En Sıcak Konular

El Nasır, Türkiye'nin önemini vurguladı

25 Şubat 2012 08:50 tsi
El Nasır, Türkiye'nin önemini vurguladı BM Genel Kurulu Başkanı Nasır Abdülaziz El Nasır Türkiye'nin bir sonraki Suriye'nin Dostları Grubu'nun İstanbul'da düzenleme önerisinden memnun.

El Nasır'ın BM Sözcüsü Nihal Saad tarafından yapılan açıklamada, El Nasır'ın Tunus'ta ilk toplantının düzenlenmesi dolayısıyla Tunus hükümetini takdir ettiği, bir sonraki toplantının İstanbul'da düzenlenmesi önerisinden ise memnuniyet duyduğu ifade edildi.

Genel Kurul Başkanı El Nasır'ın, ''Önemli bölgesel aktör olan Türkiye'nin, Suriye'nin de anahtar önemde komşusu'' olduğunu belirttiği vurgulanan açıklamada, El Nasır'ın ''Suriye'nin Dostları Toplantısı, BM-Arap Birliği'nin ortak Suriye özel temsilcisi olarak Kofi Annan'ı atamaları ve BM Genel Kurulunun 16 Şubat'ta aldığı karar, uluslararası toplumun, Suriye'de devam eden krizi beraber çalışarak çözme yönünde uluslararası toplumun isteğini ve taahhüdünü göstermektedir'' ifadelerine de yer verdi.

El Nasır'ın, Suriye özel temsilcisi olarak BM'nin eski Genel Sekreteri Annan'ı seçmeleri dolayısıyla BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi'yi tebrik ettiği, ayrıca Genel Sekreter Ban'ın, insani işlerden sorumlu yardımcısı Valerie Amos'u Suriye'ye insani yardımın gidişini sağlama amacıyla gönderme kararını da desteklediği bildirildi.

Bu kapsamda El Nasır'ın Suriye'de akan kanı durdurmak ve insan hakları ihlallerini önlemek amacıyla yürütülen çabaları desteklemeye hazır olduğu teyit edildi.

BM Genel Kurulu 66. Dönem Başkanı El Nasır, 13 Şubat'ta Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi'nin şiddetli protestolarına ve itirazlarına rağmen Genel Kurul Başkanı olarak inisiyatifini kullanmış ve Genel Kurulun, Suriye konusunda resmi toplantı yapmasını sağlamıştı. Yine El Nasır'ın daveti üzerine aynı toplantıda BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, kurula Suriye'deki duruma ilişkin bilgi vermişti. Bu girişimin ardından BM'deki Arap ülkeleri tarafından hazırlanan, Suriye'de Esad rejiminin insan hakları ihlallerini ve şiddeti kınayan, şiddetin derhal sona ermesini ve özel temsilci atanmasını isteyen karar tasarısı BM Genel Kurulunda 16 Şubat'ta kabul edilmişti.

Ankara'ya Genel Kurul Başkanı olarak ilk resmi ziyaretini yapan El Nasır, İstanbul'da katıldığı arabuluculuk konferansının sona ermesinin ardından yarın Türkiye'den ayrılacak.

aa

Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,111 µs