En Sıcak Konular

Dersim olaylarını alt komisyon araştıracak

22 Şubat 2012 16:46 tsi
TBMM Dilekçe Komisyonunda, 'Dersim olaylarına' ilişkin alt komisyon kurulması kararlaştırıldı. Komisyon, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş'in, başkanlığında toplandı.

Daniş, “Dersim olayları” konusunda dilekçelerin gelmeye devam ettiğin belirterek, bir alt komisyon kurulmasının yerinde olacağını söyledi. Komisyonun, dosyanın tamamlanmasının ardından çalışmasına başlayabileceğini belirten Daniş, “Gelen dilekçelerin sayısı her geçen gün artıyor. Benzer müracaatlar 1948'de de yapılmış Meclis'e. Mağdur olan aileler bizzat devletten özür dilemesini istiyor. Zarar tazmini isteyen var. Mezar yeri bulunmasını isteyen var. Bu konuya ilişkin film, belgesel çekimi yapılmasını isteyenler bile var” açıklamasında bulundu. Daniş'in konuşmasının ardından yapılan oylamada, konuya ilişkin bir alt komisyon kurulması kararlaştırıldı.

Toplantıda, AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı ve Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) hakkında kurulan alt komisyonların çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Aksaz'a ilişkin yerinde inceleme yapıldığını anlatan Aydın, üs yakınında bulunan köyün kaldırılması talebi bulunduğunu anımsattı. Bu konuda teknik bir problem yaşandığını belirten Aydın, köylülerin kullandığı arazilerin yüzde 8'lik bir kısmının tapulu olduğuna dikkati çekti. Aydın, “İlgili bakanlıkların bir araya gelip soruna çözüm üretmesini bekliyoruz” dedi. CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci de köyün askeri bakış açısına göre stratejik bir noktada bulunduğunu ifade etti. Ekinci, köylüler mağdur edilmeden bir çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.

OYAK'a Sayıştay incelemesi

AK Parti'li Aydın, Ordu Yardımlaşma Kurumuna (OYAK) ilişkin alt komisyon çalışmalarını da anlattı. OYAK'a ilişkin emekli astsubayların oluşturduğu sivil toplum örgütlerinin şikayetlerini dinlediklerini belirten Aydın, kuruma ilişkin yaşanan sıkıntıların ilgili kanundan kaynaklandığını bildirdi. “Rütbeye göre nemalandırma yapıldığı” yolunda iddialar bulunduğunu dile getiren Aydın, “Bunun mutlaka incelenmesi gerekiyor” diye konuştu. CHP'li Ekinci de sadece bir astsubay derneğinin şikayetinin samimi ve yerinde olduğunu belirterek, diğer şikayetlerin önemli bir bölümünün kurumu yıpratmaya yönelik olduğunu söyledi. AK Parti'li Aydın ise sadece astsubayların şikayetçi olmadığını, asteğmenlerin de bu konuda mağduriyet yaşadığını ifade etti. Konuşmaların ardından, Sayıştay'ın başkanlığında oluşturulacak, Maliye Bakanlığı, SPK ve Hazine Müsteşarlığı uzmanlarının da yer alacağı bir komisyonun OYAK'ta incelemede bulunmasına karar verildi.

Komisyon Başkanı Daniş, kararın ardından yaptığı konuşmada, “Astsubaylar, prim ödeyenler arasında en büyük kesimin kendileri olduğunu belirtiyor ve kurumun yönetiminde daha fazla söz talep ediyor. İtiraz noktaları bu. Talep ettiğimiz bir incelemedir, denetleme değil. İncelemeyi kimsenin inisiyatifine bırakmaya niyetimiz yok” diye konuştu. Komisyonun CHP'li ve MHP'li üyeleri, “OYAK'ın gayet başarılı bir model olduğunu, hiçbir üyesini mağdur etmediğini” belirterek, inceleme yapılmasını karşı çıktı.

Toplantıda, “Başkasına ait kaçak kullanım bedelinin tüketiciden haksız olarak alındığı, talebi olmamasına karşın elektrik sayaçlarının değiştirildiği ve maliyetinin haksız olarak tüketiciye yüklenildiği iddiasını içeren komisyon Genel Kurul Taslağı” da kabul edildi. Taslakta, TRT'ye elektrik faturalarından ayrılan payın matrahının düşürülmesi de yer alıyor.

Komisyon, “Okulların iç ve dış donanımları ile ilgili standartlar oluşturulması ve öğrencilerin güvenliğine yönelik gerekli tedbirlerin alınması talebini içeren komisyon Genel Kurul Taslağını” da görüşerek, kabul etti. Okulların ve dersliklerin, öğrencilerin güvenliğini ön planda tutulacak şekilde inşa edilmesi istenen taslakta, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir araya gelerek, konuya ilişkin çalışma yapması gerektiği ifade edildi. Toplantıda ayrıca, “Ekmek israfının önlenmesi ve ihtiyaç fazlası ekmeğin değerlendirilmesi talebini içeren” dilekçe de ele alındı. Bu konuda da alt komisyon kurulması kararlaştırıldı.

Kaynak: AA



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,364 µs