En Sıcak Konular

Eşek adası bizim mi?

21 Şubat 2012 08:44 tsi
Vekil sordu, Bakan yanıtladı...

Didim’in karşısında bulunan Eşek ve Bulamaç adalarının Kanuni Sultan Süleyman döneminden bu yana Türk toprağı olduğunu iddia eden MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “Yunanistan bu adalara pikniğe giden Türklerden nasıl pasaport isteyebiliyor?” diye sordu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise “Ege Denizi’ndeki bazı adacıklar ve kayalıklarla ilgili, aidiyet dahil bir dizi sorun bulunduğunu ve Türkiye olarak kalıcı çözüm arzuladıkları” yanıtını verdi.

‘462 YILDIR EGEMENLİĞİMİZDE’
MHP’li Akçay, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Didim açıklarında bulunan Eşek ve Bulamaç adalarının 462 yıldır bütün resmi belgelerde Türk egemenliğinde görüldüğünü belirtti.

‘KALICI ÇÖZÜM’
Buna karşılık 2004 yılına kadar Türklerin günübirlik pikniğe gittiği adaya bu tarihten sonra Yunan yerleşimi başladığını, Yunan askerinin adaya yerleştiğini, 2008’de Yunanistan Genelkurmay Başkanı, 2009’da da Yunanistan Cumhurbaşkanı’nın adalara gidip askerleri ve vatandaşları ziyaret ettiğini, denize haç atma töreni düzenlendiğini ifade eden Akçay, önergesinde Türklerden de pasaport sorulmaya başlandığı aktarıldı.

Akçay bu iki adayla ilgili iddialarını sıraladıktan sonra Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na, “Adalar hangi ülkeye ait? Resmi statü nedir? İddialar doğruysa bakanlık ne yapıyor?” diye sordu.

Bakan Davutoğlu, soruya verdiği yanıtta, Doğu Ege adalarının aidiyeti ve silahsızlandırılmış statülerine ilişkin temel belgelerin 1923 Lozan ve 1947 Paris barış antlaşmaları olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Ülkemiz ile Yunanistan arasında Ege Denizi ile alakalı olarak bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti dahil bir dizi sorun bulunmaktadır. Bu sorunların tümümevcut diyalog kanalları çerçevesinde bu ülkeyle ele alınmaktadır. Ülkemiz, bu sorunların tümüne hakkaniyete uygun olarak ve ülkemizin temel hak vemenfaatleri dikkate alınarak kalıcı çözümler getirilmesini arzulamaktadır.”

'HAK İDDİA ETMEKTEN ACİZ'
Akçay, Davutoğlu’nun verdiği yanıta tepki gösterdi ve şöyle dedi: “Yunanlı bakanlar kendilerine ait olmayan ada üzerinde hak iddia edip fiilen işgal ediyorlar ama bizim bakan kendisine ait ada üzerinde hak bile iddia etmekten aciz. ‘Aidiyet sorunu var’ diyor. Oysa 1549 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde alındıktan sonra, adanın Yunanlılara geçtiğini gösteren bir belge yok. Lozan da Paris Antlaşması da iki adanın Yunanistan’a bırakıldığına ilişkin hüküm içermiyor. Demek ki ada resmen bizim olmaya devam ediyor, ama üzerinde Yunanlıların fiili işgali söz konusu. Bunun peşini bırakmayacağız.”

haberturk

Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,382 µs