En Sıcak Konular

"MİT yasasını AYM'ye götüreceğiz"

20 Şubat 2012 14:45 tsi
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MİT Yasası’nda değişiklik öngören yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıkladı.

Hamzaçebi, “Sayın Cumhurbaşkanı bunu onaylamış olabilir. Yürürlüğe girmiş olabilir. Cumhuriyet savcıları bu çerçevede soruşturmaya son vermiş olabilir ama biz bu yasayı Anayasa Mahkemesi’ne süratle götüreceğiz” dedi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MİT Yasası’nda değişiklik yapılan yasayı değerlendirdi. Genel Kurul’da kabul edilen MİT Yasası’nın Cumhurbaşkanı tarafından hiç beklemeden süratle onaylandığını belirten Hamzaçebi, şöyle dedi:

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın hiç beklemeden bu yasayı onaylamış olmasını doğru bulmuyoruz. Bu itirazlara kulak vermeden, karanlık alanlara ilişkin açıklama yapılmadan veya bu karanlık alanlar ortadan kaldırılmadan bu yasanın süratle onaylanmış olmasını milletin iradesine aykırılık olarak görüyoruz.“

Yaklaşık 30 yıldır yürürlükte olan MİT Yasası’nın Başbakan’a MİT’e doğrudan görev verme yetkisini vermediğini ifade eden Hamzaçebi, “Son düzenlemeyle artık Başbakan MİT’e karanlık bir alanda, bilinmeyen alanlarda özel görevler verebilecektir. Son düzenlemeyle artık Başbakan MİT’e karanlık bir alanda bilinmeyen alanlarda özel görevler verebilecektir” dedi.

-CHP, MİT YASASI’NI ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEK-

MİT Yasası’nda değişiklik öngören yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerine dikkat çeken Hamzaçebi, “Sayın Cumhurbaşkanı bunu onaylamış olabilir. Yürürlüğe girmiş olabilir. Cumhuriyet savcıları bu çerçevede soruşturmaya son vermiş olabilir ama biz bu yasayı Anayasa Mahkemesi’ne süratle götüreceğiz. Bu yasa Anayasa Mahkemesi’nin kararı ne olursa olsun milletin vicdanından dönecektir” dedi.

Başbakan’ın, MİT Yasası bağlamında bir değerlendirme yaparak, “Seçilmişleri atanmışlara kurban etmeyeceklerini” söylediğini ifade eden Hamzaçebi, “Millet 8 milletvekilimizi TBMM’de görev yapmak üzere seçmiştir. Ama millet iradesine rağmen 8 milletvekili tutuklu olarak cezaevindedir. Yargı milletin iradesini bir kenara atmıştır. Yapılması gereken bu iradenin TBMM’ye yansımasını sağlamaktır” değerlendirmesini yaptı.

“Ayağınızı denk alın anlamında bir açıklamaysa bu ayrı bir değerlendirme konusu” diyen Hamzaçebi, “MİT Yasası’nda yapılmış olan düzenleme seçilmişleri herhangi bir şekilde korunmasını sağlamıyor. Seçilmişler hakkında Ceza Muhakemesi Kanunun 250. maddesi uyarınca özel yetkili mahkemelerde harekete geçebilir” dedi.

-BAŞBAKAN’IN “MODERN DİNDAR GEÇLİK” SÖZÜNE YANIT VERDİ-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamada, “dindar gençlik” tartışmasına girdiğini kaydeden Hamzaçebi, “Dünkü açıklamalarıyla dindar gençlikte açılım yapmıştır. Sayın Başbakan modern dindar gençlik dedikten sonra Necip Fazıl’dan bir alıntı yapıyor. Necip Fazıl’ın gençliğe hitabesinden bir cümleyi telekonferans yoluyla katıldığı toplantıya iletiyor. Öyle anlaşılıyor ki Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin okullardan, kamu binalarından kaldırılmasına yönelik olarak geçen hafta yapılan tartışmasının arkası boş değilmiş. Başka bir arka plan var burada. Merak ediyorum Necip Fazıl’ın bu cümlesinin hemen devamında yer alan bir cümle daha var, Meclis’in duvarlarında yazılı olan ‘Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir’ cümlesini eleştiren ona da karşı çıkan bir ifadeyi Sayın Başbakan ne zaman okuyacaktır, onu da merak ediyorum” dedi.

“Sayın Başbakan’a dindar gençlik tartışmasından çıkmasını tavsiye ediyorum” diyen Hamzaçebi, “Konuştukça durum daha kötüleşmektedir. Sayın Başbakan keşke Cemal Süreyya’dan şiirler okuyabilseydi, keşke Sezai Karakoç’tan şiirler okuyabilseydi” dedi. Hamzaçebi, Başbakan’a da, “Sayın Başbakan’a tekrar bu tartışmadan çıkmasını diliyorum. Aksi takdirde konuştukça batacaktır” diye seslendi.

-SORULAR-

Hamzaçebi, “MİT Yasası’nı Anayasa Mahkemesine gidişinin bir takvimi var mı?” sorusuna da, “Var. Hafta sonu arkadaşlarımız dilekçeyi yazmaya başladılar. Çok kısa bir süre içerisinde, bu hafta içerisinde olacağını düşünüyorum, Anayasa Mahkemesine başvurumuzu yapacağız” dedi.

Bir basın mensubunun, “Cumhurbaşkanı’nın görev süresiyle ilgili yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürecek misiniz?” sorusuna da Hamzaçebi, “Konu Genel Başkanımız ve MYK tarafından değerlendirilmektedir. Zamanı geldiğinde ona ilişkin açıklamada yapılacaktır” dedi.

-“AMAÇ O KAVUŞTURMAYI ENGELLEMEKTİ, BU AMACINA ULAŞMIŞTIR”-

“Hakan Fidan’ın ifadesinin alınmasına yönelik talimatın geri çekileceği, 4 MİT mensubu için çıkarılan yakalama kararın kaldırıldığı ifade ediliyor, ne diyorsunuz?” sorusuna da Hamzaçebi, "Çıkan yasanın, yürürlüğe giren yasanın doğal sonucu budur. Amaç o kovuşturmayı, savcıların soruşturmasını engellemekti, bu amacına ulaşmıştır” dedi.

Bir basın mensubunun, “Kurultaya delegelerin gelmeyeceğine yönelik iddialar var, ne diyorsunuz?” sorusuna Hamzaçebi, “Her şey delegenin iradesine bağlıdır ama ben öyle bir sonucun olacağını tahmin etmiyorum. Genel Başkan’ın olağanüstü kurultay talebine delegelerin çok büyük ölçüde ilgi göstereceği kanaatindeyim” dedi.

-“KENDİSİ AYNAYA BAKSIN”-

Bir basın mensubunun AKP Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci’nin sözlerini hatırlatması üzerine Hamzaçebi, “Onu söyleyen sayın milletvekili kendisi aynaya baksın, kendi hükümetine,bakanlarına, Başbakan’a bir ayna tutsun” dedi.

Bir basın mensubunun, “Milletvekillerinin emeklilik konusunda bir girişim olduğu söyleniyor, ne diyorsunuz?” sorusuna Hamzaçebi, “Biz milletvekili emekli maaşları konusunda görüşümüzü daha önce açık bir şekilde ifade ettik. Onun alt ayrımları üzerinde ayrıca konuşmaya gerek görmüyorum” ifadesini kullandı.

-GEREKÇE-

“MİT Yasası’nı hangi gerekçeyle Anayasa Mahkemesi’ne götüreceksiniz?” sorusuna da Hamzaçebi, şöyle yanıt verdi:

“Kamu yönetiminde olmayan bir şey getirilmiştir. Tüm kamu personeli hakkındaki soruşturmayı 4483 sayılı yasa düzenler. Genel hüküm varken kanunların genelliği ilkesini bir kenara bırakarak bir kuruma hatta belirli kişilere özel yasal düzenleme yapmak Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.

Bir soru üzerine Hamzaçebi, “Savcılar ne yapabilir ama o izin istense dahi onun verilmeyeceğine yönelik işaretleri Sayın Başbakan vermiş durumda” dedi.

Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,402 µs