En Sıcak Konular

'Zulmedenlere dur deme hakkı var'

17 Şubat 2012 15:41 tsi
'Zulmedenlere dur deme hakkı var' Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Rusya'da Ruslar'ın yüzüne söyledi...

Rusya'nın Soçi şehrinde Uluslararası Valdai Kulübü'nün düzenlediği "Arap Dünyasının Transformasyonu ve Rusya'nın Çıkarları" konulu konferansta konuşan eski Başbakan Mesut Yılmaz, halkına zulmeden yönetimlere uluslar arası camianın "dur" deme hakkı olduğunu söyledi.

Mısır, Tunus ve Libya'da yaşanan ve Suriye'de devam eden değişim sürecini değerlendiren Yılmaz, yönetimlerin meşruiyetlerini kaybetmeleri durumunda, uluslar arası ve bölgesel örgütlerin devreye girmesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz'a göre tüm süreç tamamlanmadan yapılacak müdahalelerde ise güçlü ülkelerin, başka ülkelerin içişlerine müdahalesi ile sonuçlanabilecek bir yapıya dönüşme riski de var.

"ULUSAL EGEMENLİK KAVRAMI DEĞİŞMİŞTİR"

Söz konusu toplantıya; dünyanın farklı ülkelerinden önemli siyasi uzmanlar katılıyor. Toplantıya Türkiye'den Mesut Yılmaz, eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve KEİPA Türk Grubu Başkanı Dr. İsmail Safi katıldı. "Arap Baharı" konusunda müzakerelerin yapıldığı konferansın ilk oturumunda konuşma yapan Yılmaz, "Bugün artık ulusal egemenlik kavramı değişmiştir" diyerek ulusal egemenlik anlayışının sadece iç işlerine karışmama, milli sınırlar içerisinde devletlerin egemen olması olarak anlaşılmadığının altını çizdi. Yılmaz, "Bugün ulusal egemenlik kavramından aynı zamanda ulusal sınırlar içerisindeki insanların haklarının ve özgürlüklerin korunması anlaşılıyor. Bugün artık ulusal egemenlik iktidarlar için hak değil, sorumluluk haline geldi. Bu sorumluluğunu yerine getiremeyen ve kendi halkını kitle halinde öldüren ve bastıran rejimlere uluslararası camia tarafından yaptırımlar kabul ediliyor." yorumunda bulundu.

Ortadoğu teriminin yanlış olduğunu ve bir kenara bırakılması gerektiğine de dikkat çeken Yılmaz, 'Ortadoğu' teriminin İngilizlerin koloni siyasetine dayandığını dile getirdi. Bu terimin geride kalmasına rağmen günümüzde halen kullanılmasını yanlış bulduğunu belirten Yılmaz, "İngilizler Londra ile Hindistan arasında kolonisine dahil olan bölgeleri belirleme amacı ile bölgeye Orta Doğu demiş, ancak koloninin dağılması ile birlikte bu isim yine de kullanılmaya devam ediyor" diyerek eleştirdi. Arap Baharı'nın meydana geldiği ülkelerin ortak özelliklerinin bulunduğunu, ancak her ülkenin farklı yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Bu yüzden 'baharın' her ülkede farklı sonuçlar doğurmasını beklemek doğru olacak. Asıl bu konunun ayrıntılı araştırmaya ihtiyacı var. Arap Baharı 'yeni bir Ortadoğu oluşturma' yerine bölgeyi tamamen birbirinden ayrıştırabilir" uyarısı yaptı.

cha



Bu haber 1,291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,989 µs