En Sıcak Konular

Bosnalı Sırplara, Barış Sağlama Konseyi'nden tepki

17 Şubat 2012 20:52 tsi
Bosna Hersek Devlet Mahkemesi ve Savcılığının yetkilerini ortadan kaldırmak için yasa teklifi veren Bosnalı Sırpların siyasi liderlerine, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Barış Sağlama Konseyi (PIC) tepki gösterdi.

Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin başkanı ve Sırp parti SNSD'nin lideri Milorad Dodik ile Lahey'de insanlığa karşı suç işlemekten yargılanan Radovan Karaciç'in bir zamanlar başkanlığını yaptığı Sırp Demokrat Partisi'nin (SDS) genel başkanı Mladen Bosiç, parlamentoya, ''devlet mahkemesi ve savcılığın yetkilerinin entitelere devredilmesi'' amacıyla yasa teklifi verdi.

Bosnalı Sırp siyasi liderlerin bu teklifine aralarında Türkiye'nin de bulunduğu PIC Yönetim Kurulunda yer alan ABD, AB, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere, İspanya ve Hollanda tepki göstererek, devlet düzeyindeki mahkeme ve savcılığa destek verdi.

AB Yüksek Temsilciliği Ofisinden (OHR) yapılan açıklamada, Rusya hariç diğer Barış Uygulama Konseyi büyükelçilerinin, Bosna Hersek yargı kurumlarına desteklerinin tam olduğu belirtildi.

Tarafsız ve bağımsız yargı sisteminin ülkede hukuk sistemini sağlamlaştırmanın en temel gerekçesi olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Barış Uygulama Konseyi büyükelçileri, adaletin, özellikle devletin adalet kurumları tarafından etkili bir şekilde uygulanmadığından korktuklarından dolayı, Bosna Hersek'teki tüm idari kurumların adaleti politikaya alet edecek gibi gözüken davranışlardan sakınmalarını, mümkün oldukça ülke çapında adaletin güçlendirilmesini ve vatandaşlar gözünde kredibilitesinin artmasını sağlamaya çalışmalarını istiyoruz.''

Açıklamada, Bosna Hersek Savcılığının ve Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Savaş Suçluları Savcılığı arasında bilgi alışverişi yapılmasının, bölgesel iş birliği, güven ve barış hissiyatlarını ilerleteceği belirtildi.

-Büyükelçi Yıldız'dan destek ziyareti-

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız da açıklamanın ardından, Bosnalı Sırpların siyasi liderlerince yetkileri ortadan kaldırılmak istenen Bosna Hersek Devlet Mahkemesine destek ziyaretinde bulundu.

Mahkemeden yapılan açıklamaya göre, Büyükelçi Yıldız, Mahkeme Başkanı Mecida Kreso ile görüştü. Açıklamada, Büyükelçi Yıldız'ın Bosna Hersek Mahkemesinin tam kapasitede çalışmasını desteklediği ifade edildi.

Büyükelçi Yıldız'ı başında bulunduğu kurumunun yapısıyla ilgili bilgilendiren Kreso, Türkiye'nin sürekli olarak verdiği desteğinden dolayı teşekkür etti.

Büyükelçi Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Bosna Hersek'te hukuk üstünlüğünün güçlendirilmesi sürecini desteklemeye devam edeceğini belirterek, ziyaretinin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, Bosna Hersek'teki devlet mahkemesi ve savcılığına karşı Bosnalı Sırpların politik saldırılarını şiddetle kınadığını ifade eden Büyükelçi Yıldız, Türkiye'nin Bosna Hersek'in birlik ve bütünlüğünü her zaman desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Bosna Hersek Mahkemesinin yetkilerinin devlet düzeyinden entitelerin bünyesine konulması için geçen yıl da çalışma yapan Sırp lider Dodik, bu kapsamda referandum girişiminde de bulunmuştu.

Uluslararası toplumun büyük tepkisini çeken bu girişim, 13 Mart 2011'de, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Banya Luka'da Dodik'le yaptığı görüşmenin ardından rafa kaldırılmıştı.

Bosna Hersek Mahkemesi, 17 Ocak 2012'de, savaş döneminin Bosnalı liderleri Eyüp Ganiç ve Jovan Divjak'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında açılan, 1992'de meydana gelen ''Dobrovolyaçka olayı''na ilişkin soruşturmayı durdurmuştu. Bu karar üzerine, Bosnalı Sırpların siyasi liderleri, devlet mahkemesi ve savcılığın yetkilerinin entitelere devredilmesi amacıyla parlamentoya yasa teklifi vermişti.



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,052 µs