En Sıcak Konular

Türkiye, Kıbrıs kartını açtı

18 Şubat 2012 08:24 tsi
Türkiye, Kıbrıs kartını açtı Avrupa'ya tarihi teklif

Akdeniz'de zenginlik peşinde koşan ancak bulduğu gaz Türkiye'siz para etmeyen Rumlar'a tarihi teklif yapıldı. Türkiye, Kıbrıs'ta barış sağlanması halinde Rumların bulduğu gazı kendi güzergâhındaki hatlarla Avrupa'ya taşıyabileceğini Birleşmiş Milletler'e bildirdi
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Güney Kıbrıs'ı ziyareti ve Rumların Akdeniz'de yeni petrol arama ihalelerine çıkmasıyla gerilen ilişkiler için Türkiye bir adım atarak Rumlara zeytin dalı uzattı. Sabah gazetesinin manşete taşıdığı Rum lider Dimitris Hristofyas'ın "Adada barış olursa çıkan gaz Türkiye'ye nakledilecek. Barış olmazsa bile zenginliği iki toplum paylaşacak" açıklamasının ardından Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) üzerinden bir teklifte bulundu. BM Genel Sekreteri'ne "Bölgede çözüm olur, Rumlar ısrarından vazgeçerse bu gaz Türkiye'den geçebilir" çağrısı yapıldı.

"CEYHAN'DAN GEÇİRİN"
Sabah gazetesinin edindiği bilgiye göre, BM'ye yapılan bu çağrı sırasında Türkiye, Akdeniz'de çıkarılacak bir gazın boru hatlarıyla veya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile Yunanistan'a götürülmesinin finansmanının oldukça yüklü olacağına işaret etti. Kaynaklar, Akdeniz'den çıkarılacak gazın Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden geçecek bir boru hattının, 25-30 milyar dolara mal olacağını ve Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinden geçeceği için yapılmasının imkânsız olduğunu söyledi. LNG sisteminin maliyetinin de 15-20 milyar doları bulacağını ve dünyada bu sektörde yeni pazar olmadığını belirten kaynaklar "Oysa buradan çıkacak gazı Avrupa'ya Türkiye'nin yeni enerji merkezi olacak Ceyhan üzerinden geçirilecek hatlarla 1-2 milyar dolara götürebilirsiniz" dedi.

İSRAİL'E OLUMSUZ CEVAP
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da bölgede bulunan İsrail gazının Türkiye aracılığı ile Avrupa pazarlarına ulaştırılmasının teklif edildiği ancak Türkiye'nin "Mavi Marmara"da özür şartı yerine getirilmediği için bu teklifi reddettiğini söylemişti.

Sondaj başlıyor
Türkiye, Rumlara barış şartlı zeytin dalı uzatırken petrol arama çalışmalarına da hız kesmeden devam ediyor. Kıbrıs Magusa'da ilk kara sondajına milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından 1 ay içinde başlanacağı bilgisi verildi. TPAO'nun Akdeniz'de açtığı petrol doğalgaz arama üretim ihalesine dünya devi 10 şirket başvuru yaptı.

Bir dev daha geldi
TPAO'nun Akdeniz'de açtığı ruhsat ihalesine dünya devleri Statoil, Chevron ve Shell'in ardından dün de Brezilyalı Petrobras şirketi de başvurdu. Dünyanın en büyük derin deniz petrol arama şirketi olan Petrobras'ın başvurusu ile bu alandaki tüm büyük şirketler Akdeniz'de ortaklık için Türkiye'nin kapsını çalmış oldu.


Bu haber 2,235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,836 µs