En Sıcak Konular

2 bin kişi Türk genci için ayaklandı

20 Şubat 2012 08:27 tsi
Danimarka'da 19 Ocak akşamı kimliği belirsiz kişiler tarafından dövülerek öldürülen Türk genci Cem Aydın için Kopenhag, Arhus ve Odense şehirlerinde yürüyüş düzenlendi.

Başta Türkler olmak üzere farklı etnik gruplardan göçmenlerin ve Danimarkalıların da büyük bir ilgi gösterdiği yürüyüşlerde Cem'in katillerinin bir an önce bulunması istendi. Hiçbir şeyin oğullarını geri getirmeye yetmeyeceğini ifade eden acılı aile ise, "Bu son olsun" temennisinde bulundu.

Başkent Kopenhag'daki yürüyüşe yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Şehrin en işlek caddelerinden biri olan Vesterbrogade'den belediye meydanına kadar yürüyen grup, son dönemde artan şiddet olaylarının sona ermesini istedi. Yürüyüşe çok sayıda Danimarkalı da katılarak Cem'in ailesine destek oldu.

Yürüyüş sonrasında Kopenhag şehir meydanında toplanan grup, Danimarka'nın ünlü müzik grubu Outlandish'in Cem Aydın için söylediği şarkılara eşlik etti. Cem Aydın'ın ailesine destek vermek için yürüyüşe katılan Corrien Fledderus isimli Hollandalı bir annenin yaptığı konuşma duygu dolu anların yaşanmasına sebep oldu.

İki yıl önce oğlu Thimo'yu benzer bir şiddet olayında kaybettiğini belirten Fledderus, ''Danimarka'yı masallar ülkesi sanıyorduk, ancak öyle değilmiş. Maalesef bu küçük ülkede birçok insan şiddet olaylarının kurbanı oluyor. Artık bu tür olaylara bir dur demenin zamanı geldi'' dedi.

Danimarka medyasının büyük bir ilgi gösterdiği yürüyüşe katılanlar arasında Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Margrethe Vestager ve Birlik Partisi Genel Sözcüsü Johanne Schmidt Nielsen'in yanı sıra Danimarka'daki Türkiye kökenli milletvekillerinden Sosyalist Halk Partili Özlem Çekiç, Sosyal Demokrat Partili Yıldız Akdoğan da vardı. Yürüyüşe Türkiye Cumhuriyeti Kopenhag Büyükelçiliği adına Emniyet Başmüşaviri Feyzullah Arslan katıldı.

''KATİLLERİN HALA BULUNAMAMASI ÇOK GARİP''
Cem'in ailesiyle görüşen ve başsağlığı dileyen Birlik Partisi Genel Sözcüsü Johanne Schmidt Nielsen, katillerin bir an önce bulunması temennisinde bulundu. Cem'in öldürülmesinin üzerinden bir ay geçmesine rağmen katillerin bulunamayışının çok garip olduğunu belirten Schmidt-Nielsen, olayın takipçisi olacaklarını ifade etti. Schmidt-Nielsen, ''Cem bu şekilde hayatını kaybettiği için çok üzgünüm. Kopenhag şehrinde böyle bir olayın tekrar yaşanmaması için bugün düzenlenen yürüyüşe destek vermek gerekiyor'' dedi.

CEM'İN BABASI: DANİMARKA POLİSİNE GÜVENİYORUZ
Cem Aydın'ın babası Haşim Aydın, Danimarka polisine güvendiklerini söyledi. Cem'in ölümünün üzerinden 1 ay geçmesine rağmen henüz katillerinin bulunamamış olmasının kendilerini derinden üzdüğünü ifade eden Haşim Aydın, ''Herşeye rağmen, Danimarka polisinin Cem'in katillerini bulacağına ve cinayeti açıklığa kavuşturacağına inanıyorum. Bugün bize destek olmak için buraya gelen herkese çok teşekkür ederim'' diye konuştu.

Yürüyüş sonrasında Kopenhag Meydanında bir konuşma yapan Danimarka'daki Türkiye kökenli milletvekillerinden Sosyalist Halk Partili Özlem Çekiç, katillerin bir an önce bulunup adalet karşısına çıkarılmasını istedi. Cem'in son derece üzücü bir şekilde hayatını kaybettiğinin altını çizen Çekiç, görgü tanıklarını Danimarka polisine yardımcı olmaya davet etti. ''Danimarka polisinin katilleri bulabilmesi için görgü tanıklarının bilgisine ihtiyacı olduğunu öğrendim. Bu yüzden olayla ilgili en küçük bir bilgiye bile sahip olan herkesin polisle irtibata geçmesi son derece önemli'' diyen Çekiç, Cem'in ailesine de başsağlığı dileklerinde bulundu.

Cem Aydın'ın genç yaşta hayatını kaybetmesinin sadece ailesini değil Danimarka'da yaşayan herkesi derinden üzdüğünü ifade eden Sosyal Demokrat Partili politikacı Yıldız Akdoğan, ''Umarım kısa sürede katilleri bulurlar. Şu an için maalesef Danimarka polisine güvenmekten başka çaremiz yok'' şeklinde konuştu.

DANİMARKALI ÜNLÜ RAP GRUBU CEM AYDIN İÇİN SAHNE ALDI
Danimarka'nın uluslararası arenada tanınan müzik gruplarından Outlandish, Cem Aydın için organize edilen yürüyüşe destek olmak için sahne aldı. Kendileri de göçmen kökenli gençlerden oluşan grup, Cem Aydın için toplanan kalabalığa mini bir konser verdi.

Diğer taraftan Cem Aydın'ın yakın arkadaşı olduğu öğrenilen Mazlum Berk isimli bir genç de yürüyüş sonrasında sahne alarak 'kardeşim' dediği Cem Aydın için yazdığı iki şarkıyı seslendirdi.

Yürüyüşe Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği adına Emniyet Başmüşaviri Feyzullah Arslan katıldı. Arslan, ''Cem maalesef öldü, yapılacak hiç birşey onu getirmez ancak katillerin bulunması hem ailesinin hemde buradaki Türkiye kökenli toplumun acısını bir nebze olsun yatıştırmaya yardım eder'' ifadelerini kullandı.

cihan

Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,868 µs