En Sıcak Konular

Bu işin şakası yok!

23 Şubat 2012 13:19 tsi
Bu işin şakası yok! Bakanlık GDO ithali yine kolaylaştırdı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, GDO ve Ürünlerine Dair Yönetmeliği'nin 6. maddesinin yürürlüğünü durdurmuştu. Danıştay'ın bu kararı üzerine Bakanlık, yönetmeliğe eklediği madde ile ispat yükümlülüğünü de Risk Değerlendirme Komitesi'ne yükleyerek GDO'cuların işlerini kolaylaştırdı.

Danıştay’ın gerekçeli kararında, Türkiye’nin taraf olduğu uluslarararası sözleşmelerde insan sağlığı, çevre, gıda güvenliği, biyoçeşitlilik gibi konular söz konusu olduğunda, devletlerin ihtiyatlılık (ön tedbirci) çerçevesinde yaklaşmasının öngörüldüğü belirtilen kararda, antibiyotiklere direnç geni içeren GDO ve ürünleri hakkında geleceğe dönük endişeler olduğu vurgulamıştı.

“Antibiyotiklere direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin zararlı olmadığı bilimsel araştırmalarla ortaya konulmadan sırf AB ülkelerinde bu konuda yasaklayıcı bir düzenleme olmadığından bahisle bu tür ürünlerin üretimi, ithalatı ve piyasaya sunulmasının tamamen serbest bırakılması, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere ve kamu yararı ilkesine aykırıdır” diyen Danıştay, yönetmeliğin 6. maddesinin yürürlüğünü durdurmuştu.

GDO'lü ürün ithalatına soluksuz devam etmek isteyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Resmi Gazete'nin bugünkü nüshasında yaptığı değişiklikle ispat yükümlülüğüne de üstlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı organlardan olan Biyogüvenlik Kurulu, "GDO ve ürünlerinin, insan ve hayvanların tedavisinde kullanılan antibiyotiklere direnç genleri içermesi halinde, bu ürünlerdeki direnç genlerine yönelik bilimsel araştırma sonuçlarının insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliğe zararlı olmadığı" kendisine bağlı al kurullardan isteyecek.

Bu değişiklikle ipat yükümlülüğü şirketler yerine teknik komiteye havale eden Bakanlık, GDO'lu ürün ithalatının sekteye uğramaması için Danıştay'ın endişelerine katılmasığını bir ez daha ortaya koydu. Yeni düzenlemeye göre, GDO'lardan kayanklanan hukuki (idari ve cezai) sorumluluk GDO'lu ürün üreten ve ithal eden şirketler yerine Biyogüvenlik Kurulu'nun Risk Değerlendirme Komitesi'ne bırakıldı.

Hiçkuşkusuz GDO'lu ürün bu ülkeye amacı ne olursa olsun girmemelidir. Ancak girmeye devam ediyor ve birde mevzuatı varsa, uzun vadede sorumluluğun birkaç teknik veya bürokrata yüklenmesi müeyyidelerin karşılıksız kalması anlamına gelir. Yeni düzenleme ilk bakışta yerinde gibi görülebilir elbette. Ancak doğacak cezai sorumluluğu bu insanların karşılaması ne kadar mümkün?

Bu nedenle sorumluluğun başta bizatihi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile Biyogüvenlik Kurulu üyeleri ve Risk Değerlendirme Komitesi üyelerinin yanı sıra üretici ve ithalatçılarda olmalıdır.

http://www.gidahareketi.org



Bu haber 1,155 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,962 µs