En Sıcak Konular

Saflar sıklaşmalı

23 Şubat 2012 09:27 tsi
Saflar sıklaşmalı "Süreç sona ermiş değildir. Adeta suçu korumak, hatta suç işle(t)mek için kurulmuş olan yasal ve siyasi yapı tüm aktörleri ile hala güçlüdür. "

27 Mayıs’ta, 12 Eylül’de ve 28 Şubat’ta cesur savcılar, hâkimler ve emniyet görevlilerini göremedik. Ülkenin başbakanı Adnan Menderes ve iki bakanı asılırken dahi sokaklarda kayda değer bir protesto dahi olmadı. Meclis’e kilit vurulurken sivillerin gıkı çıkmadı. Adam öldürmeler, işkenceler, sindirmeler hatta katliamlar savcıların ve hâkimlerin gözleri önünde yaşandı da seslerini çıkaramadılar. “Burada neler oluyor” diyecek olsalar onların da evlerinin önünde bombalar patladı, ‘oyunun kuralı’nı kısa sürede öğrendiler. 2000’li yıllara kadar dürüst ve namuslu insanlar biliyordu ki ne TBMM, ne Vali, ne de sivil iradenin diğer temsilcileri kendilerini ‘derin çeteleşme’ karşısında koruyamazlar. Tam tersine, zoru gördüğünde şapkasını alıp kaçanlar 28 Şubat örneğinde görüldüğü üzere sivil iradeyi boğmada işbirlikçi oldular. Böyle bir ortamda bırakınız suçluya karşı dava açmayı, suça şahit olmak dahi büyük bir riskti.

Saflar sıklaşmalı

İşte, şu an devam eden Ergenekon ve Balyoz gibi davaları yürüten kişiler böylesine büyük bir korku imparatorluğunda ortaya çıkan birkaç iyi adamdır. Ve onlara sahip çıkan, her şeye rağmen şapkasını alıp kaçmayan, dimdik arkasında duran siyasiler de 27 Mayıs’tan bu yana görüp görebileceğimiz en namuslu ve en cesur insanlardır. Bu açıdan Başbakan’ı ve mesai arkadaşlarını tebrik etmek gerekir. TBMM’de pek çok siyasinin Ergenekon için “fasa fiso” dediği bir ortamda ‘cesur yürek’ bir tavır sergilemişlerdir. Fakat süreç sona ermiş değildir. Adeta suçu korumak, hatta suç işle(t)mek için kurulmuş olan yasal ve siyasi yapı tüm aktörleri ile hala güçlüdür. Bu nedenle kişisel ve dönemsel hatalar, hangi büyüklükte olursa olsun yasal/siyasal krizler demokrasi bloğunda çatlamalara neden olmamalıdır. Unutmayalım ki onlarca yılda oluşmuş vesayet birkaç yılda yıkılmaz. Polise olmadık sıfatlar takmak, ülkenin yargısını hükümetine düşman göstermek, iktidar partisini oluşturan unsurları ona hasım diye lanse etmek işin başından beri sergilenen ucuz ve pis bir oyundur. Bu oyunlara gelmek en önce Türkiyemizin demokratikleşmesini geciktirir.

Sedat Laçiner / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,280 µs