En Sıcak Konular

Baykal'a son darbe

24 Şubat 2012 10:23 tsi
Baykal'a son darbe Partiiçi muhalefetin kurultay çıkışını bastırmayı hedefleyen CHP yönetimi, muhaliflerin tüzükte değiştirilmesini istediği bazı maddeleri gündemine aldı. Yönetim eski lider Baykal’ın taleplerini ise dikkate almıyor.

CHP’de 26 Şubat Pazar günü kurultaya sunulacak tüzük taslağına son şekli verildi. 87 maddelik tüzükte yaklaşık 50 maddede değişikliğe gidildi. Tüzük değişikliklerinin yürürlük tarihi ise bir sonraki olağan kurultaya bırakıldı. Böylece mevcut tüzüğe göre il ve ilçe kongreleri yapılarak, muhaliflerin yönetime girmesi engellenecek. Yönetimin hazırladığı taslakta muhaliflerin taleplerinin tamamı yer almazken, Deniz Baykal’ın itiraz ettiği maddelerin düzeltilmemesi de dikkat çekti.

Aday göstermek kolaylaşacak

Yönetimin taslağında, muhaliflerin talepleriyle örtüşen maddeler arasında, başkanlık için delegenin yüzde 20 imza şartının yüzde 10’a indirilmesi, önseçim ve çarşaf liste uygulanması, MYK kararıyla yapılan üyelerin üç ay oy kullanamaması bulunuyor. Muhaliflerin genel başkanın yetkilerinin azaltılması, kurultay toplanmasının kolaylaştırılması ve Hazine yardımının yüzde 40’nının örgütlere dağıtılması maddeleri ise taslakta yer almıyor. Baykal’ın, Genel başkana kurultay gündemlerini birleştirme yetkisinin verilmemesi ile toplantı ve karar yeter sayısında üye tamsayısının salt çoğunluğu yerine katılanların salt çoğunluğunun oyunun aranması yönündeki talepleri ise taslakta yer almadı.

Basın ve seyirci konusu belirsiz

Parti yönetimi tüzük taslağını netleştirdi ancak CHP yöneticilerinin birbirine zıt açıklamaları parti örgütünün kafasını karıştırdı. Bir yandan 27 Şubat’taki ikinci kurultayın basına ve izleyiciye açık olup olmayacağı konusunda çelişkili açıklamalar yapılırken, diğer yandan muhaliflerin taleplerinin tüzük taslağına yansımasıyla ilgili de farklı açıklamalar da dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, geçen hafta Cuma günkü Parti Meclisi toplantısında 27 Şubat kurultayının hem seyirciye hem basına kapalı olacağı bilgisini verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ise, “Basın kısmını konuşmadık” demişti. CHP Genel Başkan yardımcısı Gürsel Tekin de Pazar günü 27 Şubat kurultayının basın ve seyirciye kapalı olacağını açıklamıştı. CHP Sözcüsü Birgül Ayman Güler ise, “Basın elbette olacak. ‘İzleyici alınmayacak’ diye bir yasaklamamız yok” açıklaması yapmıştı.

Delege iki kurultaya da katılacak

Kılıçdaroğlu dün yaptığı açıklamada da kurultayla ilgili olarak, “Delegeler özgür iradelerine ipotek koydurmadan her iki kurultayımıza da katılacak ve tüzük değişikliğini gerçekleştirecek” diye konuştu.

Neşe Sarıdoğan / Star



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,350 µs