En Sıcak Konular

Yıldırım: Bölgesel teşvikler daha da çeşitlendirilecek

19 Şubat 2012 14:39 tsi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yeni teşvik uygulamasıyla bölgesel teşviklerin daha çeşitlendirileceğini söyledi.

2023 yılında Ar-Ge'ye ayrılacak payın 4 milyar dolar olarak hedeflendiğini ifade eden Bakan Yıldırım, en fazla payı da bilişim sektörünün alacağını belirtti.

Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED), Yıldız Teknik Üniversitesi ve Türk Telekom Akademi işbirliği ile gerçekleştirilecek Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi projesi Ceylan Hotel'de yapılan toplantıyla tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, sektör ile ilgili yönetici ve iş adamları katıldı.

Törende konuşan Bakan Yıldırım, bilişimin ve Ar-Ge faaliyetlerinin önemine işaret etti. Bilgi ve iletişim alanında insana yatırım yapılması gerektiğini söyleyen Yıldırım, bilişim sektörünün yeni bir alan olduğunu kaydetti. Yıldırım, "Hepimiz için yeni bir alan, 15-20 yıllık mazisi var. OECD ülkelerinde yüzde 6 bilişim sektörünün istihdamdaki katkısı. Bizde yüzde 1,5. Burada epey bir alanımız var. Demek ki burada istihdam alanı oluşturmamız lazım. Önce insanlarımızı yetiştireceğiz, hazır hale getireceğiz. Gençlerimiz zaten hazır. Onları bu alanda kısa, orta ve uzun vadede çeşitli kurslarla bilgilerini, tecrübelerini artırmak suretiyle sektöre insan kaynağı sağlamış olacağız." dedi.

Ar-Ge'ye yatırımı yıldan yıla artırdıklarını belirten Yıldırım, "Yüzde 0.4 ile aldık şu an yüzde 0.8'e eriştik. 2023 hedefimiz en az yüzde 2.5. Bu Türkiye'nin 2023 GSMH'nın büyüklüğünü düşündüğünüzde 4 milyar dolar civarında bir kaynağı Ar-Ge'ye ayıracağız. Ar-Ge faaliyetlerinde en fazla payı alacak da bilişim sektörü olacak. Çünkü araştırmaya ve geliştirmeye en müsait alan bu alan." diye konuştu.

Yeni teşvik uygulamasının yakın zamanda yürürlüğe gireceğini ifade eden Yıldırım, "Bölgesel teşvikler biraz daha çeşitlendiriliyor. Bir de sektörel teşviklerde de belirli bir büyüklüğe sahip sektörel stratejik ürünler desteklenmiş olacak." şeklinde konuştu.

Fatih projesini örnek gösteren Bakan Yıldırım, "Bu proje büyük bir proje. 8 milyar TL civarında bütçeye sahip ve 4 yıl içerisinde 15 milyonun üzerinde tablet öğrencilere dağıtılacak. İstiyoruz ki; bu hacimdeki ürünün mutlaka yerli katkının azami oranda olduğu bir üretimle gerçekleşsin. Bu konuda özel bir düzenleme yapılıyor. Ve sadece bu proje bile Türkiye'de öyle zannediyorum ki bilgi iletişim sektörünün, elektronik, telekomünikasyon sektörünün gelişmesi için çok büyük bir adım olacak. Ülkemizin en önemli konularından biri cari açık. Onun en önemli kaleminden birini de elektronik teçhizat ithalatı oluşturuyor. Bir yılda 14.5 milyar dolarlık elektronik cihaz ithal ediyoruz." dedi. Yıldırım, bu tür faaliyetlerde hükümet ve bakanlık olarak her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

BİLİŞİMDE ÖNÜMÜZDEKİ 3 YIL 70 BİN ELEMAN İHTİYACI VAR

BTK Başkanı Tayfun Acarer ise yeni Türk Ticaret Kanunu'nun kısa süre sonra yürürlüğe gireceğini hatırlattı. Acarer, "Sadece ticaret kanunu ile değil bu süreç içerisinde özellikle yeni iş alanları dediğimiz örneğin çağrı merkezleri, bakım hizmet destek merkezleri gibi konularda çok ciddi sayıda ara eleman ihtiyacı ortaya çıkıyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile bu ara eleman ihtiyacı daha da artacak." diye konuştu.

Türkiye'de yaklaşık 100 bin civarında anonim, bir milyon civarında da limited şirket olduğunu kaydeden Acarer, ICT sektöründe özellikle veri giriş elemanı, yazılım uzmanı gibi 50'den fazla iş pozisyonunun bulunduğunu aktardı.

Son dönemlerde sistemlerin güvenlik, yazılım, veri tabanı gibi uzman eleman ihtiyacının giderek arttığını belirten Acarer, "Özellikle ara elemanda web tasarımcılığı, ağ teknolojileri ve genel bilgisayar konularında son yıllarda eğitim ihtiyacı da buna paralel olarak hızla artıyor. Üniversitelerimizde yılda yaklaşık 10 bin eleman yetişiyor bu konuda. Şu anda da bilişim sektöründe yaklaşık 200 bin eleman çalışıyor. Özellikle yeni Türk Ticaret Kanunu, son dönemlerde çağrı merkezleri, bakım hizmet merkezleri gibi merkezlerde ortaya çıkan eleman ihtiyacı dikkate alındığında yapılan hesaplamalara göre önümüzdeki 3 yıllık süreç içinde 70 bin civarında elemana ihtiyaç var. Bu kadar sayıda elemanın üniversitelerde yetiştirilmesi olanaksız." dedi.

Başta bilgisayar, elektronik, haberleşme mühendisi gibi kadrodaki özellikle yeni mezunların hızla yurt dışına gittiğine değinen Acarer, "Dolayısıyla bu alandaki eleman ihtiyacı artıyor. Matematik, fizik, endüstri gibi branşlardan ise bu alana doğru kayma var. Bu nedenle bunlar için bu tür eğitim ve sertifika programları son derece önemli. TÜİK verilerine göre yaklaşık 24.2 milyon çalışan var. ICT sektöründeki çalışan oranı yüzde 1.5'a denk geliyor. OECD ülkelerinde bu oran ise yaklaşık yüzde 6. Bu vizyona ulaşmak için ara eleman ihtiyacını gidermemiz lazım. Bu sektör o kadar hızlı gelişiyorki; akşam alim yatan sabah cahil kalkabiliyor." şeklinde konuştu.

TÜTED Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, projenin amacını, sektörün ihtiyaçlarına yönelik eğitimler ile mevcut ve potansiyel işgücünün teknolojik yeteneğini artırmak, yerli firmaların teknoloji ve bilgi seviyelerini uluslararası düzeye çekmek olduğunu vurguladı.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de bu tür sertifika programlarına açık olduklarını ifade etti.

cihan

Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,342 µs