En Sıcak Konular

'Sadece Türkiye'nin lideri değil'

25 Şubat 2012 17:09 tsi
'Sadece Türkiye'nin lideri değil' Boşnak lider İzzetbegoviç, 'batı ile doğu', 'İslamiyet ile laiklik' ve 'gelenek ile modernizmi' birleştiren Erdoğan için, "Dünya genelindeki Müslümanlara ilham verdi. Erdoğan sadece Türklerin lideri değil" dedi.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Bosnalı Sırpların gazetesi olan ''Glas Srpske''ye verdiği mülakatta, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görünüşte birleşmez olan 'batı ile doğu', 'İslamiyet ile laiklik', 'geleneksel ve modernizmin' birleşmesi için formül bulduğunu söyledi.

İzzetbegoviç. Bosna Hersek'i oluşturan 2 entiteden biri Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yayın yapan ''Glas Srpske'' gazetesine verdiği mülakatta, geçen hafta Türkiye'ye düzenlediği ziyaret kapsamında Başbakan Erdoğan'ın ''sadece Türklerin değil, bütün Müslümanların lideri olduğu'' yönündeki açıklaması kendisine soruldu.

BİR MİLYAR MÜSLÜMAN'IN LİDERİ

Muhabirin, bu sözlerinin ülkedeki bazı Sırp ve Hırvatlar tarafından eleştirildiğini kendisine hatırlatması üzerine İzzetbegoviç, Erdoğan'ın sadece Türklere ait olmadığını, sadece onların lideri olmadığını ifade ettiğini kaydetti.

Dünyadaki bir milyarı aşkın Müslümanın kendisinin (Erdoğan'ın) kısa sürede sağlığına kavuşmasını arzu ettiğini dile getirdiğini ifade eden İzzetbegoviç, sözlerini şöyle sürdürdü:''Tabi ki kendisinin Müslümanlar arasındaki liderliğinden bahsediyordum, çünkü dünya çapındaki Müslümanlar Erdoğan'ın küresel anlamda, onların çıkarları için yaptığına büyük değer vermektedir. Kendisi Müslüman milletlerin özgürlük ve demokrat hükümetlerin kurumalarına yönelik çabalarını desteklemektedir. Aynı zamanda Erdoğan, başarılı bir şekilde batıdaki hükümetlerle işbirliği de sağlamaktadır.''

Başbakan Erdoğan'ın ''doğu ile batının birleşmesi'' için formül bulduğunu da savunan İzzetbegoviç, ''Erdoğan'ın, görünüşte birleşmez olan 'batı ile doğu', 'İslamiyet ile laiklik', 'geleneksel ve modernizmin' birleşmesi için formül bulduğunu düşünüyorum. Bu çalışma, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi gücü olmasına yol açtı ve dünya genelindeki Müslümanlara ilham verdi. Birileri beğenir veya beğenmez fakat bu böyledir'' diye konuştu.

'TÜRKİYE YIKILMIŞ KÖPRÜLERİ AYAĞA KALDIRIYOR'

Başbakan Erdoğan'la ilgili ''kendisi ortak liderimiz'' şeklindeki yaptığı açıklama ile ''Osmanlı'nın Balkanlar'a geri dönmesi için çağrı yaptığı'' yönündeki iddialara da değinen Bakir İzzetbegoviç, ''Bosna-Herseklilerin, bölgede sadece iyilik yapan bir ülkenin liderlerine iyilik ve sağlık istememesi için bir sebep görmüyorum'' dedi.

''Türkiye, hem Mostar ve Vişegrad Köprüsü gibi gerçek köprüleri hem de siyasi, manevi ve insanlar arası köprüleri ayağa kaldırıyor'' diyen İzzetbegoviç, şöyle devam etti: ''Türk diplomasisinin, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Hırvatistan arasındaki işbirliğinin ulaştığı düzeye katkısı büyüktür. Türkiye, Saraybosna ile Belgrad arasındaki diyaloğun kurulmasına büyük çaba gösterdi ve ülkemizi AB ve NATO'ya götürecek reform sürecine destek vermektedir. Doğrudan yatırımlar ve çeşitli diğer ekonomik işbirliğinin göstergeleri, Türkiye'nin bölgemizin daha hızlı gelişmesine yönelik katkısının göstergesidir. Gerçekten, Türkiye'nin rolü konusundaki kuşku veya şüphecilik için herhangi bir sebep göremiyorum. Her kelimenin tartılması için bir sebep göremiyorum. 21. asırda, Osmanlı Türkiye'si geçmişe aittir, bizim ise modern, küresel anlamda etkili ve iyi niyetli Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmamız gerekmektedir.''

İzzetbegoviç ayrıca, Bosna-Hersek'i gelecekte AB ve NATO üyesi bir ülke olarak gördüğünü, bu konularda ise Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri arasında uzlaşı bulunduğunu da sözlerine ekledi.

aa




Bu haber 858 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,333 µs