En Sıcak Konular

Putin: Hedef İran!

25 Şubat 2012 09:42 tsi
Putin: Hedef İran! Rusya Başbakanı Vladimir Putin, batının nükleer silahların yayılması kampanyasını İran'daki rejimi değiştirmek için kullandığını söyledi.

Putin, Nijni Novgorod bölgesindeki Sarov nükleer tesisini ziyaretinin ardından savunma sanayinin gelişimiyle ilgili toplantıda yaptığı konuşmada, ''Kitle imha silahlarının yayılmasını önleme gerekçesi altında yeni bir nükleer kulüp üyesi olan İran'ı etkisiz hale getirerek burada rejim değişikliği yapma yönündeki girişimler devam etmekte'' dedi.

Rusya'nın bu yönde ciddi kuşkuları olduğunu kaydeden Putin, Rusya'nın İran konusunda ve ''İran sorununun çözümü konusunda'' batı dünyasıyla aynı pozisyonda yer almadığını söyledi.

''Onlar silahlanırken biz silahsızlanamayız''

ABD ile yürütülen silahsızlanma görüşmelerine de değinen Putin Rusya'nın bu konuda tek taraflı bir adım atmayacağının altını çizerek, ''Silahsızlanma yönündeki her adım genel ve kapsamlı olmalı'' diye konuştu.

Nükleer güce sahip tüm ülkelerin silahsızlanma sürecine dahil olması gerektiğini ifade eden Putin, ''Nükleer güce sahip bazı ülkeler silahlanırken biz sonsuza dek silahsızlanamayız. Bu mümkün değil'' dedi.

Putin, nükleer silah yarışının sınırlandırılması için Washington ile etkili bir işbirliği yapılması gerektiğini belirterek, ''Biz yeni silahlanma yarışlarına izin vermeyeceğiz'' dedi.

Rusya'nın aynı etkinliğe sahip konvansiyonel silahlar geliştirilinceye dek elindeki nükleer silahlardan vazgeçmeyeceğini vurgulayan Putin, ''Rusya'nın bazı partnerlerimiz özellikle hassas güdümlü silahlar başta olmak üzere bazı alanlarda bizden ileride. Modern konvansiyonel silah başlıklarının etkileri kitle imha silahlarıyla aynı derecede olmalı. Ancak böyle sistemlere sahip olduktan sonra nükleer silahlardan vazgeçeceğiz ve bundan bir gün önce bile vazgeçmeyeceğiz. Kimse bu konuda kendini aldatmamalı'' diye konuştu.

''Kapasite iki katına çıktı''

Putin, Rusya'da karadan ateşlenebilen modern nükleer füze kapasitesinin son yıllarda neredeyse iki katına çıktığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Füze kalkanı konusundaki görüşmelere gelince, bizimle gerçekten konuşmak istemiyorlar. Burada Savunma Bakanımız var ve bazı başka yetkililerimiz var. Hepsi bu sözlerimi teyit edecekler. Bu konuyu konuşmaktan kesinlikle kaçındıklarını söyleyebilirim.

Bunlar bu konuyu uluslararası kamuoyuna şu şekilde sunmaya çalışılıyorlar: İlişkilerimizi geliştiriyoruz. Evet yeni ortaya çıkan teknolojiler var. Evet yeni tehditler var ve uluslararası güvenliği güvence altına almak için bu tehditleri etkisiz hale getirme konusunda kimse bizi durduramaz diyorlar. Buna karşı kim bir söz edebilir?

Biz kendi ulusal güvenliklerine yönelik her türlü tehdidi etkisiz hale getirmek zorunda olduklarını anlıyoruz. Ama bunu yeni küresel tehditler yaratmadan, stratejik güçler dengesini bozmadan yapmaları gerekiyor. yaptıkları şeyden bizim anladığımız bu dengenin altını dinamitlemek.''

aa


Bu haber 1,045 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,276 µs