En Sıcak Konular

Devletin büyük 2023 projesi

21 Şubat 2012 08:32 tsi
Devletin büyük 2023 projesi Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2023'e kadar binaları tasarruflu hale dönüştüreceklerini söyledi.

Türkiye'deki binaların enerjiyi emdiğini ve ekonomiye 55 milyar dolar yük getirdiğini belirten Bayraktar önemli açıklamalar yaptı.

Türkiye enerjiyi verimli kullanmak için atağa kalktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Marmara Bölgesi'nden başlamak üzere doğuya doğru önemli olan vilayetlerimizde becerisi olan belediye başkanlarımızla beraber hareket etmek üzere afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini başlatacağız" dedi. Bayraktar, Çevre Dostu Binalar Derneğinin düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, dünyada şehirleşmenin arttığı bir sürecin yaşandığını, Türkiye'de de nüfusun yüzde 78'inin şehirlerde yaşadığını söyledi. Karbon salınımının, sera etkisinin azaltılmasının önemine işaret eden Bayraktar, "Bizim ülkemizde binalar yüzde 38-40 oranında enerjiyi emiyor.  İlkemizde fosil yakıtlara ödediğimiz para 55 milyar dolar. Türkiye'nin şöyle bir avantajı, sorumluluğu var; yeşil binalar üreterek, binalarımızda çok daha iyi yalıtımla binalarda yüzde 50'ye varan bir enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Yeni yapılan binalarda eskiye göre enerji tasarrufu yüzde 20 ile yüzde 80 arasında artıyor'"dedi.

Sertifikaya dikkat çekti

2012 yılı başından itibaren yeşil bina enerji tasarrufu sertifikası vermeye başladıklarını hatırlatan Bayraktar, yaklaşık 10 bin binaya bu sertifikayı verdiklerini, bunun artması gerektiğini kaydetti. Bayraktar yeşil bina sertifikasına uyumlu binalar yapmakla işin bitmediğini çevrenin, eğitim alanlarının, işyerlerinin, cadde ve sokakların da yeşil kriterlerine uyması gerektiğini söyledi.  

İnşaat malzemelerin çevre dostu

Özel sektörün başarılarına da değinen Bayraktar, "Çok net ifade ediyorum, dünyanın en ileri ülkelerinde üretilen çevre dostu inşaat malzemeleri Türkiye'de de üretiliyor. Şu anda her bakımdan dünyada ilk 5'in içerisindeyiz. Bunu daha da ilerilere taşıyacağız" dedi. 

170 noktada kentsel dönüşüm

Hükümetin planlı kentleşme ve konut üretimi programı kapsamında TOKİ'nin bir taraftan konut ürettiğini bir diğer taraftan da şu anda Türkiye'nin 170 noktasında kentsel dönüşüm yaptığını belirten Bayraktar, kentsel dönüşümün çok zor bir iş olduğunu, burada açık gözlerin, gettolaşmış grupların, menfaat gruplarının piyasaya çıkabileceğine, siyasi baskılar olabileceğine işaret etti.

Dönüşüm Marmara'dan başlayacak
       

Türkiye'nin 24 bin 500 kilometrelik bir deprem aksı üzerine oturduğunu belirten Bakan Bayraktar, Marmara Bölgesi'nden başlamak üzere doğuya doğru önemli olan vilayetlerimizde becerisi olan belediye başkanlarımızla beraber hareket etmek üzere afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini başlatacaz" bilgisini verdi.

Güneşten ve rüzgardan yararlanacak

Bayraktar, 2023 yılına kadar Türkiye'de harcanan enerjinin yüzde 23'ünü güneş, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerjilerden ve yağmur atık suların  tasarruflarından üretme yoluna gidildiğini de belirtti.

Konut alım kararında etkili

Yeşil bina ve değerlendirme sistemleri konusunda farkındalık oluşturmak, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek amacıyla 2007 yılında kurulan, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği'nin Türkiye de ilk kez gerçekleştirdiği zirveye, ulusal ve uluslararası alandan konusunda uzman çok sayıda katılım sağlandı.

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Türkiye'de yeşil bina duyarlılığının artamasından memnuniyet duyduklarını belirterek, "Konut alım kararlarında yeşil tasarruflu binaların öncelikli hale geldiğini görüyoruz. Bilinçlenme ile Türkiye enerjide parasına havayı ısıtmakta kullanmayacak" dedi.

bugün


Bu haber 1,041 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,271 µs