En Sıcak Konular

Yeni ittifakın kapısı aralandı

22 Şubat 2012 09:07 tsi
              Yeni ittifakın kapısı aralandı Türkiye - Çin ilişkileri yeni bir boyuta sıçrayabilir

Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde bir araya gelen Jinping ve Erdoğan, 'Nükleerin Barışçıl Amaçlı Kullanımı Anlaşması'nın imzalanması konusunda görüş birliğine vardı

Ankara'daki temaslarından sonra İstanbul'a gelen Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Yardımcısı Xi Jinping, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede nükleer santral konusunda dev bir adım atıldı. Erdoğan geçirdiği ameliyat sonrasında 11 gün sonra ilk kez Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne gelerek Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Jinping ile 1 saat 15 dakika görüştü. Erdoğan Jinping'i çalışma ofisinin kapısında karşıladı. Erdoğan ile Jinping yaklaşık 25 dakika baş başa görüşme yaparken ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

ÇİN, NÜKLEER SANTRALE TALİP
Heyetler arasındaki görüşmeye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı. Ankara, nükleer politikasındaki dev adımı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping'le yaptığı görüşmede attı. İkili ve heyetler arası görüşmede Türkiye ile Çin arasında imzalanması planlanan "Nükleerin Barışçıl Amaçlı Kullanımı Anlaşması" taslağı görüşüldü. Çin, Türkiye'de yapılacak 20 milyar dolar değerindeki nükleer santrale talip olurken, müzakereler başlamadan önce anlaşmanın imzalanmasına karar verildi. Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmelerin ele alındığı görüşmeye Türkiye'nin yapmaya hazırlandığı nükleer santraller damgasını vurdu. Çin'le "nükleerin barışçıl amaçlı kullanımı" konusundaki anlaşmanın taslağı ele alındı. Erdoğan ile Jinping anlaşmanın Erdoğan'ın nisan ayında Çin'e gerçekleştirmeyi planladığı ziyarette imzalanması konusunda mutabakata vardı. Nükleer santral yapmaya hazırlanan Türkiye, nükleerde iletişimde olduğu çeşitli ülkelerle nükleeri barışçıl amaçlı kullanım anlaşması imzalıyor. Daha önce Rusya ve ABD ile imzalanan anlaşma bazı komşu ülkelerle de yapılmıştı. Anlaşmanın imzalanmasının ardından Çin'le nükleer santralın yapımı konusunda müzakerelere başlanması planlanıyor. Kaynaklar, "nükleer işbirliği yapacağımız ülkelerle bu anlaşmayı imzalamamız gerekiyor. Ancak bu nihai bir anlaşma değil. Çin, finans olarak çok güçlü. Çin'in içinde bulunacağı bir konsorsiyumla müzakerelere başlanabilir" dedi.

Yahya Bostan & Mesut Er / Sabah

Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Xi Jinping, ABD ve İrlanda'dan sonra Türkiye'ye geldi. "40 yıllık dost gibi" karşılanan Jinping, önce Anıtkabir'e gitti, ardından Meclis Başkanı Çiçek'i ziyaret etti. Köşk'te Cumhurbaşkanı Gül'ün resmi törenle karşıladığı Jinping, yemek yedi, 7 ayrı anlaşma imzaladı
40 yılı geride bırakan Türkiye- Çin ilişkileri dün tarihi bir ziyaret ile yeni bir aşamaya girdi. Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Xi Jinping, Çankaya Köşkü'nde "40 yıllık dost" gibi karşılandı. Jinping 3 günlük çalışma ziyareti kapsamında dün önce Anıtkabir'i ziyaret etti daha sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le makamında görüştü. Konuk devlet başkan yardımcısı için resmi karşılama töreni Köşk'te düzenlendi. Jinping'i aracının kapısında karşılayan Gül ikili görüşme öncesinde konuğuna Köşk'ün balkonundan Ankara'yı anlattı. Çankaya'da 7 ayrı anlaşmaya imza atıldı.

ANITKABİR
Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir olan Jinping ve beraberindeki heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine çıktı. Çelenk konulması ve saygı duruşundan sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Jinping Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Deftere Çince, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, sonsuza kadar yaşa" yazan Jinping daha sonra Anıtkabir Müzesi'ni gezdi. Çin Devlet Başkan Yardımcısı Jinping, Anıtkabir ziyareti sonrasında TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret etti. Türkiye ve Çin arasındaki yakın işbirliğinin, bölgenin ve tüm dünyanın yararına olacağını belirten Çiçek, Jinping'in ziyaretinin tarihi bir ziyaret olduğunu ifade etti. Çin'den ilk defa bir Devlet Başkanı Yardımcısı'nın Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Çiçek, "İnanıyorum ki bu ziyaretiniz, ilişkilerimize özel bir anlam kazandıracaktır. Türkiye, tek Çin politikasını benimsemiştir. Ayrıca Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'nin egemenlik ve toprak bütünlüğünü kabul eden bir ülkedir" dedi.

Ceyda Karaaslan / Sabah

Pekin'de Mao devriminden bu yana 5'inci kuşak iktidarı devralmaya hazırlanıyor. Gelip-geçen 5 yönetim kuşağının tümü bu 5 ilkeye sonuna kadar saygılı davrandı.
Söz konusu 5 ilkeye dayalı dış politikanın uygulaması da 7 kavrama dayanıyor. Kavramları Çin'i dünyaya açan ve çağ atlatan Deng Şiaoping belirledi. Şöyle:
1- Gelişmeleri soğukkanlılıkla analiz etmek.
2- Değişiklikleri güvenle ve sabırla göğüslemek.
3- Kendi konumunu güvenceye almak.
4- Böbürlenmemek ve sahnenin pek önüne çıkmamak.
5- Düşük profil sergilemek.
6- Hiçbir zaman liderlik peşinde koşmamak.
7- Lafa değil işe bakmak.
İşte dış politikanın 5 ilkesi uyarınca Çin hiçbir ülkenin içişlerine karışmıyor.
İşte dış politika uygulamalarını biçimlendiren 7 kavram uyarınca, Çin liderleri asla ses tonlarını yükseltmiyor, asla muhataplarını küçümsemiyorlar.
Ülkemizde ağırlamakta olduğumuz Pekin'in günümüzün 2 numaralı, yarının bir numaralı lideri, Başkan Yardımcısı Xi Jinping de bu ilkeler ve kavramlar uyarınca uzun ABD, İrlanda ve Türkiye gezisinin 3 durağında da düşük profil sergiledi, hep yumuşak ses tonuyla konuştu, hep "Kazan-kazan"ın önemini vurguladı.

Yıllardır izliyorum Xi Jinping'i ve sağlam adımlarla yükselişini; bugüne kadar sadece bir kez sabrının taştığını okudum. 2009 Şubat'ında Mexico City'de yapılan bir konferansta. Çin'i "Pasiflik"le, "Etliye-sütlüye karışmamak"la suçlayanlara şu yanıtı verdi (Not: "Le Monde" gazetesinden alıntı):
"Karınları tok bazı yabancılar parmaklarıyla bizi işaret etmeyi huy edindiler. Çin ne devrim ihraç ediyor, ne açlık, ne yoksulluk... Ne de herhangi birinin migrenini azdırıyor. Eeee, bizden daha ne istiyorsunuz?"

Erdal Şafak / Sabah



Bu haber 1,998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,887 µs