En Sıcak Konular

Bakan Şimşek'ten akaryakıta vergi artışı açıklaması

21 Şubat 2012 19:54 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt ürünlerinde, ocak 2005'ten Kasım 2007'ye kadar vergi artışı yapılmadığını belirterek, en son ÖTV artışının 31 Aralık 2009'da yapılmadığını, o tarihten bu yana tek kuruşluk vergi artışı yapılmadığını kaydetti.

Şimşek, son 6 yılda akaryakıt ürünlerinden 219,5 milyar lira ÖTV ve KDV alındığını bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda, Danışma Kurulu'nun; internet kullanımı, çocukların internetin zararlarından korunmasına ilişkin araştırma önergelerinin birleştirilerek bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edildi.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün, emeklilerin sendikalaşması için verdiği kanun teklifinin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önerisi ise kabul edilmedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, yerel yönetimlerdeki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusundaki çalışmasının sürdüğünü belirten Şimşek, 2002-2010 döneminde, sahte veya yanıltıcı belge düzenleyen ve kullanan mükellefler nezdinde toplam 48 bin 655 rapor tanzim edildiğini bildirdi. Şimşek, ''Bu mükellefler hakkında 25 bin vergi suçu raporu düzenlenmiş; 35 bin 35 mükellef hakkında mahkumiyete hükmedilmiş, 14 bin 11 mükellef beraat etmiş, 6 bin 626 mükellef hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıkmıştır'' dedi.

Şimşek, tam otomasyona geçilen 2005 yılından 2010 yılının sonuna kadar düzenlenen sahte fatura tutarlarının 34,9 milyar lira, kesilen toplam cezanın ise 846 milyon lira olduğunu kaydetti.

Emekliler arasındaki maaş farklılıklarının giderilmesine ilişkin tasarının Meclis'te görüşüldüğünü ifade eden Şimşek, kıymetli taşların teslimlerinin KDV'den istisna olduğunu ancak bu malların ithali veya imalatçılar tarafından teslimi aşamasında yüzde 20 oranında ÖTV alındığını bildirdi. Şimşek, ''Dünya ve AB uygulamalarında kıymetli taş ve mücevherat teslimleri KDV'ye tabi olup ÖTV'ye tabi değildir. Ülkemizde böyle bir sistem oturtulmuş. Bunun nedenini soruşturdum. Zamanında sektör böyle bir talepte bulunmuş ve bu çerçevede düzenleme yapılmış. Kıymetli taşlarla donatılmış veya donatılmamış şahsi kullanıma mahsus ziynet eşyası ile bunların aksam ve parçaları ÖTV'nin kapsamına girmemektedir'' dedi.

Şimşek, ücretlilerin, işçi-memur ayırımı olmaksızın artan oranlı vergi tarifesi uygulanmak suretiyle vergilendirildiğini söyledi.

-''Ücret gelirlerinin vergilendirilmesindeki farklılıklar''-

Kamu personeline ödenen tazminatlar ve ek ödeme gibi bazı ödemelerin, gelir vergisinden istisna edilmesi nedeniyle ücretlerin vergilenmesinde farklılıklar ortaya çıktığını ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, kamuda memur ya da işçi ücretleri belirlenirken ödenen net ücretlerin esas alındığını ve böylece vergi farklılığının telafi edildiğini kaydetti. Şimşek, ücret gelirlerinin vergilendirilmesindeki farklılıkların, Gelir Vergisi Kanununun yeniden yazımı çalışmalarında değerlendirilebileceğini bildirdi.

''Akaryakıt ürünlerinden alınan'' vergilere ilişkin soruları da yanıtlayan Şimşek, şöyle konuştu:

''Bir çok ülkede ve özellikle AB ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de akaryakıt ürünlerinden ÖTV ve KDV alınmaktadır. Petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan özel tüketim vergisinde, 2002'den 2005 başına kadar otomatik olarak enflasyon oranında aylık artış yapılırken, 2005 yılı başından itibaren maktu vergiye geçilmiştir. Ocak 2005'ten Kasım 2007'ye kadar, akaryakıt ürünlerinde herhangi bir vergi artışı yapılmamıştır. En son ÖTV artışı, 31 Aralık 2009'da olup, o tarihten bu yana tek kuruşluk vergi artışı yapılmamıştır. Bu çerçevede, 100 liralık benzin fiyatının içerisinde KDV ve ÖTV dahil, toplam vergi yükü 2002 sonunda 70,2 lira iken; 2012 Ocak ayı itibariyle 58,5 liraya düşmüştür. 100 liralık motorinde ise 2002'de vergi yükü 59,2 lira iken, 2012 Ocak ayı itibariyle 48,3 liraya düşmüştür. AK Parti Hükümetleri, diğer vergilerde olduğu gibi akaryakıt ürünlerinde de vergi yükünü aşağı çekmiştir.

2002–2011 döneminde Brent tipi ham petrol varil fiyatı, TL bazında yaklaşık yüzde 349 oranında artarken, ülkemizde akaryakıt pompa satış fiyatları ortalama sadece yüzde 139 ile yüzde 208 arasında artmıştır. Halen 1 litre benzinde 189 kuruş, mazotta 130 kuruş ÖTV alınmakta olup, akaryakıt teslimlerinde KDV yüzde 18'dir. Son 6 yılda akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV ve KDV'nin toplamı 219,5 milyar lira olup, vergi gelirlerinin yüzde 20'sine tekabül etmektedir.

Mazot ve benzinin fiyatını belirleyen birden fazla faktör vardır. Vergi bunlardan bir tanesidir. Vergi yükü yüksektir, bunu kabul ediyorum. Dünyanın en pahalı mazotu vergisi bizde değil, Ocak sonu itibariyle Avrupa'da 4. sıraya düştük. Neden? Çünkü son yıllarda ÖTV'yi enflasyona paralel artırmadığımız için, ÖTV ve KDV'nin nihai fiyat içindeki yükü azalmıştır. Benzinin fiyatı 1,60 liradan 4,43 liraya çıkmış. Niye? Petrol fiyatları 2002'de ortalama brent tipi ham petrol ithalatındaki fiyat 24 dolardı, bu hafta itibariyle petrol fiyatları 120 dolar. Sadece ham petrol fiyatlarına kalsa... Benzinin bir litresinin 1,60 liradan 4 liranın üstüne çıkması kadar doğal bir şey olamaz. Petrol fiyatlarını Türkiye belirlemiyor.''

A.A.



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,175 µs