En Sıcak Konular

ABD'ye uyarı: Manas askeri üssünü boşaltın

20 Şubat 2012 17:34 tsi
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ABD Dışişleri Bakanlığı heyetini kabulünde 2014 yazında kira sözleşmesinin sona ermesinin ardından Manas askeri üssünü boşaltmalarını istedi.

ABD, 11 Eylül sonrası başlattığı Afganistan operasyonlarında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e yakın Manas askeri üssünü 2001'den bu yana kullanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Güney ve Orta Asya'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Susan Elliott ve beraberindeki heyetle görüşen Atambayev, "2014 yazından sonra sivil havalimanı Manas'da herhangi bir yabancı askeri varlık olmayacak" uyarısı yaptı. Atambayev'in görüşmede Washington'la ilişkileri ülkenin ulusal çıkarları temelinde yeniden yapılandırılacağını ve demokratik kalkınmanın da bunlardan biri olduğuna vurgu yaptığı belirtildi.

Afganistan'da ve bölgede güvenliğin sağlanmasında ve korunmasında verdiği destek nedeni ile Kırgızistan'a teşekkür eden Elliott da, Kırgızistan'da yönetimin barışçıl yollarla değişiminin bölge için güzel bir örnek olacağına değindi.

Atambayev daha önce yaptığı açıklamalarda da Manas askeri üssünün ülkenin güvenliği açısından bir garanti sağlamadığını, sivil objelerin sivil olarak kalması gerektiğini söylemişti. Amerika'ya kızan birilerinin Manas üssüne saldırmalarını istemediğini ifade eden Kırgız lider, Kırgızistan'ın tüm uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan sorumluluklarını da her zaman yerine getireceğini kaydetmişti.

Manas askeri üssü ABD açısından şu anda ana transfer yollarından biri olarak görev yapıyor.

Kırgız lider Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından düzenlediği ilk basın toplantısında da Rusya'nın bölgede bulunan askeri varlıkları ile ilgili 4 yıldır kira ödememelerini eleştirmişti. Rusya'nın stratejik ortakları olduğunu ifade eden Atambatev, anlayış beklediklerini vurgulamıştı.

30 Ekim'de yapılan seçimlerde yüzde 62 oy alan Atambayev, Cumhurbaşkanlığı koltuğunu oturdu.

(CİHAN)

Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,936 µs