En Sıcak Konular

Çin'in finans merkezi Şanghay 'yere batıyor'

23 Şubat 2012 13:14 tsi
Çin'in finans merkezi olan Şanghay'da gökdelen sayısının her geçen yıl hızla artması ile şehirdeki bazı bölgelerde çökmeler ve binaların yere batması olaylarının yaşandığı bildirildi.



Çin medyasında yer alan haberlerde, Şanghay'ın Lujiazui bölgesinde 1950'lerde başlayan gökdelen inşaatlarının bölgenin yavaş yavaş göçmesine sebep olduğu bildirildi. 18 kat ve üzeri 7 bin 500 yüksek binanın yer aldığı şehirde, 2003 yılına kadar bölgenin yılda 1,5 cm kadar yere battığı hesaplanırken, artık bu batış sürecinin hızlandığı belirtildi.

Özellikle Lujiazui bölgesinde yer alan ve şehrin mevcut en büyük binası Dünya Finans Merkezi ile hemen yanına inşa edilen ve 632 metrelik dünyanın en uzun ikinci binası olmaya hazırlanan Şanghay Merkez gökdelenlerinin bulunduğu alandaki yollarda meydana gelen çatlamalar ülkede en çok tartışılan konulardan biri oldu.

Çin'in Twitter'ı olarak lanse edilen Weibo mikroblog sitesinde paylaşılan şehirdeki çatlak yol fotoları, halk kadar yöneticileri de oldukça endişelendiriyor. Yapılan yorumlarda geçtiğimiz yüzyılda bölgenin 2 metreden fazla battığının tespit edildiği ifade edildi.

Yetkililer, Şanghay toprağının yumuşak olmasından ötürü yaşanan çatlamaların ve şehrin çökmesinin normal olduğunu belirtseler de, artık özellikle Lujiazui bölgesinde yapılacak gökdelenlere sınırlamalar getirmeyi planladıkları kaydedildi.

Çin, ekonomik gelişimiyle paralel olarak son yıllarda daha da hızlanan şehirleşme ile birlikte görkemli ve birbiriyle yarışan gökdelen inşasını hızlandırdı. Ülkede Hong Kong 58 dev gökdelenle başı çekerken, Şanghay 51 gökdelenle ikinci sırada, güneydeki Shenzhen ise 46 gökdelenle üçüncü sırada yer alıyor. Şanghay'da bulunan ve dünyanın en yüksek üçüncü binası unvanına sahip Dünya Finans Merkezi aynı zamanda dünyada en yüksek gözlem ve izleme kulesi olarak 2009 senesinde Guinness Dünya Rekorları sertifikasını almaya hak kazanmıştı.

(CİHAN)

Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,986 µs