En Sıcak Konular

Yemenliler demokrasiyi sevdi

22 Şubat 2012 16:31 tsi
Boykot çağrılarına ve şiddete rağmen, dün düzenlenen seçimlere katılım yüzde 60'ı buldu.

Tek adaylı olmasına rağmen birçok Yemen linin 33 yıllık Ali Abdullah Salih dönemini bitireceği anlamına gelmesinden dolayı ''referandum'2 olarak gördükleri 21 Şubat seçim leri amacına ulaştı.

Yabancı ülke gözlemcileri ve uluslararası sivil toplum kuruluşları boykotun Aden ve Saada bölgelerinde katılımı yüzde 50 etkilediğine işaret ederken, seçim bölgelerine düzenlenen silahlı ve bombalı eylemlerin halkı korkutarak amacına ulaştığını ifade ediyor.

''Hirak'' olarak da adlandırılan ayrılıkçı ''Güney hareketinin'' Aden ve çevresinde çok küçük bir kesimden oluştuğu söylenirken, silahlı eylemlerin seçim leri katılmak isteyen bölge halkını korkutmada etkili olduğu aktarıldı.

BOYA İKİLEMİ

Öte yandan seçim lerde oy kullanan seçmenlerin parmağına sürülen boyanın, katılım konusunda bir ikilem oluşturduğu yönünde iddiaları gündeme getirdi.

Oy kullanmak isteyen seçmenlerin parmağa sürülen boyadan dolayı açığa çıkmaktan korktukları ve ayrılıkçı gruplar tarafından şiddete maruz kalmamak için oy vermekten vazgeçmelerinin yanı sıra, oy vermek istemeyen kesimlerin de parmaklarında boya olmamasından dolayı devletten maaş alamayacakları korkusu ile ikileme düştükleri ifade ediliyor.

ABD'DEN KUTLAMA

Bu arada ABD yönetimi, Yemen 'de düzenlenen devlet başkanlığı seçim lerinin ''Cesaret verici'' olduğunu belirterek, seçim leri başarılı şekilde düzenlemeleri ve ülkelerindeki demokratik değişim sürecinde yeni adımı atmalarından dolayı Yemen halkını kutladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, ''Seçimlerin düzenlenmesini cesaret verici buluyoruz. Yemen halkını bu süreci gerçek anlamda başlatmalarından dolayı kutluyoruz. Bundan sonra atacakları adımlarda da onlarla birlikteyiz'' dedi.

Seçimlere katılımın özellikle de kadınlar ve gençler arasında çok yüksek olduğunu ve bu durumun Yemen halkının coşkusunu ve bu değişim sürecini sahiplenmesini gösterdiğini ifade eden Nuland, bununla birlikte, seçimlerin Körfez İşbirliği Konseyi'nin gündeme getirdi uzun ve karmaşık değişim senaryosunun sadece ilk adımı olduğunu ve dolayısıyla sürecin tamamlanması için daha atılması gereken adımlar bulunduğunu belirtti.

Nuland, seçimlerde sadece tek bir adayın bulunmasının tabii ki ''Gerçek demokrasi'' olmadığını, ancak bunun yine de bir ''İlk adım'' olduğunu kaydederek, ''Yemenliler yeni bir anayasaya kavuştuğunda, çok sayıda partiden çok sayıda adayın katıldığı adil seçimler düzenleyebileceklerini umuyoruz'' diye konuştu.

Kaynak: AA 

Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,483 µs