En Sıcak Konular

İş dünyası 'Noter'i yük görüyor

21 Şubat 2012 13:16 tsi
80 yıl önce hukuk güvenliğini sağlamak için kurulan noterler sorgulanmaya başlandı. Başta KOBİ'ler olmak üzere iş dünyası noterlerin yük olduğunu düşünüyor.

Metin Can*

80 yıl önce hukuk güvenliğini sağlamak için kurulan noterler e-devlet çağında sorgulanmaya başlandı. Başta KOBİ'ler olmak üzere iş dünyası noterlerin kendilerine bürokratik ve maddi olarak yük oluşturduğunu söylüyor

Başta KOBİ'ler olmak üzere iş dünyası noterlerin kendilerine bürokratik ve maddi olarak yük oluşturduğunu söylüyor

Küresel rekabette maliyetlerin en ince detayına kadar önem kazandığı bu dönemde şirketler sırtlarındaki gereksiz yükleri sorgulamaya başladı. Hedef tahtasında ise noterlik kurumu var.

E-devlet e-imza gibi uygulamaların hız kazandığı günümüzde noterlerin şirketler için ağır bir külfete dönüştüğünü belirten iş dünyası, sistemin yeniden yapılandırılmasını istiyor.

Türkiye genelindeki 1650 adet noteri mercek altına alındı. Ortaya çarpıcı bir tablo çıktı. Kuruluş amacı sahtekârlıkları engellemek olan noterler zaman içinde bu önemini kaybederek ağır bir bürokrasiye dönüşmüş durumda.

Buna göre Türkiye'de vekâletten alım satıma, tercümeden, defter tasdiklerine kadar 181 ayrı kalemde notere gidilmesi gerekiyor. 35 kişi çalıştıran bir işletme, yıl içinde 50 ila 80 kez noterde işlem yaptırmak zorunda.

En basit işlem ücreti 23 TL'den başlarken bu rakam 5 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Bu durumun şirkete yıllık maliyeti minimum 10 bin TL'den başlıyor, 180 bin TL'ye kadar çıkıyor.

İHRACATÇI İSYANDA

Özellikle ihracat yapan şirketler isyanda. Çünkü tek bir sayfa noter onaylı tercüme masrafı 26 TL'den başlıyor. Bunun yanı sıra defter tasdik onayları, beyanname sirküleri, sicil kayıtları, denetim raporları, her türlü alım satım gibi uzun bir liste için firmalar notere gitmek zorunda.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye göre noterlik kurumu çağın gereklerine göre yeniden yapılanmak zorunda. Büyükekşi'ye göre buradaki hedef ise şirketlerin verimliliğini artırmak olmalı.

Markiz Patent Genel Müdürü Orhan Eriman, kendi sektörlerinde de yoğun şekilde noterler kullanıldığına ve çoğu işlemin gereksiz olduğuna dikkat çekiyor.

Aktif Isı Genel Müdürü Halim Özdemir ise iş dünyasının yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle anlatıyor:

"Şirket kuruluşlarında notere yaklaşık 600 TL ödeniyor. İki şirketim için geçen sene yaklaşık 4000 TL işlem parası ödedik. Yapılan işlem sayısı 30 civarında. Bunun için bu konunun hükümet tarafından ele alınması gerekir."

Bakan uyarmıştı

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı da yakın zamanda konu ile ilgili açıklama yapmıştı. Noterlerin iş dünyasında sorgulanmaya başlandığını belirten Bakan Ergün, "Noterler için de yeni mekanizmalar kuracağız. Bu kadar çok noter olmayacak" uyarısında bulunmuştu.

Asıl vatandaş bıktı

Sadece şirketler değil vatandaş da noter masraflarından yılmış durumda. 2012 yılı noter tasdik ücretlerine göre basit bir diploma noter tasdik ücreti 25 TL basit bir vekâlet ücreti ise 100 TL'yi buluyor.

Yeni işe başlayacak her bir kişi de diploma ve benzeri tasdikler için notere minimum 100 TL ödemek zorunda kalıyor. En fazla şikâyet edilen konu ise araç alım satımları.

Gerçekleşen her satışta uzun bir belge listesinin noter onayı için hazırlanması gerekiyor. Bu da vatandaş için hem zaman hem de para kaybı olarak yorumlanıyor.

Hukuk hizmeti veriyoruz

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Fahri Köse ise noter ücretlerinden kendilerinin de mustarip olduğunu ancak bu konuda ağır bir vergilendirmeye tabi olduklarını ifade ediyor.

Köse noterlerin yeni teknolojiye ayak uydurmak için bir dizi çalışma içinde de olduklarını vurgulayarak, "Biz insanlara hukuk hizmeti veriyoruz. Türkiye'nin her noktasında varız" diyor.

Sabah*



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,400 µs