En Sıcak Konular

Esad altı ay içinde ülkeyi terk edecek

20 Şubat 2012 08:05 tsi
Esad altı ay içinde ülkeyi terk edecek Esed katliama devam ederken, muhaliflerin gösterileri de Şam'a sıçradı. Suriye'nin önde gelen işadamlarından Faysal el Kudsi, Esed'in üç ay sonra ülkeyi terk edeceğini iddia etti.

Esed güçlerinin hafta sonunda 60 kişiyi daha katlettiği Suriye'de, muhaliflerin gösterileri Şam'a sıçradı. Muhalifler, başkanlık sarayı yakınlarındaki eylemi, rejime karşı en güçlü mesaj olarak yorumladı. Suriye'nin önde gelen işadamlarından Faysal el Kudsi ise Esed'in altı ay içinde ülkeyi terk edeceğini ileri sürdü.Suriye'de rejim karşıtlarının önceki gün Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Şam'daki sarayının 2 kilometre yakınında 30 bin kişilik gösteri yapması, güvenlik güçlerini harekete geçirdi. Benzer bir olayın tekrarlanmaması için yoğun tedbirler alan Esed güçleri, başkentin sokaklarında devriye gezmeye başladı. Muhalifler, Şam'daki gösterinin Baas rejimine gönderilen en güçlü mesaj olduğunu vurguladı. İdlib kentinde, ülkenin önde gelen bir cumhuriyet savcısı ile bir yargıç, bindikleri araca ateş edilmesi sonucu öldürüldü. Muhalifler, sadece hafta sonunda ülkede hayatını kaybedenlerin sayısının 60'ı aştığını duyururken, bazı Avrupa ve Körfez ülkelerinden sonra Arap dünyasının önemli ülkesi Mısır da dün Şam'daki büyükelçisini geri çekti. Suriye'nin önde gelen işadamlarından Faysal el Kudsi ise yaptığı açıklamada, uygulanan uluslararası siyasî ve ekonomik ambargonun gün geçtikçe etkisini daha fazla gösterdiğini, Esed rejiminin altı ay içinde çökeceğini öne sürdü.


1961-63 yılları arasında Suriye devlet başkanlığı görevinde bulunan Nazif el Kudsi'nin oğlu olan Faysal el Kudsi, ekonomik yaptırımların sadece Esed rejimini değil, tüm halkı etkilemeye başladığı, çok yakında milyonlarca insanın sokaklara ineceği öngörüsünde de bulundu. Ülkenin önde gelen işadamları arasında da yer alan Kudsi, İngiliz BBC kanalına yaptığı açıklamada, hükümetteki üst yapının yavaşça parçalandığını öne sürdü. Çatışmaların yaşandığı kentlerde emniyet ve hukuktan artık söz edilemeyeceğini vurgulayan Kudsi, rejimin en büyük destekçisi İran'ın Irak üzerinden gönderdiği paraların da yetmediğinin altını çizdi. Suriye rejiminin ayakta kalması için büyük bir gayret gösteren ve Irak üzerinden elektrik iletme kararı da alan İran, son olarak Suriye'nin Akdeniz kıyısındaki Tartus Limanı'na iki savaş gemisi göndermişti. Uzmanlar, uluslararası ekonomik ambargo ile ağır bir darbe alan Esed rejiminin, artarak devam eden gösterilerin ülkenin ticaret merkezleri başkent Şam ve ikinci büyük kent Halep'e de sıçraması durumunda artık geri dönülemez bir yola gireceğini vurguluyor.

zaman

Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,083 µs