En Sıcak Konular

Dink suikasti raporu Başsavcıvekilliğine ulaştı

21 Şubat 2012 19:55 tsi
Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) Hrant Dink suikastine ilişkin yazdığı ve özeti Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yayınlanan raporun, Dink cinayeti soruşturmasını yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine ulaştırıldığı öğrenildi.



Hrant Dink suikastine ilişkin DDK'nın bir süre önce özet halinde Cumhurbaşkanlığının sitesinde yayınladığı raporun tamamının, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde bulunan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine ulaştırıldığı kaydedildi.

Dink cinayeti soruşturmasını yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'ın, kendisine ulaştırılan raporu incelemeye başladığı ve bu inceleme doğrultusunda soruşturmayı genişletebileceği belirtildi.

Savcı Akkaş'ın, Dink cinayetine ilişkin kimi kamu görevlilerinin de şüpheli konumunda bulunduğu soruşturma kapsamında, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından (TİB) gönderilen baz istasyonu ve telefon görüşme kayıtlarıyla ilgili hazırlanacak İstanbul Emniyet Müdürlüğü raporunun da kendisine ulaştırılmasını beklediği dile getirildi.

Akkaş, soruşturma kapsamında Malatya Zirve Yayınevindeki cinayetler ve Trabzon'daki Rahip Santoro cinayeti dava dosyalarını da inceliyor.

-Dink cinayeti soruşturmalarının birleştirilmesi-

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu'nun yürüttüğü, kamu görevlilerinin ihmaline ilişkin 2010/192 numaralı soruşturma dosyası, kendisinden alınarak, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde göreve başlayan özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'a devredilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), ''Dink'in yaşam hakkının ihlal edilmesi ve cinayet önleminin alınmaması nedeniyle kamu görevlilerinin açık sorumlulukları bulunduğu'' yönündeki 14 Aralık 2010 tarihli kararı, Türkiye'nin itirazda bulunmaması dolayısıyla kesinleşmiş ve Dink ailesinin avukatlarınca, cinayette ihmalleri olduğu iddiasıyla, dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da aralarında bulunduğu 30 kamu görevlisi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine suç duyurusunda bulunulmuştu.

AİHM kararı ve suç duyurusu gereğince, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince 2010/192 numarasıyla, Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen kamu görevlilerine ilişkin şüpheli ismi olmaksızın başlatılan soruşturma kapsamında, cinayette ihmal iddialarıyla ilgili bilgi ve belgeler değerlendiriliyordu.

Savcı Muammer Akkaş, bir süre önce kendi isteğiyle özel yetkileri alınarak, görev yeri değiştirilen Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay'ın yürüttüğü 2007/972 numaralı Hrant Dink cinayeti soruşturmasını da devralmış ve bu soruşturmayla, kamu görevlilerine yönelik soruşturmayı tek dosya haline getirmişti.

Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,786 µs