En Sıcak Konular

Barzani: Kürtlerin yolu şiddet değil

19 Şubat 2012 12:17 tsi
Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen etkinlikler, bugün gerçekleştirilen bir konferansla başladı.

Türkiye'den aralarında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da olduğu bir BDP heyetinin de katıldığı konferansta konuşan Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kürtlerin hedeflerine ulaşmak için şiddeti değil diyalog ve siyaseti seçmesi gerektiğini söyledi.Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ile Muş Milletvekili Sırrı Sakık, DTK Anayasa Komisyon Başkanı Cebbar Leygara'nın da aralarında bulunduğu 6 kişilik heyetin de yer aldığı konferansta konuşan Barzani, "Kürtlerin yolu ancak diyalog ve siyasettir" dedi. Barzani, Kürtlerin kendi kaderlerini tayin ederken, "şiddete dayalı çözümü değil değil siyasi ve diyalog yolunu" tutması gerektiğini vurguladı. Barzani, "İşte bu hakları isterken birilerine saldırarak değil şiddetle yapılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Kuzey Irak'ta iki gün sürecek yıl dönümü etkinlikleri kapsamındaki konferansta konuşan Mesud Barzani, Kürtlerin çektikleri sıkıntıları, geçirdikleri zor zamanları anlatarak başladığı konuşmasında "Kendi dilimiz için mücadele ettik ve ediyoruz; ama şiddetle değil silahla değil." diye kaydetti.

"Maalesef bazı hükümetlerle savaşlarımız oldu" ifadelerini kullanan Barzani, Kürtlerle Türk, Fars ve Arap ülkeleri arasında savaş olsun diye uğraşanlar olduğunu ama bunu başaramadıklarını dile getirdi. Barzani, "Ama biz kendi mücadelemize devam ettik, şimdi o ülkelerle kardeşliğimiz dostluğumuz baki kaldı. Siyaset ve diyalog yoluyla Kürtler haklarını almalılar" ifadelerini kullandı.

Barzani, "İnsanlara haklarını Allah vermiş. Bu hakkı başkalarının verme yetkisi yoktur, hakkı sadece Allah verir. Biz de Allah'ın bize vadettiği bir gelecek, bir hak için çalışıyoruz. Kürt milletinin şiddet yolundan gitmemesi konusunda umutluyum" şeklinde konuştu. Barzani, "Biz maalesef bölünsek de kendi birliğimiz için mücadele ediyoruz; ama silahla değil" diye kaydetti.

Konferansta Selahattin Demirtaş da bir konuşma yaptı.

cihan




Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    22,291 µs