En Sıcak Konular

Saldıranların hedefi 2014

20 Şubat 2012 09:47 tsi
Saldıranların hedefi 2014 Operasyonların sebebi belli: "Siyaset komple belirlenecek. Türk siyaseti yeniden dizayn olacak 2014 yılında."

Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi (ANAR) Genel Müdürü Dr. İbrahim Uslu ile Akşam gazetesinden Şenay Yıldız'ın röportajı (İlgili kısım)

Siz düzenli nabız yokluyorsunuz. Oslo süreci ortaya çıktığında tepki oldu mu?
Seçmenin büyük çoğunluğu yüzde 65'ler civarında 'Evet, devlet bu tarz görüşmeler yapmalıdır' dedi. AK Parti seçmeni değil sadece diğer partilerin seçmenleri de böyle dedi.  Seçmen bu meselenin çözümünde başka yol olmadığının farkında. Karşı çıkanlar yüzde 30 civarindaydı ama zaten hiçbir olayda yüzde 100 destek hatırlamıyorum ben.

-  MİT olayını ölçebildiniz mi?
Ay sonunda bakacağız. Sıcağı sıcağına bakmak yanıltıcı oluyor. Çünkü seçmen bir olayın etkisiyle ilk etapta şok ve sapma gösteriyor. Ama biliyoruz ki bu daha sonra normalleşecek. Bu sapmaya göre değerlendirme yaparsanız, yanlış reaksiyon verirsiniz. Bu nedenle, her zaman olayın üzerinden zaman geçmesini ve seçmen kanaatlerinin kristalleşmesini bekleriz.

BAŞBAKAN ADAM HARCAMAZ
- Başbakan Erdoğan'ın Hakan Fidan'ı bu kadar korumasının sebebi nedir?
Başbakan Erdoğan Hakan Fidan'ı korumuyor aslında. Kendisiyle çalışan ve kendisinin direktifleri doğrultusunda iş yapan herkesi koruyor. Başbakan sadece Hakan Fidan'ı değil; kendisinin talimatları doğrultusunda çalışan hiçbir çalışma arkadaşını 'Birileri istedi' diye kurban vermez. Bu Başbakan'ın en bilinen özelliklerinden biri. 'Adam harcamaz' diye bilinir.

- Hakan Fidan meselesi değil yani...
Bu aslında doğrudan Sayın Başbakan'a saldırı diye düşünüldü. Bence de sadece Hakan Fidan ve MİT'le sınırlı bir durum değil. Bu, Türkiye'nin güç dengeleri ve tüm politikalarını tehdit eden bir saldırıydı. Hükümet de sadece bir bürokratı korumak için bu kadar titiz davranmıyor; kendi politikalarını, devlet politikalarını korumak adına böyle davranıyor. Burada Kürt meselesinin de ötesinde topyekun başka bir saldırı var bence.

...

- Nasıl bir topyekun saldırı?
Ben 2014 yaklaştıkça bu tarz saldırıların artmasından endişe ediyorum. Çünkü 2014'te Türkiye'de siyaset alanı komple yeniden dizayn olacak. Cumhurbaşkanı değişecek, Sayın Abdullah Gül ikinci kez cumhurbaşkanı seçilemeyecek. Başbakanımız değişecek, zaten kendisi de bunu açıkladı. Parti tüzüğü gereği üst üste üç kez seçildikten sonra yeniden milletvekili olarak aday olamayacağını söyledi. Bu kural AK Parti'nin neredeyse tüm üst yönetimi için bağlayıcı. Çok sayıda üçüncü kez seçilen insan söz konusu. Onlar da gidecekler. Dolayısıyla AK Parti'de topyekun bir değişim olacak.  Ardından yerel seçimler var... 2014 yılında belediyelerin yönetimi yeniden belirlenecek. Hemen sonrasında bir genel seçim olacak, kabine yeniden şekillenecek. Kısaca 2014'te cumhurbaşkanı, başbakan, AK Parti'nin genel başkanı, AK Parti üst yönetimi, parlamentodaki durum ve belediyeler yenilenecek. Yani siyaset komple belirlenecek. Ben birilerinin o süreç üzerinde söz sahibi olmak, manipüle edebilmek, rol paylaşımı üzerinde etki sahibi olabilmek için bu saldırıları gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Türk siyaseti yeniden dizayn olacak 2014 yılında. Benim gördüğümü herkes görüyor.

-  Zayıfladı mı AK Parti bu süreçte?
Ben AK Parti'nin bu süreçten güçlü çıktığını düşünüyorum. Bundan önceki tüm saldırılarda AK Parti seçmeni partisini daha fazla korudu, destekledi. Bu süreçte de öyle olur. Zaten Oslo sürecini parti tabanı makul karşıladığı için, aynı nedenle yapılan ikinci bir saldırıyı da çok fazla ciddiye almadı. Ben hükümetin bu işi iyi götürdüğünü düşünüyorum. Bu saldırı herhangi bir sonuç doğurmadı.
Gözaltılar vesaire olsaydı, farklı olurdu.



Bu haber 1,181 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,948 µs