En Sıcak Konular

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Meksika'ya gitti

18 Şubat 2012 12:47 tsi
G-20 Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılmak üzere Meksika'ya giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Suriye rejimi üzerinde ve bu rejime destek veren ülkeler nezdindeki girişimlerimizin dozunu arttırmaya kararlıyız'' dedi.

Meksika'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı VIP Salonunda basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, G-20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için Meksika'ya gideceğini belirterek, G-20'nin uluslararası ekonomi politik yapılanmanın en önemli örgütü haline dönüştüğünü söyledi.

G-20'nin özellikle son ekonomik kriz sonrasında bütün önemli ekonomik kararların alındığı en temel küresel forum niteliğinde olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ''İnşallah 2015 yılında da dönem başkanlığını ülkemiz üstlenecek. Biz G-20 ülkeleri arasında yaptığımız istişarelerde özellikle G-20'nin sadece ekonomik alanda değil, siyasal alanda da önemli bir platform olabileceği kanaatini paylaşmıştık. Bu çerçevede G-20 oluştuktan sonraki süreçte ilk defa Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın yapılmasına karar verildi'' dedi.

Davutoğlu, G-20 toplantılarının sadece ekonomik alamda değil, siyasal alanda da önemli bir nitelik kazanmasının Türkiye için stratejik bir önem taşıdığını ifade ederek, G-20'nin özellikle BM güvenlik konseyi yapılanması dışında, daha geniş katılımlı bir siyasi platform haline gelmesinin küresel ve bölgesel sorunların ele alınabileceği yeni bir imkan oluşturduğunu söyledi.

İlk defa gerçekleşecek olan bu toplantıda küresel, ekonomik ve politik konuların yanı sıra bölgesel konuları da ele alma imkanlarının olacağını dile getiren Davutoğlu, burada ikili birçok görüşme gerçekleştireceklerini kaydetti.

Davutoğlu, toplantı sonrasında 22 Şubat tarihinde İngiltere'de Somali ile ilgili uluslararası bir toplantıya katılacaklarını söyledi.

Somali'nin Türkiye açısından son dönemde büyük önem kazanan ve hem siyasi, hem de vicdani anlamda özel bir ilgi gösterdikleri bir ülke olduğunu belirten Davutoğlu, ''Başbakan'ın ziyareti sonrasında Somali'nin ihtiyaçlarının bütün dünya tarafından yakından izlenmesi imkanını artmıştır. Türkiye, bu konuda önemli bir liderlik üstlenmiştir'' dedi.

-Suriye konusu-

Davutoğlu, İngiltere'nin ardından 24 Şubat cuma günü Tunus'a gideceğini dile getirerek, burada Suriye konusunda yeni oluşturulan uluslararası platformun toplantısını gerçekleştireceklerini kaydetti.

Bir gazetecinin ''Tunus'taki toplantıdan beklentiniz nedir?'' diye sorduğu Davutoğlu, Tunus'ta çok geniş katılımlı bir platform oluşturarak, BM Güvenlik Konseyi'ndeki vetolardan sonra ortaya çıkan boşluğu doldurmaya kararlı olduklarını söyledi.

BM Genel Kurulu'nda 12'ye karşı 137 oyla kabul edilen tasarının önemli olduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

''BM Genel Kurulu, bütün ülkelerin katılımıyla oluşan bir genel kurul olduğu için insanlığın, küresel toplumun vicdanını temsil eden bu kurul ile BM'nin etkin kuruluşu olan BM Güvenlik Konseyi ile aralarında bir fark oluştu. Biz Tunus'ta yapılacak olan bu toplantıyla bu çağrımızı daha da güçlü bir şekilde yapacağız ve özellikle Suriye rejimi üzerinde ve bu rejime destek veren ülkeler nezdindeki girişimlerimizin dozunu arttırmaya kararlıyız. Ümit ederiz ki burada çıkacak olan çağrılar karşılıksız kalmaz. Bu çağrılar dışında özellikle insani yardım konusunda gerek BM'de, gerek Tunus'ta önemli kararlar almayı düşünüyoruz. Bu konuda istişarelerimiz sürüyor.''

Davutoğlu ile beraberindeki heyet, daha sonra THY'nin tarifeli uçağıyla Meksika'ya gitti.

Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs