En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu istifa edebilir!

20 Şubat 2012 10:12 tsi
Kılıçdaroğlu istifa edebilir! CHP'de iki kurultay için son düzlüğe girildi. Genel Merkez ve muhalifler yol haritası belirliyor. Muhaliflerin ilk kurultaya katılmama çağrısı kulisleri hareketlendirdi. Karşı taktik ise hazır, Kemal Kılıçdaroğlu istifa edebilir.

CHP'nin 26 ve 27 Şubat'ta yapılacak olağanüstü tüzük kurultayları için son haftaya girilirken gözler, Genel Merkez ve muhaliflerin atacağı adımlarda. Kılıçdaroğlu ekibi ve muhalifler, olası hamleleri dikkate alarak taktik geliştiriyor.

Muhalifler, kendi kurultaylarının hem gündem, hem de takviminin Genel Merkez'ce ele alınış biçimine itirazı sürdürürken, ortaya atılan bir söylenti, Kılıçdaroğlu cephesini karıştırdı. Özellikle eski Genel Sekreter Önder Sav'ın öncülük ettiği 'Birinci kurultaya delegeler gelmesin' telkinleri, toplantı yeter sayısının bulunamaması riskini de gündeme getirdi.

KRİTİK SAYI 651 DELEGE

Yaklaşık bin 300 delegesi bulunan CHP'de, kurultayın açılabilmesi için en az 651 kişinin hazır bulunması gerekiyor. Çağrının karşılık bulması halinde, ilk kurultay toplanamayacak. Kılıçdaroğlu ve kurmayları muhaliflerin bu hamlesine karşı 'Biz iki kurultaya da tam kadro katılınmasını istiyoruz. İki kurultay da CHP'nin kurultayıdır. CHP'liler birbirini arkadan hançerlememelidir' görüşünü dile getiriyor.

TASLAK CUMA BİTECEK

89 kişilik Tüzük Komisyonu hafta boyunca tüzük üzerindeki çalışmalarını devam ettirecek. Taslak cuma günü Kılıçdaroğlu'na sunulduktan sonra pazar günü kurultayda ele alınacak.

İBRE KESKİN'DE

Kurultayda Divan Başkanlığı'nı Denizli Milletvekili Adnan Keskin'in yapması bekleniyor. Keskin, görevin 15 gün önce bildirildiğini ifade ederek, 'Kararın değiştiğine ilişkin herhangi bir talimat yansımış değil. İnşallah güzel bir kurultay yapacağız. CHP'yi çekim merkezi dönüştürecek şölen havasında bir kurultay gerçekleşeceğine inanıyorum' dedi.

İstifa hamlesi de masada

Kılıçdaroğlu'nun, ilk kurultay için yeter sayıya ulaşılmaması durumunda, istifa ederek olağanüstü büyük kurultaya gidilmesi seçeneği de dahil, bir dizi karşı hamleyi devreye sokabileceği belirtiliyor. Bu çerçevede, hiç istemese de muhaliflerle restleşmekten çekinmeyeceği ifade ediliyor. Muhaliflerin tüzük kurultayından sonra da parti içerisinde katı eleştirilerini sürdürmeleri durumunda aralık ayında yapılması planlanan olağan büyük kurultayın da haziran ayına çekilebileceği ifade ediliyor. Ancak CHP'de Kılıçdaroğlu'nun A planının tüm tüzüğü muhalefet grubunun da olabildiğince desteğini alarak yenilemek ve buradan aldığı güçle partiyi hızla yeniden dış siyasi zemine çekmek olduğu belirtiliyor.

AK Parti de CHP'yi bekliyor

AK Parti'de de gözler CHP kurultayında. AK Parti 8 Şubat'ta CHP'nin kürsüyü işgal etmesine neden olan içtüzük değişikliği teklifini bu hafta da Genel Kurul'a getirmeyecek. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP kurultayını bekleme kararı aldıklarını belirtti, ana muhalefet partisinin içinin karışık olduğunu, herkesin kahramanlığa soyunduğunu vurguladı: 'Böyle bir ortamda İçtüzük değişikliğini tartışmayalım. CHP, önce kendi tüzüğünü tartışsın.' Kılıçdaroğlu'nun, teklifin görüşüldüğü Genel Kurul'daki yönetimi nedeniyle 'Kalıbının adamı değil' dediği TBMM Başkanı Cemil Çiçek de rahatsızlığını ortaya koydu. Çiçek, İçtüzük gerginliğinin anayasa çalışmalarını etkilememesi için sessizlik politikası izliyor.

BAYKAL NE YAPACAK?

Deniz Baykal'ın da 26 Şubat'ta yapılacak ilk kurultaya katılmama seçeneğini gündeminde bulundurduğu öğrenildi. Ancak Baykal'ın son dönemde başta Nihat Matkap olmak üzere mevcut yönetimden kimi isimlerin kendisiyle kurduğu temas ve 'CHP'de sağlanmasını istediği bütünlüğü' dikkate alarak kurultaya katılma ihtimalinin daha güçlü olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Rezzak ORAL / Akşam



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,620 µs