En Sıcak Konular

Çin medyası, o ziyareti böyle gördü

22 Şubat 2012 16:47 tsi
Yardımcısı Xi Jinping'in tarihi Türkiye ziyaretine geniş yer ayıran medyada Doğu Türkistan ve Suriye ile konularındaki açıklamalar öne çıktı.

Çin'in devlet kontrolündeki basını, bu yıl ülkenin liderliğini Hu Jintao'dan devralacak ve 10 yıllığına Çin'i yönetecek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Xi Jinping'in tarihi Türkiye ziyaretine geniş yer ayırırken, ön plana üstü kapalı olarak Doğu Türkistan ve Suriye ile konularındaki açıklamalar çıktı

BEİJİNG TİMES GAZETESİ

Xi'nin Uygur bölgesi ile ilgili açıklamalarına yer veren gazete, Xi'nin, Avrasya kıtasının göbeğinde bulunan bölgede çok sayıda etnik grubunun birlikte yaşadığına vurgu yaptığını ve Avrasya kıtasındaki önemli bir trafik kavşağı olduğuna dikkat çektiğini yazdı. Gazeteye göre Xi, Uygur bölgesinin Çin'in daha üst düzeyde dışa açılması için stratejik öneme sahip bölgesi olduğuna işaret etti.

Habere göre, Çin hükümeti olarak Uygur halkı dâhil olmak üzere Doğu Türkistan'daki tüm etnik grupların yaşam düzeyinin yükseltilmesi için büyük çaba sarf etmekte olduklarını kaydeden Xi, gelişimi hızlandırıp, bölgedeki refah ve istikrarı sağlamak için, Çin hükümeti olarak, 2010'da uzun vadeli ve stratejik planlar yaparak, bir dizi politika uygulamaya başladıklarına değindi. Xi ayrıca Çin'in diğer eyaletlerde olduğu gibiDoğu Türkistan Özerk Bölgesi'ni de 2020'de orta halli refah düzeyine ulaşmasını hedeflemekte olduklarını söyledi.Habere göre Xi, daha çok Türk işadamının Urumçi'deki Avrasya Fuarı'na katılmasını, Sincan'da yatırım yapmasını beklediklerini dile getirdi ve "Bu sayede karşılıklı yarar ve "kazan kazan" ilkesini gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz.'' dedi.

ÇİN DEVLET TELEVİZYONU CCTV

Çin'in devlet televizyonu CCTV ise, ana haberinde ziyarete ilişkin olarak, Xi'nin Türk liderlerle görüşmesinde ikili ilişkilerin daha da ileriye taşınması adına yaptığı açıklamalara yer verdi. Türk tarafının, Çin'in bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne gösterdiği saygı ve her türlü terörizmin karşısında olduğu açıklamalarının Pekin tarafından büyük memnunlukla karşılandığına yer verilen haberde, üstü kapalı olarak Suriye konusunda Çin'in görüşü dile getirildi. Haberde ayrıca iki ülke arasında imzalanan anlaşmalara da değinildi.

ÇİN HABERLERİ İNTERNET SİTESİ

Çin'in resmi haber sitelerinden Çin Haberleri internet sitesi ise, Xi Jinping'in Türk medyasına vermiş olduğu yazılı demece geniş yer verdi. Habere göre Xi, Türkiye'yle beraber, bütün alanlardaki somut işbirliği seviyesini yükselterek, ikili ilişkileri devamlı olarak geliştirmeye hazır olduklarını kaydetti. Haberde, Xi Jinping'in, Çin işletmelerinin Türkiye'ye yatırım yapmalarını teşvik etmeye devam edeceklerini ve Türkiye'den Çin işletmelerinin yatırım ve çalışmaları için daha uygun ortam ve daha çok kolaylık sağlamasını umduklarını dile getirdiğine işaret edildi.

Xi'nin, 2011'de Doğu Türkistan'ın ekonomik göstergelerindeki artışın tarihi rekor kırdığına vurgu yapmasına yer veren internet sitesi, bölgenin GSYH'sinin yüzde 12 büyüyerek, 104,8 milyar dolara ulaştığını aktardığı belirtildi. Habere göre ayrıca, Xi Jinping, Uygur bölgesinde şehirde yaşayanların kişi başına harcanabilir geliri yüzde 13 büyüyerek 2 bin 460 dolar olduğunu belirterek, ''Dış ticaret hacmi 21.7 milyar dolara yükselerek, yüzde 26.6'lık artış gerçekleştirdiği.'' dedi ve Uygur bölgesinin Çin için önemine vurgu yaptı.Bölgede, yıl içinde 34 büyük proje tamamlandığını anlatan Xi'nin, 45 projenin temelinin atıldığını, devam eden büyük proje sayısının da 140'a ulaştığını açıkladı. Büyük projelere 26 milyar dolar yatırım yapıldığını söyleyen Xi, bu rakamların rekor seviyelerde olduğuna vurgu yaptı. Eğitime ayrılan kaynakların 6.6 milyar doları geçerek yüzde 31.6 oranında büyüdüğüne dikkat çeken Xi, 10 adet ulusal düzeyde, 38 adet özerk bölge düzeyinde reform pilot proje uygulanmaya konulduğu ifade etti. Sincan'ın geleceğinin daha güzel olacağına inandığını belirten Xi Jinping, daha çok Türk işadamının Urumçi'deki Avrasya Fuarı'na katılmasını, Sincan'da yatırım yapmasını beklediklerini söyledi. Haberde, Xi'nin, karşılıklı yarar ve "kazan- kazan" ilkelerini gerçekleştirmeyi ümit ettiği kaydedildi.

TÜRKİYE'DEN DOĞU TÜRKİSTAN KONUSUNDA HASSAS DAVRANMASI İSTENDİ

Söz konusu site, Çin Cumhurbaşkanı yardımcısı Xi Jinping'in Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan görüşmesine yer geniş yer verirken, Xi'nin Türkiye'den "Doğu Türkistan" sorunu hakkında daha hassas davranmalarını istediği belirtildi. Haberde, Xi Jinping'in konu ile ilgili olarak, "Doğu Türkistan" sorununun Çin'in ulusal güvenlik ve sosyal istikrarını ilgilendiren çekirdek çıkarları arasında yer aldığını vurguladığı ifade edildi. Haberde ayrıca Xi'nin, Türkiye'den "Doğu Türkistan" güçlerinin Türkiye'de ''Çin'i bölmeyi amaçlayan'' girişim ve faaliyetleri engelleyerek, ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı gelişmesini güvence altına almak için etkili önlemler almaya devam etmesini istediğine yer verildi.

ÇİN MİLLİ RADYOSU

Çin Cumhurbaşkanı yardımcısı Xi Jinping'in Türkiye temaslarına yer veren Çin Milli Radyosu'nun internet sitesi de Xi'nin, Anıtkabir gezisine değindi. Sitedeki haberde, 1938 yılında hayatını kaybeden Ulu Önder Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduğunu, Osmanlı Devleti'ne son verdiğini, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı seçildiğini, bununla birlikte laik bir devlet oluşturduğuna değinildi. 1934 yılında " Türkiye'nin Atası " manasına gelen Atatürk soy isminin kendisine verildiğine de yer verildi.Xi Jinping'in, Abdullah Gül ile olan görüşmesine de yer veren radyoya göre, Xi, Abdullah Gül'le Ankara'da yaptığı görüşmede Batı Asya ve Kuzey Afrika bölgesindeki gerginliği yumuşatma çağrısı yaptı.

Xi Jinping'in gerçekleştirilen görüşmede, ülkesinin uluslararası toplum ile Batı Asya ve Kuzey Afrika bölgesindeki ülkelerin BM tüzüğü ve uluslararası hukukun temel kurallarına saygı göstererek, bölgedeki gerginlikleri yumuşatmak için yapıcı rol oynamasını beklediğini dile getirdiği ifade edildi.

SURİYE KONUSU

Habere göre Xi, Çin'in bölgedeki ilgili ülkelerin bir an önce istikrara ve normal düzene kavuşmasını beklediğine işaret ederek, Çin'in bölge ülkelerinin bağımsız olarak içişlerini halletmesine saygı gösterdiğini ve buna destek verdiğini aktardı. Xi ayrıca, Çin'in bölgedeki durumun istikrara kavuşturulması için yürütülen her türlü diplomatik arabuluculuk çabalarını desteklediğini de dile getirdi.

ÇİN ULUSLARARASI RADYOSU

Çin Uluslararası Radyosu da ziyarete geniş yer verdi. Radyoya göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek'le görüşen Xi Jinping, Çin-Türkiye stratejik ilişkilerinin temel taşının çekirdek çıkarlarıyla ilgili sorunlarda karşılıklı destek olduğunu söyledi. Haberde ayrıca, Türkiye'nin siyasi istikrar ve ekonomik gelişmeyi korumak için harcadığı çabaları desteklediklerini vurgulayan Xi'nin, Türkiye'ye Tayvan,Doğu Türkistan Özerk Bölgesi ve Tibet'le ilgili sorunlarda Çin'e sağladığı değerli desteklerden dolayı teşekkür ettiği belirtildi.

ERDOĞAN-Xİ GÖRÜŞMESİ

Xi Jinping'in Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la İstanbul'daki görüşmesine de yer veren radyonun haberine göre, Xi, görüşmede Çin'in Türkiye'yle ekonomik ve ticari işbirliğini güçlendirmeye büyük önem verdiğini, bunun iki ülkenin temel çıkarlarına uygun olduğu gibi, büyük işbirliği potansiyelinin geliştirilmesi için de yarar taşıdığını söyledi.

TÜRKİYE'YE 4 ÖNERİ

Radyonun haberine göre, İstanbul'daki görüşmede Xi Jinping, Çin ile Türkiye arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesiyle ilgili olarak dört maddelik şu önerileri ileri sürdü:

- İki ülke arasındaki ticaretin dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmesinin hızlandırılması;

- Finansman ortaklığının genişletilerek, Çin'in Türkiye'deki altyapı tesisleri inşasına yönelik yatırımları ve bu alandaki işbirliğinin artırılması;

- Finansal işbirliğinin derinleştirilerek, karşılıklı ticaretin yerel para birimiyle yapılması ve döviz takası anlaşmasının bir an önce imzalanması;

- Nükleer enerji ve havacılık gibi yüksek teknoloji alanlarındaki işbirliğinin güçlendirilerek, yeni sıçrama noktalarının sağlanması.

Görüşmede Erdoğan'ın da, Türkiye'nin ekonomi, ticaret, finans ve enerji gibi alanlardaki ikili işbirliğinin daha da yoğunlaştırılması arzusunu dile getirdiği kaydedildi. Habere göre Erdoğan, Türkiye'nin Çin'le bölgesel ve uluslararası sorunlar üzerindeki temas ve eşgüdümü pekiştirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Haberde Erdoğan'ın, Türkiye'nin her zaman "Tek Çin" politikasını izlediğini yinelediği, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Çin halkının tek meşru temsilcisi olduğunun altını çizdiği, Türkiye'de Çin'in bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamayı amaçlayan her türlü faaliyete asla izin vermeyeceklerini söylediği belirtildi.Radyo, Xi'nin, görüşmede "Doğu Türkistan" sorunuyla ilgili diğer Çin medyasına yansıyan görüşlerine yer verdi.

Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,014 µs