En Sıcak Konular

Uludere faciasında '40 dakika' bilmecesi

20 Şubat 2012 09:17 tsi
Uludere faciasında '40 dakika' bilmecesi Uludere'de 34 vatandaşımızın hayatını kaybettiği hava saldırısının Heron görüntülerini izleyen Komisyon Başkanı'ndan dikkat çeken açıklama...

Uludere'de 34 vatandaşımızın hayatını kaybettiği hava saldırısının Heron görüntülerini izleyen Uludere Alt Komisyonu Başkanı İhsan Şener, görüntülerde sınırda görülen insanların bölgede 40 dakika beklediğini söyledi. Şener, "Terörist bir grubun bu kadar açık bir şekilde 40 dakika hedef halinde bekleyebileceğini düşünmüyorum. Karar vericiler bunu sorgulamalıydı" dedi.

Uludere Alt Komisyonu Başkanı İhsan Şener, Uludere olayını içeren Heron görüntülerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Ben komisyon başkanı olarak sınır bölgesine gelen insan kitlesinin 40 dakikaya yakın beklemiş olmasını biraz bu karar vericilerin sorgulaması gerektiğine inanıyorum" dedi. Bölgede yaptıkları çalışmaları tamamladıklarını hatırlatan Şener, olayla ilgili bütün kurumlardan bilgi ve belgeleri inceleyemeye aldıklarını bunların en önemlisinin de bölgedeki olay gününe ait Heron görüntüleri izlemek olduğunu söyledi. Genelkurmay başkanlığından 2 teknik muvazzaf asker ile ASELSAN'dan işin uzmanı 3 kişiden oluşan ekiple geçtiğimiz Çarşamba günü 9 saatlik görüntüyü izlediklerini anlatan Şener, "Kafamıza takılan soruları uzmanlara sorduk ve sorularımızın tamamına teknik olarak cevap aldık" dedi.

YÜKLER GÖRÜNTÜDE NET DEĞİL

Heron görüntülerinin olay anına ilişkin aydınlatıcı olduğunun altını çizen Şener, "Ben akıl yürütüyorum bir terörist grup olsa Türkiye sınırından yaklaşık 5 km içeri gidiyorsunuz oradan birtakım malzemeler ve teçhizatı alıyorsunuz yüklerin ne olduğu belli değil görüntülerde. Arkadaşlarımızın yanıldığı nokta şu: Biz ön bilgilerimiz olduğu için anlatılanlarla olay esnasındaki çekimleri gördüğümüzde bu şuraya denk geliyor deyip kesin budur yargısına varıyoruz. Ama yalın olarak görüntüleri izleyen bir insan bana göre bunu algılama imkânı yok. Orada hedef belirleyip bombayı atan grup görüntülerle hareket ediyor. Sınıra kadar izliyor. Sınırdan geçmek üzere 80-100 m mesafede bekliyorlar ve bir grup geliyor konuşuyor tekrar geri gidiyor. Belli ki bir şeyler araştırıyorlar geçebilmek için. Terörist bir grubun bu kadar açık bir meydanda 40 dakika hedef halinde bekleyebileceğini düşünmüyorum. Bu belki benim için görüntülerin toplamından soru işareti olarak kafamızda kalabilecek bir şey olduğu kanaatindeyim. Bunun dışındaki görüntülerin bana herhangi bir fikir verme ihtimali yok" diye konuştu.

KOMUTAN: SORSALAR KAÇAKÇI DERDİM

TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, ilk olarak bölgede askeri ve sivil yetkilileri dinlemişti. Gülyazı Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Vehbi Göçmen, hava harekatında kendileri ile koordineli bir iletişim kurulmadığını belirterek heyete, "Bana sorsalardı, bunların kaçakçı olduklarını söylerdim" diye konuşmuştu.

TSK: Pilotlar izole edilmedi

Genelkurmay Başkanlığı 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere'ye operasyon düzenleyen pilotların tecrit altında tutulduğu iddialarını yalanladı. TSK'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Bazı basın ve yayın organlarında, sınır ötesi hava harekatına iştirak eden Türk Hava Kuvvetleri pilotlarının yaşadıkları rahatsızlık nedeniyle 10 gün birliklerinde izole edildikleri ve güvenlik gerekçesi ile bir süre kimseyle görüşemedikleri yönünde iddialar yer almıştır. Bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır."

İlk bombadan kurtulan 'Askeri aradım' dedi


Uludere'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği hava saldırısından kurtulan 4 kişi olduğunu hatırlatan İhsan Şener, ilk hava saldırısından kurtulan şahsın ilk bombalama saati 21:39'da güvenlik güçlerini aradığını söylediğini anlattı. Şener, "Biri ilk bombardımandan, 3 de 4. bombardımandan kurtulan var. Onları dinledik. Birinci bombardımandan kurtulan aradığını söylüyor. 21.39'da arıyor. Bunlar iddia. Bunları bilmiyoruz. Biz bu bilgileri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı'ndan istedik. Bu görüşmelerin saati kaçtır diye o dökümler henüz gelmedi. Köydeki biri de ben falanca güvenlik görevlisini aradım diyor şu saatte diyor. Bunu doğru kabul etmemiz gerekiyor. Yanlışları tespit edeceğiz. Güvenlik amiri de bizi aradı diyor ama olay çoktan olmuştu diyor.

Bombardımanın tamamı bitmişti diyor" dedi. Sınırdan askerlerin çekilme süresinin de 40 dakika sürdüğünü söyleyen Şener, "Daha sonra operasyon başlıyor. Bu süre arasında tam zamanlı bir istihbarat paylaşımı olmadığını oradaki güvenlik birimleri söylüyor. Beklediğimiz raporları önemli görüyorum. Rutin gidiyor olsaydı böyle bir şey yaşanmazdı. Rutin dışına çıkacak başka belge ve bilgi var ki insanlar rutinin dışına çıkıp bir eylem yapıyorlar. Şu haksızlığı da yapmayalım. Çok zor şartlarda imkânsızlıklara rağmen görev yapan güvenlik birimlerimizin moral ve motivasyonlarını bozacak onları töhmet altında bırakacak şekilde konuşmamak gerekir. Orada idari birimler güvenlik birimleri arasında bir hiyerarşik yapı algısı gelmedi" diye konuştu.

Yeni Şafak



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,736 µs