En Sıcak Konular

G. Sudan en büyük petrol şirketini kovdu

22 Şubat 2012 15:36 tsi
G. Sudan yönetimi, ülkede faaliyet gösteren en büyük petrol şirketini Sudan ile Güney Sudan'ın petrolünü çalmak için plan yaptığı iddiaları ile kovdu

Güney Sudan'da en büyük yabancı petrol şirketinin başkanından, Sudan ile Güney Sudan'ın petrolünü çalmak için plan yaptığı iddiaları nedeniyle ülkeyi terk etmesi istendi.

Güney Sudan Petrol ve Madencilik Bakan Yardımcısı Elizabeth James Bol, ülkedeki en büyük yabancı petrol şirketi Petrodar Operating Company'nin başkanı, Çin vatandaşı Liu Yingcai'ye Pazartesi günü 72 saat içinde ülkeyi terk etmesi istenen bir bildirimde bulunulduğunu açıkladı.

Güney Sudan'da faaliyet gösteren petrol şirketlerinin konsorsiyumu olan Petrodar Operating Company konuyla ilgili olarak henüz açıklama yapmadı.

Liu'nun ülkeyi terk etmesinin, şirketin karargahlarını Hartum'dan Güney Sudan'ın başkenti Cuba'ya taşıdığı sırada istenmesine dikkat çekildi.

Aylardır komşu Sudan'ı petrollerini çalmakla suçlayan Güney Sudanlı yetkililer, Liu'nun bu durumdan haberdar olduğunu söylüyorlar.

Güney Sudan Enformasyon Bakanı Barnaba Benjamin Marial, hükümetin yaptığı soruşturmada, Liu'nun, "Güney Sudan'ın petrolünü ele geçirme planında" Sudan hükümetiyle işbirliği yaptığının ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Geçen Temmuz ayında Sudan'dan bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, bu süreçte ülkenin petrol üretiminin yaklaşık dörtte üçünü devralmıştı. Öte yandan, Güney Sudan'da üretilen tüm petrol, Sudan'daki 2 boru hattı yoluyla ihraç edilmek zorunda.

Petrodar, söz konusu 2 boru hattının işletimi ve bakımından da sorumlu.

Güney Sudan Ocak ayında, Sudan'ın, boru hattı geçiş ücretlerinin ödenmemesinin karşılığı olarak Güney Sudan'ın açıkça belirtilmeyen oranda petrolüne el koyacağını duyurması üzerine, petrol üretimini durdurma emri vermişti.

Sudan bunun yanı sıra boru hattında, her gün Hartum'daki üretim tesislerine 120 bin varil petrol yönlendirecek bir bağlantının tamamlandığını açıklamıştı.

Güney Sudan, eylemi hırsızlık olarak değerlendirerek, Sudan'ı bölgede faaliyet gösteren yabancı petrol şirketlerini karara uymaya zorlamakla suçlamıştı.

Enformasyon Bakanı Marial, Petrodar'ın başkanı Liu Yingcai'nin 16 Ocak'ta Güney Sudan Petrol ve Madencilik Bakanlığı'na gönderdiği mektupta, Hartum yönetiminin boru hattı inşa etme niyetinin bilgisini verdiğini, ancak Petrodar'ın boru hattı inşasına yardım etmeleri yönündeki emirlere uymayacağını iddia ettiğini hatırlattı.

Marial, öte yandan bu teminatın yeterli olmadığını ifade ederek, "Boru hattında bir bağlantı, işletmeci şirketin işbirliği olmadan nasıl inşa edilebilir-" sorusunu yöneltti.

Enformasyon Bakanı ayrıca Liu'nun, Hartum'daki müşterilere Güney Sudan'ın petrolünün dağıtılması konusunda da Sudanlı yetkililerle işbirliğini yaptığını savundu.

Güney Sudan'ın petrol üretimini durdurmasından önce Petrodar şirketi, ülkenin günlük çıktısının yüzde 65'ine tekabül eden, günde 230 bin varil civarında petrol üretiyordu.

Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,559 µs