En Sıcak Konular

Tuncer Kılınç'a darbe planları soruldu

23 Şubat 2012 17:07 tsi
İkinci Ergenekon davasında sorgusu yapılan tutuksuz sanık Tuncer Kılınç, Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven isimli darbe planlarından bilgisi olmadığını savundu.

 Kılınç, basında postmodern darbe olarak adlandırılan ve bazı kararların alındığı 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısına da katılmadığını söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İkinci Ergenekon Davasında eski MGK Genel Sekreteri tutuksuz sanık emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın sorgusu yapıldı.

DARBE PLANLARINDAN HABERİM YOKTU

Dava dosyasında yer alan bir ihbar içerikli mailide sanık Hasan Atilla Uğur'un, 2003-2004 Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarına ilişkin Şener Eruygur ve Aytaç Yalman ile kendisi arasında irtibat sağladığı iddialarına ise Kılınç, "Benim devre arkadaşlarımdırlar. Görüşme yapmak için herhangi bir aracıya ihtiyacım yoktur." cevabını verdi. Kılınç, ayrıca iddianamede geçen Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven isimli darbe planlarından da dava başlayana kadar haberi olmadığını iddia etti.

ERGENEKON ANA DAVASI SANIĞI POYRAZ, KORUMA TALEP ETTİ

Hakim Özese tarafından Ergenekon ana davasında tutuklu olarak yargılanan Ergün Poyraz'ı tanıyıp tanımadığını sorulan Kılınç, "Necip Hablemitoğlu öldürüldükten sonra Ergün Poyraz yanıma geldi. 'Hablemitoğlu'nun ölmeden önce Alman vakıfları konusunda araştırma yaptığını ve kendisinin de aynı konuda elinde bulunan bazı bilgileri Hablemitoğlu ile paylaştığını' söyledi. Hablemitoğlu öldürüldüğüne göre kendisinin de öldürülebileceğini söyledi. Kim tarafından öldürülebileceğini söylemedi ama hayatından endişe duyduğunu belirterek koruma talebinde bulundu. Ben de Ergün Poyraz jandarma bölgesinde oturduğu için Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'u arayarak durumu anlatım. Koruma sağlanmasını istedim. Poyraz'ın korunma talebi kabul edildi." dedi.

VELİ KÜÇÜK'Ü TANIRIM, İLHAN SELÇUK İLE AİLECE YEMEĞE KATILDIK

Davanın, 21 Haziran 2010 tarihinde ölen tutuksuz sanığı İlhan Selçuk'u aileleriyle katıldığı özel bir yemekte tanıştıklarını ifade eden Kılınç, "Bir kez de İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen bir sempozyumda konuşma yapmak için gittiğimde gördüm. İlhan Selçuk da başka bir panelde konuşmacı olarak bulunuyordu." dedi. Sanık Kılınç Veli Küçük'ü de tanıdığını belirten Kılınç, "1984 ile 1987 yılları arasında ben Edirne Uzunköprü'de Alay Komutanıydım. Veli Küçük de o dönem binbaşı rütbesinde Edirne'de Jandarma Komutanıydı. Veli Küçük zaman zaman bölgemize gelip gittiğinde gördüm. Ancak ne o zaman ne de emekli olduktan sonra özel bir görüşmemiz olmadı." ifadesini kullandı.

TOLON'U SEVERİM, ENGİN ALAN EMRİMDE GÖREV YAPTI

Hurşit Tolon ile komşuluk ilişkisinin üzerinde dostlukları olduğunu belirten Kılınç, "Sevdiğim mümtaz bir generaldir." dedi. Tolon ile 6 yıl aynı apartmanda oturduklarını belirten Kılınç, belli bir rütbeye geldikten sonra asgari düzeyde bile ilişki kuramadıklarını dile getirdi. Kılınç, Türk Silahlı Kuvvetlerinde sosyal dayanışma sorunları olduğunu belirten Kılınç, Tolon'u çok sevmesine rağmen sadece birer kez ailece birbirlerini ziyaret ettiklerini anlattı. Balyoz Davası'nın tutuklu sanığı emekli Korgeneral Engin Alan'ı tanıdığını ifade eden sanık Kılınç, "2000- 2001 yıllarında Ben 3. Ordu Komutanıyken, Engin Alan 8. Kolordu Komutanı olarak emrimde çalıştı. TSK'ni Güçlendirme Vakfı Başkanıydı kendisini bir kez ziyaret ettim, çayını içtim." dedi.

Mahkeme Başkanı Özese'nin, 28 Şubat 1997 yılında bazı kararların alındığı Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına katıldınız mı? O zaman rütbeniz neydi?" şeklindeki sorusuna ise sanık Kılınç, "O dönem Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarıydım. Bu toplantıya katılmadım. Müsteşar olarak o toplantıya katılma şansım yoktur." cevabını verdi.

Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,911 µs