En Sıcak Konular

ABD'de Kur'an'lı, "savaşı anma" töreni

24 Haziran 2007 10:52 tsi
ABD'de Kur'an'lı, Kore Savaşı'nın 54. yıl dönümü, ABD'nin New York kentinde düzenlenen törende okunan Kur'an-ı Kerim, dua ve yapılan konuşmalarla anıldı.

Battery parkta düzenlenen törene Amerikan ve Güney Koreli gazilerin yanı sıra Türkiye adına New York Başkonsolosu Mehmet Samsar, Askerî Ateşe Albay Kadir Dikmensoy ile Güney Kore Konsolosu Han Myong Jae de hazır bulundu. Tören, Koreli bir rahibin duasıyla başlarken konuşmaların ardından Amerikan Müslümanları Birliği Derneği adına Çetin Demirci Kuran-ı Kerim okudu.

Törene katılan konuşmacılar 54 yıl önce sona eren ve yüz binlerce insanın hayatına mal olan savaşın Güney Kore'ye demokrasi ve özgürlük getirdiğini vurguladı. Törende konuşan Başkonsolos Mehmet Samsar, Türk askerinin Kore'de vermiş olduğu mücadelenin kahramanlıklarla dolu olduğuna vurgu yaparak, bunun aynı zamanda Amerika, Güney Kore ve Türkiye arasında iyi ilişkilerin kurulmasına neden olduğunu savundu.

Türk tugayının Tahsin Yazıcı komutasında 1950 yılında Kore'ye ulaştığını aktaran Samsar şöyle devam etti: "Türkler, Amerikalılarla, Güney Korelilerle omuz omuza savaşarak bu ülkede demokrasinin ve özgülüğün yerleşmesi mücadelesini vermiştir. Türkiye ile Amerika dünyada demokrasi ve özgürlüğün gelişmesi için Bosna'da, Afganistan'da, Somali'de ortak mücadele verdi ve vermeye de devam ediyor. Amerika ile Türkiye arasındaki güçlü ilişki her iki ülkenin yararına olduğu gibi dünya barışı adına da olumlu katkısı bulunuyor. "

Güney Kore New York Konsolosu Han Myong Jae de ülkesinin bugün yaşadığı özgürlüğünü o gün hayatını kaybeden askerlere borçlu olduğunu dile getirdi. Amerika'ya ve Amerikan askerlerine özellikle teşekkür eden Jae, "Onlar sayesinde bugün iki ülke yalnızca askeri alanda değil, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda da güçlü ilişkilere sahip" dedi.

Törende, Amerika'da Türk toplumu ile Amerikan Kore gazileri arasında köprü vazifesi gören İbrahim Kurtuluş'a da söz verildi. Kurtuluş, geçtiğimiz günlerde hayata gözlerini yuman Amerikan Kore gazisinin eşine kocasının resmini hediye ederken günün anlamına binaen Güney Kore Konsolosuna da Kütahya Çinisi armağan etti. Kurtuluş, Korelilerden onların özgürlüğü için can veren Türk askerlerini ve Türk dostlarını unutmamalarını istedi. Türk milletinin, Kore halkını ve onlar için can veren askerlerini asla unutmadığını kaydeden Kurtuluş, yanında getirdiği bir Türk Kore gazisinin resmini göstererek, "Savaşa gönüllü giden bir kahramandır bu kişi" diye konuştu.

Long Island ve Staten Island Amerikan Kore Gazileri Dernekleri başkanlarının yönetip sunduğu törene Amerikan Müslümanları Birliği Derneği adına katılan İmam Çetin Demirci de Kuran-ı Kerim okudu. Demirci'nin Kuran okuduğu sırada katılımcıların ayağa kalkarak dinlemesi dikkat çekti. Tören, Kore ve Amerikan istiklal marşlarının okunmasının ardından Battery Park'ta bulunan Universal Soldier (Evrensel Asker) anıtına çelenkler konulmasıyla son buldu.

Evrensel Asker anıtı, Kore Savaşı anısına yapılmış bir anıt iken ilgi çeken bir yönü de savaşa katılan ülkelerin adlarının heykeli çevreleyen beton alanda yazılmış olmasıydı. Savaşa katılan ülkelerin isimlerinin yanı sıra Kore'de hangi milletten ne kadar asker öldüğü, ne kadar yaralı ve kayıp olduğu da yazıyor. Yine anıtın en alt kemerinde ise savaşa katılan ülkelerin bayrakları yer alıyor.

1950 - 53 yılları arasında yaşanan Kore savaşında Türkiye 741 şehit verir. Savaşta ayrıca Türkiye'nin 2 bin 147 askeri yaralanırken 175 kişi kaybolur ve 234'ü de esir düşer. Birleşmiş Milletler'in çağrısı üzere 17 Ekim 1950'de ilk Türk tugayı Kore'ye ulaşır. Savaşa katılan onlarca ülke arasında Türkiye, Güney Kore, Amerika ve İngiltere'nin ardından en çok şehit veren dördüncü müttefik olur.

Zaman



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,756 µs