En Sıcak Konular

Babacan'dan Avrupa'ya kriz uyarısı

23 Şubat 2012 12:05 tsi
Babacan'dan Avrupa'ya kriz uyarısı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa ülkelerinin yaşanan krizde doğru politikalar izlememesi halinde, mevcut durumdan daha zor bir tablonun yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Babacan, "Euro bölgesinde ülkelerin birbirleri ile uyumlu, koordineli politika izlemeleri gerekiyor. Tek para birimi kullanmanın gereğini diğer politika alanlarında da yapmalılar." dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Meksika'da katılacağı G-20 bakanlar toplantısına hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Ziyarete ilişkin bilgi veren Babacan, "G-20 toplantılarında küresel ekonomi ile ilgili değerlendirme yapılacak. Ülkelerin bu küresel krizden çıkışla ilgili neler yapması gerektiği ile ilgili politikalar gözden geçirilecek. Enerji ve ürün fiyatları ile ilgili gündem maddesi olacak. Gelişme ve çevre ile ilgili gündem maddeleri de ele alınacak." diye konuştu.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevaplayan Babacan, Avrupa'daki yaşanan krizle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Avrupa'nın zor bir dönemden geçtiğini belirten Babacan, "Mutlaka pek çok ülkede tedbirler alınması gerekiyor. Reformlar yapılması gerekiyor. 'Tamamen kurtarılamaz' diye bir durum söz konusu değil. Biz hala ümitliyiz. Eğer doğru politikalar izlenirse doğru adımlar atılırsa düzelme süreci başlayabilir. Ama öylesine ağır bir borç yükü öylesine büyük bütçe açıkları ile karşı karşıya ki Avrupa bunun aşılması borç yükünün makul seviyeye indirilmesi yıllarca sürecek hatta bazı ülkeler için on yıllarca sürecek." diye konuştu.

Doğru politikalar uygulandığında tedrici düzenleme olabileceğini dile getiren Babacan, "Eğer doğrular yapılamazsa mevcut durumdan daha zor bir tabloyu görmek söz konusu olabilir. Dolayısıyla her ülke kendi evini derleyip toparlarsa kendi evini düzenlerse sorun önemli ölçüde düzelecektir. Euro bölgesinde ülkelerin birbirleri ile uyumlu koordineli politika izlemeleri gerekiyor. Tek para birimi kullanmanın gereğini diğer politika alanlarında da yapmalılar. Özellikle maliye politikası alanında da para biriminin gerektirdiği politikaları Avrupa'ya üye olan ülkeler atmalı." ifadelerini kullandı.

BDDK ve TMSF yöneticilerinin görev süresi ile ilgili düzenleme hakkında soruları cevaplayan Babacan, "Bununla ilgili açıklamayı dün yapmıştım. Burada Başbakanlık bürokrasisi hukuki boşluğu doldurmak için meclisle direk kontak kurmuş böyle bir işe başlamışlar. Arkadaşlar aradılar özür dilediler. 'Teknik bir düzeltme olarak gördük' dediler. Defalarca özür dilediler ama bu artık olmuş bitmiş bir şey çok önemli değil. Bunun daha ötesindeki düzenlemeleri yapacağız. Önceki akşam Başbakanımızla bunların hepsini oturduk konuştuk. Başbakan'ımızın kati talimatlarını aldık. Bu yönde düzenleme yapacağız. 5+5 sistemini getireceğiz. Şuanda olduğu gibi ucu açık sürekli BDDK üyeliği, TMSF üyeliği, başkanlığı olmayacak. Süreyi 6 yıldan 5 yıla indireceğiz. En fazla bir üye ya da başkan iki kez atanabilecek. 10 yılı görev süreci geçmeyecek. Boşluğu doldurma çabasından doğan bir iletişim hatası diyelim. Arkadaşlar bir daha olmayacağı konusunda özürlerini ilettiler." şeklinde konuştu.

cihan


Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,770 µs