En Sıcak Konular

İki kadından biri obez olacak

21 Şubat 2012 10:07 tsi
İki kadından biri obez olacak
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre obezite çığ gibi büyüyor.

İstatistiklere göre kilo alma hızı böyle artarsa çok yakında iki kadından biri obez olacak.

Araştırmalar Türkiye'de obezite oranının son 30 yılda nasıl arttığını gözler önüne serdi. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Belgin Ünal, Uzman Dr. Melih Kaan Sözmen ve Arş. Gör. Dr. Deniz Utku Altun 14'ü ulusal, 17'si yerel düzeyde yapılmış 31 ayrı araştırmayı derledi. Araştırmalar Türkiye'de obezite 1990 ve 2010 yılları arasında belirgin bir şekilde arttığını gösterdi.

DİYABET DE ARTACAK

İstatistiklere göre Türkiye'de obezite yaygınlığı 18 yaş ve üzerinde yüzde 10 civarındayken son yıllarda bu oran yüzde 31'e çıktı. Son araştırmaya göre kadınlarda kilo alma oranında yıllık artış hızı yüzde 0,65, erkeklerde ise yüzde 0,72 olduğu saptandı. Çalışmada bu artışın aynı hızla sürmesi halinde 2020 yılında obezite sıklığı erkeklerde yüzde 32.3, kadınlarda ise yüzde 48,2 olacak. Yani 8 yıl sonra her 10 erkekten 3'ünün, her 2 kadından biri ise obez olacak. Prof. Dr. Belgin Ünal, "Obezitedeki artışa paralel olarak toplumda diyabet sıklığı da artacak. Asıl ürküten bu" dedi.

KİŞİ BAŞI 572 DOLAR

Ülkemizde 1998-2010 yılları arası dönemde 35 yaş üstü nüfusta diyabet sıklığı erkeklerde yüzde 6.7' den yüzde 16.8'e kadınlarda ise yüzde 9.0'dan yüzde 18.1'e çıktı. Prof. Dr. Belgin Ünal "Artışın bu hızla sürmesi durumunda 2020 yılında diyabet sıklığının erkeklerde yüzde 26.5 ( 6.8 milyon kişi),  kadınlarda yüzde 29 (7.7 milyon kişi) olacağı tahmin ediliyor. 2010 yılı için diyabet nedeniyle kişi başı sağlık harcaması ortalama 572 dolar olarak hesaplanmıştı. Bu bilgiler ışığında ülkemizde önümüzdeki dönemde obezite ve diyabete bağlı sağlık harcamalarının artması bekleniyor" dedi.

Zayıflarsak 1 milyar dolar kara geçeriz
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Belgin Ünal gelecek 10 yıl süresince obezite sıklığındaki artışın yüzde 10  oranında azalırsa diyabete bağlı tedavi harcamalarında yaklaşık 1 milyar dolarlık azalma elde edilebileceğini söyledi. Ünal, "1 milyar dolarlık azalmayı fiziksel aktivitenin artırılması ve sağlıklı beslenme gibi halk sağlığına yönelik maliyet etkili girişimlerle mümkün kılabiliriz" dedi.

bugün

Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,183 µs