudur. Onu bilmemiz lazım. Bazı aydınlarımız, Erdoğan'ın kıyafetine bakıp demokrasi ahkamı kestiler. Buyurun size demokrasi. Bunun neresi demokrasi. Geldiğimiz rejim demokrasi değil, ‘post modern diktatörlük’ diyoruz Her şey bir kişinin iki dudağı arasında.”
 
“Yargı Siyasallaştı” Eleştirisi

Yargının siyasallaştığını savunan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Bir yargıç karar verdi vicdanının sesini dinledi. ‘Olmaz böyle rezalet’ dedi, kararını vicdanının sesine göre verdi. AKP'nin hoşuna gitmedi. Ne oluyor? O yargıç 5 dakika sonra görevden alınıyor. Savcı 5 dakika sonra görevden alınıyor. Bunun adı demokrasi mi böyle demokrasi olabilir mi?” diye sordu.
 
Gök: “Kimse Partime Bu Rezilliği Yaşatamaz”
 
Salona girişi sırasında arbede yaşanan ve yuhalanan CHP Milletvekili İsa Gök çıkışta gazetecilere, "Hata yapılıyor, Genel Başkan kürsüye çıktığında dahi Hazirun'u toplayamadılar. Ben bu partinin Parti Meclisi üyesiyim. Ne konuşuluyor, ne dilekçe alınıyor. Hiç kimse benim partime bu rezilliği yaşatamaz" dedi.
 
Muhalifler Bir Otelde Toplandı
 
Öte yandan muhalifler, bir otelde toplandı.
 
Toplantı sonrası TRT Haber'e açıklama yapan Hakkı Süha Okay, kurultayın bir Tüzük Kurultayı olduğunu hatırlatarak, kurultayın üçte iki çoğunlukla toplanması gerektiğini iddia etti.
 
"Mahkemeye Başvuracağız"
 
Okay, "Tüzük kurultayı, yeter sayıya ulaşamadığı için yok hükmündedir. Mahkemeye başvuracağız. Kaba güç ile tüzük değişikliği yapılmaya çalışılmaktadır. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının başındaki üslubu tahrikkardır” dedi.    
 
Genel Merkez'den Yalanlama      
 
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Gazetecilerin bu iddialarla ilgili sorularını cevapsız bıraktı. İddialara CHP Genel Başkan Yardımcıları cevap verdi.
 
CHP Genel Merkezi'ne göre, kurultay yeter sayıda imzayla toplandı ve her şey usulüne uygun.
 
Tüzük komisyonu oluşturulan kurultay, Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından çalışmalarına devam ediyor.

trthaber


Bu haber 992 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,121 µs