En Sıcak Konular

Başbuğ'un iddianamesi Zirve'ye uzadı

17 Şubat 2012 15:32 tsi
Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında hazırlanan iddianamenin Zirve Yayınevi dosyasına eklenmesine karar verdi.

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesine ilişkin davanın görüldüğü Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında hazırlanan iddianameyle "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasını iddianamesinin Zirve Yayınevi dosyasına eklenmesine ve iddianamelerin İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nden istenmesine karar verdi.

Malatya'da 18 Nisan 2007 tarihinde Alman Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayetleri ile ilgili davanın 37. duruşması yapıldı.

Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın tutuklu sanıkları Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler Malatya Kapalı Cezaevi'nde getirilirken, Adıyaman Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanık Varol Bülent Aral ise hava muhalefeti nedeniyle duruşmaya getirilemedi. Duruşmada tutuksuz sanık Hüseyin Yelki de hazır bulundu. Duruşmaya taraf avukatları ile öldürülen Alman Tilman Geske'nin eşi Suzanna Geske, Almanya Büyükelçiliği'nden 2 görevli ve bazı sanık yakınları da katıldı. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'nden panel ve konferanslara ilişkin olarak istenip de açılamayan 5 adet CD'nin gönderilerek bilirkişiler tarafından çözüm ve deşifrelerinin yapıldığını belirtirken, tutuklu sanık Varol Bülent Aral için İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan gönderilen raporda sanığın cezai ehliyetinin tam olduğunun belirtildiğini kaydetti.

Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatı tarafından İnönü Üniversitesi'nden istenip de deşifre edilen CD dosyalarının istendiğini ve gönderildiğini belirtti. Duruşmada söz alan mağdur avukatlarından Erdal Doğan, Zirve Yayınevi davasıyla ilgili olarak bazı tespit ve bir takım beyanların olduğu gerekçesiyle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasının iddianamesiyle Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında hazırlanan iddianamenin ve eklerinin incelenmesini talep etti.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Şeref Gürkan ise, Zirve Yayınevi davası ile bağlantılı olan ve azmettiricileri kapsayan soruşturmanın iddianame aşamasında olduğunu ve soruşturmanın mevcut dava ile birlikte görülmesinin zorunlu olduğunu belirterek, duruşma gününün buna göre belirlenmesini talep etti.

Savcı Gürkan, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" iddianamesi ile Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkındaki iddianamenin dosyaya alınmasını talep etti. Mahkeme Başkanı Hayretin Kısa, ara kararlar açıklanmadan önce taraf avukatlara, azmettiricileri kapsayan soruşturma iddianamenin hazırlanma aşamasında olduğunu ve mahkemeye sunulduğu takdirde bu davayla birleştirileceğini belirterek, önümüzdeki duruşmanın 5 gün peş peşe yapmayı planladıklarını söyleyerek, bu nedenle duruşmanın 9 Nisan 2012 Pazartesi günü yapılacağını söyledi.

Mahkeme heyeti, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nden "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasını iddianamesi ve Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkındaki iddianamenin ve eklerinin istenmesine karar vererek, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı. Zirve Yayınevi Davası'nın 38. duruşması 9 Nisan 2012 Pazartesi günü başlayarak, 5 gün süreyle yapılacak. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, duruşma bitiminde sanıklara dönerek, ek iddianame kabul edilmeden önce, şimdiye kadar söylemeyip de söylemek istedikleri bir durumun olması halinde "Etkin Pişmanlıktan" yararlanarak, Cumhuriyet savcısına ifade verebileceklerini ve bu durumda cezalarında ciddi manada indirim olabileceğini, aksi takdirde iddianamenin kabulünden sonra cezalarda önemli bir indirim olmayacağını hatırlatarak, Etkin Pişmanlıktan yararlanmaları uyarısında bulundu.

"HÜKÜMET BURADAKİ SORUŞTURMAYA BÜROKRATİK DESTEK VERMELİ"

Bu arada, mağdur avukatlarından Erdal Doğan, duruşma sonrasında yaptığı açıklama da, "Basından öğrenebildiğimiz kadar İrtica ile Eylem Planı iddianamesinde Zirve Yayınevi ile ilgili olarak da bazı hususların olduğunu ve bu konuyla ilgili, burada yer alan bazı sanıkların aynı zamanda Kafes Eylem Planı'nda da yer aldığını biliyoruz. Ortadaki sanıkların burada görev yaptığını biliyoruz. Bu nedenle buradaki davayla da ilişkide bulunduğu düşüncesiyle idrak ettik" dedi.

Hazırlanmakta olan ekinci ek iddianame ile ilgili olarak ise Doğan, "Bu iddianameyi bekliyoruz. Her halde 9 Nisan'a kadar yetişebileceğini umuyoruz. Yalnız bu konuda soruşturmayı yürüten savcılara ve mahkemeye hükümetinde gerekli destek veya kendileri açısında bürokratik açıdan ne gerekiyorsa bu konuyla ilgili desteğini bekliyoruz. Çünkü buradaki soruşturma ve kovuşturma çok önemli. Neden önemli? Biliyorsunuz, Hrant Dink cinayeti davası hukuk açısında bir felaketti. Buradaki soruşturma ve kovuşturma aynı zamanda Hrant Dink ve diğer Santora cinayeti gibi cinayetleri de aydınlatabilecek bir güçte olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Malatya'da 3 kişinin öldürüldüğü davanın görüldüğü Zirve Yayınevi Davası'nın beklenen ikinci iddianameyle birlikte derin yapılanma ve Ergenekon bağlantısı iddiaları da ortaya çıkmış olacak. Ergenekon soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi olayı ile ilgili olarak İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca 17 Mart 2011 tarihinde başlatılan soruşturmada aralarında eski Malatya İl Jandarma Komutanı Emekli Kurmay Albay Mehmet Ülger ile birlikte toplam 7 kişi tutuklanmıştı. Soruşturma sonrasında dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmişti. İddianamenin hazırlanması ile birlikte Zirve Yayınevi ile Ergenekon davası arasında bağlantı olup olmadığı iddiaları kamuoyuna yansımış olacak. İkinci iddianamede, Ergenekon kapsamında yargılanan bazı sanıklar ile birlikte çok sayıda tutuksuz sanığında yer alması bekleniyor.

Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,012 µs