En Sıcak Konular

Gül: Türkiye, NATO ittifakının merkezi haline geldi

17 Şubat 2012 16:18 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Söz konusu stratejik iklimin bir neticesi olarak Türkiye, artık NATO ittifakının merkez ülkesi haline gelmiştir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin NATO'ya üye oluşunun 60. yıldönümü sebebiyle yayımladığı mesajda değerlendirmelerde bulundu. Arap Baharı ve Suriye’deki şiddete atıfta bulunan Gül, uluslararası camianın gündeminde bulunan tehdit, kriz, dönüşüm ve fırsatların önemli bir bölümünün Türkiye’yi çevreleyen coğrafyalarda yaşandığına dikkat çekti.

NATO üyeliğinin 60. yıldönümünde, Türkiye’nin ittifaka olan desteğini devam ettireceğini söyleyen Gül, İttifak’ın önümüzdeki dönemde dünya güvenliği ve istikrarına katkılarını aynı başarıyla sürdüreceğine işaret etti. NATO ittifakının kurulduğu 1949 yılından başlayarak, İkinci Dünya Savaşı'nda büyük yıkıma uğrayan Batı Avrupa ülkelerinin güvenliğinin sağlanmasında ve yeniden imarında hayati bir rol oynadığına dikkat çeken Gül, Türkiye, bu dönemde özgür dünyanın güvenliğinin sağlanması ve değerlerinin savunulması bakımından o günkü ekonomik gücünün çok daha ötesinde büyük fedakarlıklara katlandığını söyledi.

Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle NATO'nun rolünün bu ülkelerle sınırlı kalmadığını belirten Gül, “Transatlantik bölgesinin güvenliğindeki yeri zamanla genişlemiştir. Başlangıçta 12 ülke tarafından imzalanan Vaşington Antlaşması'yla kurulan İttifak’ın, bugün 28 müttefikten oluşması, pek çok ülkenin örgüte üye olmak istemesi ve dünya genelinde 40’ı aşkın ülke ile ortaklığının bulunması bunun en açık kanıtıdır. Türkiye, bu süreçte de İttifak’ın en etkin ve aktif üyelerinden biri olarak önemli roller üstlenmiş ve büyük başarılara imza atmıştır.” bilgisini verdi.

NATO’nun, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra, bir yandan eski Varşova Paktı ve SSCB’nin ardılı olan ülkelerle yeni ortaklık ilişkilerinin geliştirildiğini ifade eden Gül, diğer yandan, artık ileri refah düzeyine ulaşmış bulunan Avrupalı müttefiklerin daha fazla sorumluluk üstlenebilecekleri yeni düzenlemeleri yürürlüğe koyduğuna vurgu yaptı. Avrupa-Atlantik bölgesinde düşman ülkeler değil, ortak değerleri ve ilkeleri paylaşan geniş bir aile bulunduğunu dile getiren Gül, şu mesajlara yer verdi:

“Bu yeni oluşan ortamda, Avrupa'nın daha fazla sorumluluk üstlenmesi de doğal bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Tüm Avrupalı müttefiklerin, bu sorumluluğu üstlenirken hakça ve kapsayıcı bir düzenleme ortaya koyacaklarına inanıyorum. Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ortak değerleri paylaşan ülkelerin ittifakı olan NATO, Avrupa'da hakça ve kalıcı bir barış ortamının kurulmasına yönelik temel amacını her zaman korumuştur. Türkiye, Cumhuriyetimizin kurucusu Aziz Atatürk'ün belirlediği ilkelerin doğal bir sonucu olarak NATO'daki 60 yıllık üyeliği boyunca, müttefikleriyle paylaştığı çağdaş değerlerin, barış ve özgürlüğün yayılması noktasında İttifak’a çok önemli katkılarda bulunmuştur.”

 

CİHAN


Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,544 µs